Λάδι απαίτησε ο Παπανδρέου να τον βγάλει η Εξεταστική για την ΕΛΣΤΑΤ!

Παράλληλα, η αντίδρασή του Παπανδρέου, οι αιχμές και τα «καρφιά» του κατά της Βάσως Παπανδρέου για την κριτική που του άσκησε, αλλά και η υψηλών τόνων αντίδραση-απάντησή του στα όσα έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή δείχνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πως ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει απασφαλίσει και πυροβολεί ανεξέλεγκτα» κατά όσων ασκούν έλεγχο και κριτική στη θητεία του ως πρωθυπουργού, αφού δεν θέλει να βρεθεί στο στόχαστρο μιας δημόσιας κριτικής, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του το «ενδεχόμενο επιστροφής».

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και το άλλο μοιραίο πρόσωπο της περιόδου 2009-2011, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει πάρει σβάρνα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, εξαπολύοντας μύδρους κατά όσων επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν από την πολιτική του ή δημοσίως του άσκησαν κριτική, όπως η Βάσω Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη κ.ά. Παράλληλα, μόλις πριν από λίγες μέρες επιχείρησε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για το πρώτο Μνημόνιο και τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, δηλώνοντας πως ως συνταγματολόγος τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Παμπούκης (επίσης έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί) μετείχαν στην επεξεργασία των κειμένων του πρώτου Μνημονίου.

Οι αναφορές αυτές του Παπακωνσταντίνου προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της Ιπποκράτους και της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαμηνυόταν με έμφαση πως ο ίδιος ο Βενιζέλος δημοσίως έχει ξεκαθαρίσει πως ουδέποτε μετείχε στο «κλειστό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που σχεδίασε και υλοποίησε την οικονομική πολιτική του πρώτου Μνημονίου» και πως «ο ίδιος είχε με παρεμβάσεις του στα Υπουργικά Συμβούλια και με άρθρα του διατυπώσει διαφορετικές προσεγγίσεις για σοβαρές πτυχές της οικονομικής πολιτικής που τότε επιλέχτηκε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθεί «να ξεπλύνει την πολιτική και τις επιλογές του με το να είναι υποψήφιος και να προσπαθήσει να εκλεγεί», αλλά και «να εκδικηθεί» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που δεν τον τοποθέτησε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Επιθυμεί, δε, διακαώς πλέον να κατέβει στο υπόλοιπο Αττικής, κι αυτό γιατί πιστεύει ότι θα εισπράξει εκλογικά οφέλη σε αυτή την περιφέρεια από τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που ανεξέλεγκτα προώθησε ως ΥΠΕΚΑ, πιέζοντας μάλιστα ο ίδιος ασφυκτικά προς όλες τις κατευθύνσεις για να ακολουθηθεί μια τέτοια πολιτική.

Ωστόσο, το θέμα της υποψηφιότητας του Παπακωνσταντίνου δεν έχει ακόμα κλείσει, διότι αυτοδίκαια δεν μπορεί να είναι, αφού δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και κατά συνέπεια η υποψηφιότητά του θα πρέπει να «αξιολογηθεί» από την αρμόδια επιτροπή.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι ειδικά ο Παπακωνσταντίνου, που έχει συνδεθεί με την πιο καταστροφική οικονομική πολιτική, δεν πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη σκέφτονται να ασκήσουν ένσταση στην Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων κατά ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται «για μοιραίο πρόσωπο για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ και πως η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια θα είναι καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, σε ό,τι αφορά το αρχικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία, συναγερμός σήμανε στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του πληροφορήθηκαν από «πρώτο χέρι» πως έστω και με ήπιο τρόπο υπήρχαν αναφορές για ευθύνες του ιδίου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε πάνω του ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος φρόντισε να διαμηνύσει προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κάτι τέτοιο και ότι θεωρεί απαράδεκτες τις αναφορές που υπήρχαν στο αρχικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες εκτίμησαν πως ακόμα και αυτές οι «ελάχιστες αναφορές» μπορούσαν «να ανοίξουν» τον δρόμο για Ειδικό Δικαστήριο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπανδρέου κινητοποιήθηκε ακαριαία και διαμήνυσε προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πως κατά τον ίδιο είναι «απαράδεκτο» να προχωρήσει ένα πόρισμα που περιέχει τέτοιες ανατροπές. Η προειδοποίησή του φαίνεται πως έστω και με «βαριά καρδιά» ελήφθη υπόψη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς προβληματίστηκε για το ενδεχόμενο ανοιχτού «εμφυλίου μέσα στο ΠΑΣΟΚ» παραμονές της πιο δύσκολης και κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του κόμματος.

Το αποτέλεσμα της «υπόγειας» παρέμβασης του Γ. Παπανδρέου ήταν να αλλάξει το αρχικό πόρισμα και να δημοσιοποιηθεί ένα άλλο, που επιρρίπτει όλη την ευθύνη στη Νέα Δημοκρατία και στον υπουργό Οικονομικών το 2009 Γιάννη Παπαθανασίου.

Πάντως, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όλες οι κινήσεις του τέως προέδρου του Κινήματος, από τότε που έφυγε από την ηγεσία του κόμματος, διακατέχονται από νευρικότητα, ωστόσο δείχνουν πως ο τέως πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος ούτε να καθίσει σπίτι του ούτε να ασχοληθεί μόνο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή ή κάποια θέση σε διεθνή οργανισμό.

«Ψάχνει τη δικαίωσή του, ακόμα και με μια ολική επαναφορά στην πολιτική σκηνή αργότερα, όταν θα έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός του Μνημονίου», έλεγαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία τόνιζαν πως «ο Γιώργος ζει στον δικό του κόσμο και πιστεύει ότι έσωσε την Ελλάδα, συνεπώς φαίνεται ότι θέλει κάποια στιγμή να του το αναγνωρίσει ο ελληνικός λαός. Μόνο που δεν καταλαβαίνει πως με τα όσα έκανε ο ίδιος και οι κηπουροί του όχι μόνον καταστράφηκε, αλλά δυστυχώς στιγμάτισε και το όνομα Παπανδρέου στη συλλογική συνείδηση».

Πολλά στελέχη θεωρούν «ενδεικτική των προθέσεών του παρέμβασης στο πολιτικό σκηνικό» την εξαιρετικά σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε στη Βάσω Παπανδρέου, τονίζοντας πως ήταν ταυτόχρονα εξαιρετικά υπερβολική και «εν θερμώ», καθώς η Β. Παπανδρέου δεν πρόκειται να ξανακατέβει υποψήφια, ενώ ο ίδιος ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί. «Προς τι λοιπόν όλη αυτή η υπερβολή;», αναρωτιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πως η Βάσω Παπανδρέου έχει ξαναδιατυπώσει παρόμοια κριτική σε συνεδριάσεις οργάνων ή στην Επιτροπή Οικονομικών, χωρίς να προκληθεί τέτοια αντιπαράθεση, ενώ θύμιζαν πως και ο Κώστας Σημίτης σε άρθρο του πρόσφατα είπε πως ήταν εγκληματική πολιτική το πρώτο Μνημόνιο, χωρίς ωστόσο τότε να ξεσπάσει τέτοια θύελλα από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται και πάλι δίπλα στον Γ. Παπανδρέου, σε ρόλο «κορυφαίου μυστικοσύμβουλου», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος φοβάται ότι κάποια στιγμή μπορεί, αν δεν έχει πολιτική κάλυψη και βουλευτική ασυλία, να αντιμετωπίσει «νομικές περιπέτειες», χρησιμοποιώντας για «ασπίδα» του τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, που τον σέρνει σε ανούσιες πλέον «κοκορομαχίες» με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, για πολλούς δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα σε 24 ώρες ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε μέτωπο απέναντι στη Βάσω Παπανδρέου, ενώ έσπευσε και με μια μακροσκελέστατη δήλωση να απαντήσει στο «ΠΑΡΟΝ» και στο εκτενέστατο ρεπορτάζ του για επαφές του ιδίου αλλά και υπουργών της κυβέρνησής του στα τέλη του 2009 με στελέχη της Goldman Sachs αλλά και για τις συναντήσεις του με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν.

«Κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής. Έχει στο μυαλό του άλλα πράγματα», τόνιζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που σημείωνε ότι «ο Γ. Παπανδρέου με κάθε τρόπο θα δίνει το δικό του στίγμα στις εξελίξεις».


Σχολιάστε εδώ