Κάτω στον Πειραιά

Γιατί το θέατρο χρειάζεται φύλαξη και συντήρηση. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει κάποιος που να το διαχειρίζεται και να βρίσκει τους πόρους για να λειτουργεί. Σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτοί που ζούμε, αυτό το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κανονικά, το θέατρο πρέπει να το λειτουργεί και να το χρηματοδοτεί ο δήμος. Όμως, έτσι όπως τα κατάφεραν οι κρατούντες, ο δήμος δεν έχει… σάλιο. Με το ζόρι πληρώνει τους εργαζομένους, ενώ με αιματηρές οικονομίες επιβιώνει και δεν έχει βάλει ακόμα λουκέτο. Έτσι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να λειτουργήσει το θέατρο και φυσικά προηγουμένως να παραληφθεί από τον δήμο. Γιατί δεν είναι μόνο τα έξοδα συντήρησης. Πριν διασφαλιστούν οι πόροι για τη φύλαξη και τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, ο δήμος δεν θα το παραλάβει.

// Φεστιβάλ Νεολαίας θα διοργανώσει το καλοκαίρι ο Δήμος Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε ο Β. Μιχαλολιάκος στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στον δήμαρχο» που μεταδίδεται κάθε Τρίτη στις 8.30 το πρωί, από το Κανάλι 1, θα γίνει μία γιορτή για τους νέους τον Ιούλιο, στην οποία θα υπάρχουν πολλές δράσεις, καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ελεύθερες συζητήσεις σε επίκαιρες θεματικές ενότητες.

// Μόλις 15 εκατ. ευρώ πήρε πέρυσι ο Δήμος Πειραιά από το κράτος μέσω των ΚΑΠ, αντί των 30 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε κανονικά, αν δεν του παρακρατούσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα υπόλοιπα για τις δόσεις των δανείων των προηγούμενων χρόνων. Άλλα τόσα θα πάρει και φέτος. Για να μην πούμε ότι θα πάρει λιγότερα… Μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Δηλαδή του λείπουν και 20 εκατ. ευρώ! Ο Β. Μιχαλολιάκος δεν δίστασε να αποκαλύψει δημόσια πως χρησιμοποιεί για τη μισθοδοσία και πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ(!) χωρίς φυσικά να αρκούν και αυτά. Ας δώσει εντολή η κυβέρνηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών να κάνει την περίφημη ρύθμιση χρέους, πριν τιναχτούν όλα στον αέρα!

// Την αναγνώριση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO πρότεινε ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης στο Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων WFUCA, που πραγματοποιήθηκε πριν από 15 περίπου μέρες στη Βέρα Κρουζ του Μεξικού. Επίσης πρότεινε στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO να κατοχυρωθούν και οι μύθοι του Ηρακλή.

// Μπορεί να μην έχει ακόμα καταμετρηθεί η δυναμική της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη, αλλά οι συγκεντρώσεις των στελεχών, όπου γίνονται, είναι εξαιρετικά επιτυχημένες. Όπως εκείνη του Λάμπρου Μίχου την περασμένη Δευτέρα στην Αγία Βαρβάρα, η οποία ήταν μεγαλύτερη και από εκείνη που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια που κατέβηκε με το ΠΑΣΟΚ! Πάνω από 500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο ΚΑΠΗ του δήμου και τον καταχειροκρότησαν με ξεχωριστή αποφασιστικότητα και πάθος. Στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» και ο δήμαρχος της περιοχής Γ. Καπλάνης, με πολλούς δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους. Καλεσμένος ήταν και ο Μιχ. Νικητάκης, την υποψηφιότητα του οποίου στη Β’ Πειραιά ανακοίνωσε ο Λάμπρος Μίχος, ζητώντας του μάλιστα να απευθύνει και χαιρετισμό.

// Σε μια περιφέρεια από την οποία το ΠΑΣΟΚ άρχιζε να συγκροτεί τους συνδυασμούς του, γιατί από την πληθώρα υποψηφίων ήταν δύσκολη η επιλογή, τη Β΄ Πειραιά, τώρα ψάχνουν με τον… φακό να βρουν υποψήφιους. Μέχρι στιγμής μόλις οι 3 βουλευτές (Νιώτης, Διαμαντίδης, Λιντζέρης) έχουν δηλώσει συμμετοχή και τρεις άλλοι, η Μαρούπα, η Μυργιαλή και ο Μαντούβαλος (σ.σ.: όχι βέβαια ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, απλώς πρόκειται περί συνωνυμίας). Μένουν δηλαδή 5 θέσεις κενές, τις οποίες δεν θέλει να… καταλάβει κανένας! Οι τρεις βουλευτές έχουν αναλάβει να βρουν τους υπόλοιπους υποψήφιους, αλλά μέχρι στιγμής συγκεντρώνουν μόνο… αρνήσεις! Πολύ δύσκολα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ…

// Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι η χρηματοδότηση δράσεων πυροπροστασίας που υλοποιούν φορείς της ΤΑ θα μειωθεί ή θα καταργηθεί! Αυτό σημαίνει ότι τα δάση φέτος θα είναι στο… έλεος των εμπρηστών, αφού ούτε εθελοντές δασοπυροσβέστες θα υπάρχουν ούτε μέσα! Όμως και ο εθελοντισμός βάλλεται από την Πολιτεία μ’ αυτόν τον τρόπο, αφού οι εθελοντές θα πρέπει να προστατεύονται και να καλύπτονται για κάποια θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους. Ούτε κι αυτό όμως το απλό, αλλά τόσο ουσιαστικό δεν καλύπτει το κράτος. Πρόσφατα ένα αδέσποτο λυκόσκυλο στο Σχιστό επιτέθηκε σε εθελόντρια στο ΔΙΚΕΠΑΖ και τα έξοδα της νοσηλείας της καλύφθηκαν από… εισφορές φίλων και συνεργατών του Κέντρου, γιατί δεν υπάρχουν πόροι για να καλύπτονται τέτοια περιστατικά. Ποιος θα ζητήσει λοιπόν το καλοκαίρι εθελοντές δασοπυροσβέστες ή πυροφύλακες γνωρίζοντας πως αν πάθουν κάτι θα τους… πληρώσει ο ίδιος;

Ας γίνει κάτι σύντομα, γιατί αν είναι για να σωθούμε από τους δανειστές να γίνουμε πρώτα… στάχτη, να λείπει… το βύσσινο!

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, που υλοποιεί τις περισσότερες δράσεις εθελοντικής πυροπροστασίας, Γρ. Γουρδομιχάλης, δήλωσε: «Η άρνηση της κεντρικής διοίκησης για μη θεσμική κατοχύρωση της εθελοντικής προσφοράς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται στους φορείς της αυτοδιοίκησης να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές που συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων τους. Δυστυχώς, το κοινωνικό έργο που επιτελείται και η κρισιμότητα της κατάστασης σχετικά με την πυροπροστασία του Όρους Αιγάλεω δεν τυγχάνουν της δέουσας αναγνώρισης των καθ’ ύλην αρμοδίων, που έχουν απλώσει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τις προθέσεις σχετικά με την υποστήριξη του προγράμματος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία έκπτωση στην περιφρούρηση των βουνών της περιοχής μας».

// Επανεξελέγη με βραχεία κεφαλή ο Στ. Σπαθής πρόεδρος στην Αδελφότητα Κεφαλονιτών και Ιθακησίων Πειραιά. Από τις 11 έδρες του νέου ΔΣ ελέγχει τις 6, ενώ τις υπόλοιπες 5 κατέκτησε η αντίπαλός του κ. Νεοφύτου. Στο ΔΣ με σειρά εκλογής μετέχουν οι: Στ. Σπαθής, Σκλαβούνος, Νεοφύτου, Στέλλα Βουτσινά, Έφη Αλεξάτου, Μ. Αγγελέτος, Παπαθεοδωράτος, Καρούσος, Αλυσανδράτος, Δ. Βαλλιανάτου και Φλωράτου.

// Ποιος πρώην δήμαρχος δήμου της περιφέρειας Πειραιά κατηγορήθηκε ότι, μόλις αποχώρησε από τον δήμο, πήρε 300.000 ευρώ από το ταμείο ισχυριζόμενος ότι είχε πληρώσει εργαζομένους από την… τσέπη του; Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι τα είχε δώσει αυτά τα χρήματα, πού τα είχε βρει; Γιατί ποτέ δεν είχε δείξει ότι του… περίσσευαν.

// Δεν τα… είπε καλά ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Στ. Χρήστου. Κι αυτό γιατί, ενώ είπε πως μέσα στον μήνα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των πέντε σταθμών που θα μεσολαβούν από την Αγ. Βαρβάρα μέχρι τον Πειραιά και πως το μετρό θα έρθει στην πόλη μας αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2017, ανέφερε πως τις τροποποιήσεις και διευθετήσεις των υπέργειων χώρων, δηλαδή τις πλατείες που θα διαμορφωθούν, τα πάρκινγκ κ.λπ., θα πρέπει να τις κάνουν οι δήμοι! Ενώ δηλαδή μέχρι τώρα όλα αυτά τα έκανε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, από εδώ και πέρα δεν θα κάνει τίποτε! Πρότεινε, μάλιστα, να εξευρεθούν οι πόροι μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα)! Ο κ. Τσίτουρας είπε επίσης ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η επέκταση του τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Δεν είπε, όμως λέξη, για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, όπως προβλέπεται σαφώς στο σχέδιο που έχει αποδεχθεί και ο δήμος. Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο υφυπουργός Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση τόσο για το μετρό όσο και για την επέκταση του τραμ από το Νέο Φάληρο έως τον Πειραιά, ενώ αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, και ιδιαίτερα του μετρό, για τις περιοχές που επεκτείνονται.

Κατά τη σύσκεψη έγινε λόγος και για τα μεγάλα έργα που έχει εξαγγείλει ο ΟΛΠ, όπως το monorail, τα οποία όμως ο Δήμος Πειραιά έχει απορρίψει ως πολυδάπανα και άχρηστα. Γι’ αυτό ίσως και ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος δεν πήγε στη σύσκεψη, αλλά έστειλε κάποιον σύμβουλό του…

// Αρχίζει να υλοποιείται η νέα και πρωτοποριακή νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα και αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των αδέσποτων αλλά και των οικόσιτων ζώων. Στο πλαίσιο αυτό αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για όσους κακοποιούν ζώα (φυλάκιση 1 έτους και μέχρι 30.000 ευρώ πρόστιμο), ενώ ορίστηκε και «Εισαγγελέας ζώων». Τη θέση κατέλαβε η Εισαγγελέας Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.

// Κόσμος πάει κι έρχεται στα διάφορα κόμματα από το δημοτικό συμβούλιο Περάματος. Ο πρώην δήμαρχος Ν. Νικολαΐδης, που είχε εμφανιστεί στη λίστα των υποψηφίων του Π. Καμμένου, δήλωσε ότι δεν… κατεβαίνει τελικά, γιατί δεν είναι έτοιμος. Αντίθετα, η πρώτη σε σταυρούς σύμβουλος του δημάρχου Π. Ζουμπούλη, Γιώτα Βοϊδονικόλα, θα κατέβει με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιά. Θεωρείται, μάλιστα, επιτυχία για τη ΝΔ, καθώς είναι από τα άτομα που… φέρνουν ψήφους στα κόμματα.

// Επί τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα δεν λειτουργούσαν τα τηλέφωνα στο Δημαρχείο Περάματος. Τι είχε συμβεί; Κάποια βλάβη, κάποιο μπέρδεμα ή απλώς τα είχαν κόψει γιατί ήταν απλήρωτα;

// Επιβεβαιώνεται αυτό που είχε αποκαλύψει η στήλη την περασμένη Κυριακή για την παραίτηση του Ν. Ζώρζου. Αν και, όπως φαίνεται, δεν παραιτήθηκε, αλλά… τον παραίτησαν!

// Έκρηξη από γκαζάκια που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης στο Δημαρχείο Κερατσινίου. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια της πρόσοψης, ενώ πήρε φωτιά η δεξιά πλευρά της εισόδου του δημαρχείου. Το γεγονός δεν πήρε έκταση, καθώς τόσο ο δήμαρχος Λουκάς Τζαννής όσο και στελέχη του δήμου αποφάσισαν να μην το προβάλλουν. Έτσι, το τι έγινε το έμαθαν όσοι πήγαν στο δημαρχείο για δουλειά τους και είδαν τις ζημιές! Ο δήμαρχος μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Δικαιοσύνη» τόνισε ότι πριν από είκοσι ημέρες είχε δεχτεί μια απειλητική επιστολή, αλλά δεν έδωσε σημασία, γιατί το κείμενό της ήταν από ασύντακτο έως ασυνάρτητο. Η Αστυνομία, πάντως, πιστεύει ότι η βομβιστική επίθεση είναι έργο κυκλώματος εκβιαστών που δρα στον Πειραιά.

// Έφοδος της Δημοτικής Αστυνομίας στον παλιό κυλινδρόμυλο «Μοίρα» στα Καμίνια έγινε το προπερασμένο Σάββατο, έπειτα από καταγγελίες ότι έχει μετατραπεί σε… καταυλισμό λαθρομεταναστών. Στον χώρο βρέθηκαν τρεις αλλοδαποί, εκ των οποίων οι δύο ήταν λαθρομετανάστες και συνελήφθησαν.

// Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων δήμων, φορέων και εκπροσώπων των επαγγελματιών έγινε στον Πόρο η πρώτη διημερίδα τουρισμού, με οργανωτή την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πόρου και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας στη διημερίδα, είπε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ στην πρώτη διημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή των νησιών μας από χρέος και συναίσθηση ευθύνης για τις μικρές μας πατρίδες, για τη ζωή μας, κυρίως για τις επόμενες γενιές».

// «Χάλασε ο κόσμος» την περασμένη Τετάρτη το βράδυ σε γνωστό μαγαζί του κέντρου της πόλης μας, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιά Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με 150 τουλάχιστον άτομα, εκ των οποίων οι μισοί ήταν γιατροί! Ο πειραιώτης υπουργός συζήτησε μαζί τους για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση, για τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της υγείας και εντυπωσίασε με την ευρύτητα των γνώσεών του αλλά και την καθαρότητα του πολιτικού του λόγου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος θα βρίσκεται και τη Μεγάλη Εβδομάδα στις γειτονιές του Πειραιά και θα παρακολουθήσει με τους συμπατριώτες του, τους παλιούς γείτονες και συμμαθητές του, τις άγιες Ακολουθίες των ημερών και, φυσικά, τον Επιτάφιο τη Μ. Παρασκευή.

// Πάντως, οι διεργασίες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Πειραιά συνεχίζονται. Η Πασχαλίνα Καλαγιά ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα κατέβει υποψήφια. Εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή υπάρχουν πολλές, εμείς όμως θα δεχτούμε αυτό που είπε η ίδια, ότι δηλαδή δεν είναι… έτοιμη. Αντίθετα, θα είναι υποψήφιος τελικά ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Υμίων.

// Στο μεταξύ, ένας ακόμα πρώην αντιδήμαρχος του Πειραιά, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, θα κατέβει υποψήφιος με τη ΝΔ, όχι όμως στον Πειραιά, αλλά στη Β’ Αθήνας, όπου έχει ισχυρή παρουσία, αφού δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές τόνισε: «Η αλλαγή που ζητάμε πρέπει να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι πολίτες αυτή τη φορά είναι αυτοί που θα τα αλλάξουν όλα! Γιατί πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Και κυρίως τον τρόπο επιβράβευσης ή τιμωρίας των πολιτικών μας. Επιτέλους, οι πολιτικοί μας πρέπει να κρίνονται για τις πράξεις τους και όχι για τα λόγια τους!».


Σχολιάστε εδώ