Θεμιτός ο στόχος συγκρότησης «αντιμνημονιακής» κυβέρνησης, πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Θεωρούν ότι είναι πλέον ρεαλιστική η προοπτική να υπάρξουν στις επικείμενες εκλογές συσχετισμοί που μπορεί να επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα αμφισβητεί το Μνημόνιο και τις πολιτικές του, που οδηγούν στην καταστροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο καταθέτουν τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία να μην μπορεί το πρώτο κόμμα να πάρει το μπόνους των πενήντα επιπλέον εδρών που προβλέπει ο σημερινός εκλογικός νόμος.
Υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΝ διεκδικεί πάγια την καθιέρωση της απλής αναλογικής, λένε ότι, επειδή αυτή η θέση δεν μπορεί να περάσει σήμερα, μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα εξορθολογιστεί το μπόνους των πενήντα εδρών, προκειμένου να μην το παίρνει το πρώτο κόμμα εάν δεν έχει ποσοστό που θα κυμαίνεται λίγο πάνω-λίγο κάτω από το 40%, ποσοστό που σίγουρα δεν πλησιάζει σήμερα κανένα κόμμα. Εάν, είπε ο Α. Τσίπρας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ απορρίψουν αυτήν την πρόταση, τότε θα αποκαλύψουν εκ των προτέρων ότι έχουν συμφωνήσει στη διαμόρφωση μετεκλογικά μιας νέας συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ως εκ τούτου, υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί η κάλπη να τα φέρει έτσι ώστε στη νέα Βουλή να προκύψουν συσχετισμοί που θα επιτρέψουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης που θα αμφισβητεί το Μνημόνιο και τις πολιτικές του. Τότε, λένε, και η Α. Παπαρήγα και ο Φ. Κουβέλης θα κάνουν δεύτερες σκέψεις. Δεν μπορούμε να φανταστούμε, συνεχίζουν, ότι το ΚΚΕ θα είχε την ευχέρεια να στηρίξει στη Βουλή ή να δώσει ανοχή σε μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και, αντίθετα, να δώσει ανοχή στη διαιώνιση της σημερινής πραγματικότητας.
Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι η πρόσφατη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έγινε μόνο και μόνο για να συμπληρωθεί ο αριθμός των δέκα βουλευτών που απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να αποκτηθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, όπως η ισότιμη με τα άλλα κόμματα προεκλογική προβολή. Εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή έκανε ζημιά στην εικόνα της ΔΗΜΑΡ και βλέποντας και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της θεωρούν ότι αριστεροί ψηφοφόροι που «λοξοκοίταξαν» προς τα εκεί θα το ξανασκεφτούν.
Μάλιστα, με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι στελέχη του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που ήταν πιστά στον Κ. Σημίτη θα συμπορευτούν με τη ΔΗΜΑΡ, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας καυστικά παρατήρησε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αποτέλεσμα μιας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα μοιάζει περισσότερο με διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα ο Φ. Κουβέλης θα έχει μεγάλα διλήμματα μπροστά του ως προς το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.
Στον ΣΥΝ αντιμετώπισαν μάλλον ειρωνικά τη θέση του Π. Καμμένου ότι μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντιμνημονιακή γραμμή. Η «Αυγή» σε σχόλιό της με τίτλο «Το μνημόνιο με φουστανέλα» χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο ως τη φωνή της δεξιάς συνείδησης του Α. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην ουσία προτείνει με τις θέσεις του την πολιτική της «τρόικας» χωρίς την «τρόικα», δείχνει ως εχθρούς της χώρας γενικά τους Γερμανούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικότερα έχουν εχθρό το κεφάλαιο, γερμανικό ή ελληνικό, θέση που είναι μακριά από εθνικιστικές κορόνες. Εάν, προσθέτει το σχόλιο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με βάση τις δικές τους προτεραιότητες επιλέξουν να ψηφίσουν στη Βουλή πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς «με γεια τους και χαρά τους. Μετά τις εκλογές θα κριθούν οι προθέσεις».