Επίσκεψη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ: Αποστολή εξετελέσθη!

Με την τετραήμερη επίσκεψή του κατάφερε τόσο να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ όσο και να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους της ελληνικής και της κυπριακής ομογένειας καθώς και της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας στην Αμερική. Από τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, βγήκαν πολλά και θετικά μηνύματα για το μέλλον. Επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση των δυο χωρών σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως είναι αυτό του Αφγανιστάν και η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας μας για ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν, καθώς η Ελλάδα είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Πέραν αυτού, ζητήματα όπως το Κυπριακό, της ονομασίας των Σκοπίων και οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι των συζητήσεων. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φρόντισε να εξηγήσει μια ακόμη φορά στους Αμερικανούς τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας γύρω από αυτά τα ζητήματα, που απασχολούν επί τόσα χρόνια την εξωτερική μας πολιτική και που θεωρούνται ζητήματα «κλειδιά» για τη σταθεροποίηση ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από τη συνάντηση δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις… Η σημαντικότερη ήταν η επισημοποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ να παραχωρήσουν εντελώς δωρεάν στη χώρα μας όχι μόνο τα 400 άρματα τύπου Abrams, που ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά και 700 τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Μ 113. Βεβαίως, ο Αβραμόπουλος έθιξε και το ζήτημα της μεταφοράς τους από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τους Αμερικανούς να δίνουν άκρως θετική απάντηση.

Έτσι, 700 ακόμη οχήματα θα ενταχθούν στις επιχειρησιακές δομές του ελληνικού στρατού, με το κόστος μεταφοράς τους να είναι από ελάχιστο έως μηδενικό (χάρη στη συνδρομή και ελλήνων εφοπλιστών). Εντυπωσιακή ήταν και η υπόσχεση του Λίον Πανέτα προς τον Αβραμόπουλο: «Ό,τι θέλετε ζητήστε», για αμερικανικό πολεμικό υλικό που πηγαίνει προς απόσυρση και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ορισμένες μικρές λεπτομέρειες από τη συνάντηση των δυο αντρών έχουν και αυτές ιδιαίτερη σημασία. Ο Λίον Πανέτα δεν συνηθίζει να καλωσορίζει τους επισκέπτες του στον προαύλιο χώρο της εισόδου του Πενταγώνου με αγήματα και «παρουσιάστε». Τον έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο τον καλωσόρισε όχι στο γραφείο του, αλλά στην είσοδο του Πενταγώνου. Επίσης, λίγο πριν από το τέλος της συνάντησης, και ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν αρκετός κόσμος, οι δυο πολιτικοί απομακρύνθηκαν και μίλησαν κατ’ ιδίαν, για περίπου ένα τέταρτο, σε διπλανό γραφείο. Το τι είπαν είναι γρίφος. Ίσως να το μάθουμε αργότερα… Όπως και να ‘χει, ακόμα και αυτή η εκτός πρωτοκόλλου κατ’ ιδίαν συνάντηση δεν είναι κάτι που συνηθίζεται από τους Αμερικανούς. Έχει επομένως ιδιαίτερη σημασία…

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Λίον Πανέτα ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο εθνικό μας αμυντικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, «παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή!», ενώ συμφώνησε στην προώθηση του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, κάτι που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ Dempsey και Κωσταράκος.

Σημαντικές, όμως, υπήρξαν και οι επαφές που είχε με εκπροσώπους τόσο της ελληνικής και της κυπριακής ομογένειας όσο και με τους ισχυρότερους εκπροσώπους του εβραϊκού λόμπι στην Αμερική, της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, και συγκεκριμένα με τον εκτελεστικό γραμματέα του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.

Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρακάθισε σε γεύμα στα κεντρικά γραφεία της American Jewish Committee στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ προχώρησαν σε μια «στρατηγικής σημασίας συνεργασία», που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας «ότι ο δρόμος για την Ελλάδα και το Ισραήλ είναι κοινός, με αναπτυξιακή προοπτική σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων». Το ερώτημα που τίθεται είναι αν τελικά οι Αμερικάνοι πήραν αυτό που ζητούσαν, την απόλυτη δηλαδή «πρόσδεση» της χώρας μας στο αμερικανο-ισραηλινό άρμα…

Ο αμυνόμενος


Σχολιάστε εδώ