Εθνική επιταγή οι εκλογές για τη ΝΔ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς θα προβεί σε ηχηρή (δημόσια) παρέμβαση για να στείλει σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το ότι όποιος επιχειρήσει την παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης θα αναλάβει και τις ευθύνες για τις εξελίξεις.

Θα βάλει τέρμα στη σχετική σεναριολογία για… παραπομπή των εκλογών ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 6η Μαΐου.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς του συνεργάτες για οριστική ρήξη, που σημαίνει αποχώρηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου και άρση της εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Είναι αλήθεια ότι η σεναριολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για μικρή ή μεγαλύτερη αναβολή της προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή δηλώσεις κυρίως στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει εκνευρισμό και έντονη δυσφορία στα υψηλότερα κλιμάκια της ΝΔ. Το κλίμα, ωστόσο, στη Λ. Συγγρού «επιδεινώθηκε» όταν την Πέμπτη το βράδυ άκουσαν τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, από τη Λευκωσία, να… διευκρινίζει ότι οι διαδικασίες ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) θα ολοκληρωθούν στις 20 Απριλίου, κάτι που ορισμένοι έσπευσαν να το ερμηνεύσουν ως έμμεση προειδοποίηση για μετάθεση του χρόνου των εκλογών. Την αμέσως επομένη ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είπε ευθέως ότι υπάρχει θέμα μικρής έστω παράτασης. Ωστόσο, αυτό που σήμανε συναγερμό στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ήταν οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, όπως του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις. Αμφότεροι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εκλογές στην εφαρμογή του προγράμματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα… προτιμούσαν να αναβληθούν επ’ αόριστον. Η ΝΔ αντέδρασε αμέσως και διά του εκπροσώπου της υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο στις 6 Μαΐου και δεν υφίσταται κανένας λόγος αναβολής ή μετάθεσης. Αυτό πάντως δεν στάθηκε αρκετό για να ανακόψει τη σεναριολογία, η οποία λόγω «ξένου δακτύλου» έγινε ακόμη πιο έντονη, σε σημείο βουλευτές όλων των κομμάτων στις συνομιλίες τους, ορισμένοι και σε δημόσιες δηλώσεις τους, να… προεξοφλούν την αναβολή των εκλογών. Παράγοντες της ΝΔ επισημαίνουν ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι εθνική επιταγή, καθώς πρέπει να δοθεί η δυνατότητα (ευκαιρία) στους πολίτες να εκφράσουν τις θέσεις τους και τις διαφωνίες τους για την πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία διετία και έχει φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα. «Στην κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος θυμός, που είναι ανάγκη να εκτονωθεί μέσα από εκλογές, διαφορετικά θα γίνει με άλλον, σαφώς πιο επώδυνο τρόπο», τονίζουν, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε πρόσφατα μιλήσει για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης!

Το βάρος στη Β΄

Στη Λ. Συγγρού, στο μεταξύ, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα, οι εντάσεις και οι γκρίνιες. Βασικός πυλώνας του προεκλογικού λόγου του κόμματος το δίλημμα που εκ νέου έθεσε ο κ. Σαμαράς: «Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;», με… εναλλακτική λύση την επανάληψη των εκλογών στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ή το σχήμα δεν είναι βιώσιμο. Χθες ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε κομματική εκδήλωση στο Αιγάλεω, που ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Β΄Αθηνών, όπου έχουν αποφασίσει να ρίξουν το βάρος για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: Πρώτον, διότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και οι επιδόσεις των κομμάτων σ’ αυτήν κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεύτερον, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά το κόμματος να παραμένουν ακόμη χαμηλά, ενώ την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναπτύσσουν… ανησυχητική δυναμική. Στον προγραμματισμό της Λ. Συγγρού είναι να πραγματοποιηθούν (σε κλειστά στάδια πάντα…) τέσσερις με πέντε εκδηλώσεις στη Β΄ Αθηνών με την παρουσία του κ. Σαμαρά, μεταξύ άλλων σε Περιστέρι, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Ίλιον κ.α.

Το θέμα των ντιμπέιτ που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου απασχολεί έντονα το επιτελείο του κ. Σαμαρά, καθώς παραδοσιακά η εμφάνιση κάθε αρχηγού επηρεάζει την άποψη των πολιτών και καθορίζει σ’ έναν βαθμό την απόφασή τους την ώρα της κάλπης. Στην πρόταση που διατυπώθηκε από πλευράς ΠΑΣΟΚ για δύο ντιμπέιτ μεταξύ Β. Βενιζέλου και Αντ. Σαμαρά και δύο με τη συμμετοχή όλων (;) των πολιτικών αρχηγών, η ΝΔ αντιπρότεινε ένα και ένα, όπως ακριβώς είχε γίνει και στις εκλογές του 2009. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να διεξαχθεί ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή 7-8 πολιτικών αρχηγών και 4-5 δημοσιογράφων. Πέραν του ότι θα πρέπει να είναι πολύωρο για να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές, δεν είναι βέβαιο ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα στους τηλεθεατές-ψηφοφόρους να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα. Ενδόμυχα ίσως ανησυχούν με την προοπτική ο κ. Σαμαράς, μαζί με τον κ. Βενιζέλο, να γίνει στόχος… πέντ’-έξι πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι πέραν των άλλων θα επιχειρήσουν να τους ταυτίσουν πλήρως. Και στη ΝΔ το τελευταίο που θα επιθυμούσαν είναι η ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα παραμονές των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ