Αγρότες άρπαξαν 7.000.000 ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ με πλαστά τιμολόγια!

Όπως προκύπτει από την αρχική έρευνα, τα χρήματα που έχουν κλέψει κάποιοι αγρότες είναι πολύ περισσότερα. Ωστόσο, για καλή τους τύχη, η έρευνα του ΣΔΟΕ σταμάτησε απότομα, γιατί πολλά στοιχεία… χάθηκαν, όπως στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαρακίου, τα γραφεία του οποίου κάηκαν ολοσχερώς… και έγιναν στάχτη και τα σχετικά αποδεικτικά…

Η πρώτη έρευνα που ξεκίνησε το ΣΔΟΕ στην Κρήτη για τη μη καταβολή του ΦΠΑ έγινε μετά κόπου και βασάνων. Οι εφοριακοί στην αναφορά τους προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή κατάγγειλαν ότι χρειάστηκαν μέχρι και τη συνδρομή της Αστυνομίας για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο έλεγχος των εφοριακών επικεντρώθηκε σε 6.274 άτομα που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008, συνολικού ύψους 37.741.102 ευρώ. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι το κράτος έχει χάσει 6.825.531 ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ που έχουν να κάνουν με αγροτικά προϊόντα, ενώ εντοπίστηκαν και πλαστά-εικονικά τιμολόγια σε επτά περιπτώσεις οι οποίες πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς οι υπεύθυνοι κατηγορούνται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι «πρωταθλητές» κρητικοί αγρότες στη διαφθορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελέγχου, είναι από τους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Ωστόσο επειδή εκκρεμεί έλεγχος και για 151 περιπτώσεις πλαστών τιμολογίων στα Χανιά, ουδείς γνωρίζει ποιος νομός κατέχει τα πρωτεία με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΣΔΟΕ έχει στείλει στις κατά τόπους ΔΟΥ λίστα με 146 αγρότες οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν συνολικά στο κράτος 3.650.735 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ που έχει κλαπεί, καθώς και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για την παράνομη πράξη, τα οποία συνήθως είναι ισόποσα των κλεμμένων. Να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο βαθμό της για τα συγκεκριμένα έτη. Απομένουν για έναν τελευταίο έλεγχο 66 αγρότες και δέκα επιχειρήσεις στην Ιεράπετρα, ο οποίος διενεργείται αυτήν την εποχή.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέναδρος Ρακιντζής έχει δώσει εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες να γίνεται πολύ συστηματικός έλεγχος στο θέμα του ΦΠΑ. Και αυτό γιατί κάποιοι αγρότες, σε συνεργασία με χονδρεμπόρους, έχουν καταφέρει να αρπάξουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ… με πλαστά τιμολόγια και εταιρείες φαντάσματα, όπως αποδείχθηκε σε ελέγχους σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η κλοπή του ΦΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο αδίκημα από ό,τι ακούγεται. Και αυτό γιατί ο κάθε έμπορος έχει εισπράξει το ΦΠΑ από τον πολίτη – καταναλωτή και αντί να τον αποδώσει στο κράτος τον παρακρατά για τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα», δηλώνει στο “Π” ο κ. Ρακιντζής, «ο έμπορος ξεγελά τον πελάτη του και κλέβει το κράτος. Και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να τιμωρείται αυστηρά».

Το επόμενο στάδιο των ελέγχων στους αγρότες θα έχει να κάνει με τα έτη από το 2009 μέχρι και σήμερα, αφού είναι σίγουρο ότι και σε αυτές τις οικονομικές χρονιές θα… βγουν λαβράκια. Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη περίπτωση που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα ήταν το 2009. Πρωταγωνιστές ήταν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί. Κάποιοι, σε «συνεργασία» με εφοριακούς της Ιεράπετρας, κατάφεραν να εισπράξουν 164.128 ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ που αναλογούσε σε 3.400 αγρότες της περιοχής!


Σχολιάστε εδώ