Έρογλου προς ΓΓ του ΟΗΕ: Πολυμερής ή… χάος

Μια πρώτη συζήτηση έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Βρετανία στήριξε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, άλλως οδικού χάρτη, και τη σύγκληση πολυμερούς. Στη βρετανική θέση αντέδρασαν η Κίνα και η Ρωσία, ακόμη και οι ΗΠΑ, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν από το Λονδίνο, αφού στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για συνέχιση των συνομιλιών και επί κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ην. Εθνών, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις είναι σαφείς και ότι για τη σύγκληση της πολυμερούς θα έπρεπε να προκύψει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.

Η Τουρκία από την πλευρά της καθώς και το «ψευδοκράτος», δηλαδή η τουρκοκυπριακή ηγεσία, δεν θα συζητήσουν με την κυπριακή Προεδρία, ούτε έχουν πρόθεση συνέχισης των συνομιλιών.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι εάν συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σαν να την αναγνωρίζει. Υπό αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η πολιτική της με αυτοαναίρεση. Εάν τα Ην. Έθνη δεν βρουν φόρμουλα διάσωσης των συνομιλιών, τότε αυτές θα παγώσουν ως τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2013.

Ανοικτό είναι πάντοτε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η τουρκική πλευρά σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για την επιστροφή των ελληνοκύπριων κατοίκων της, υπό τη διοίκηση όμως του «ψευδοκράτους», που στην ουσία θα συνιστά μια μορφή αναγνώρισης χωριστής οντότητας.


Σχολιάστε εδώ