Άφεση… αμαρτιών με όρκο πίστης στη γραμμή Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε προσωπικά την προσπάθεια να «κλείσει» το θέμα, ώστε να περιοριστεί όσο μπορεί η «αιμορραγία» του ΠΑΣΟΚ και κυρίως να κλείσει ένας κύκλος «εμφύλιων συγκρούσεων» εν όψει της δύσκολης και εξαιρετικά δυσχερούς για το ΠΑΣΟΚ εκλογικής αναμέτρησης.

Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλα τα στελέχη που ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2009 να επανενταχθούν, εφόσον αποδέχονται συνειδητά το πλαίσιο που έθεσε και είναι αυτονόητο για το ήθος της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος, που διαφωνούσε κάθετα στην επανένταξη των διαφωνούντων, όπως και οι βουλευτές που τον στηρίζουν, φαίνεται τώρα και μετά τις κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου, να ρίχνει νερό στο κρασί του και να αποδέχεται την επιστροφή και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των διαγραμμένων, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα κάνουν μια σαφή πολιτική δήλωση ότι αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Λοβέρδος δεχόταν κριτική το τελευταίο διάστημα από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις δημόσιες κάθετες παρεμβάσεις του κατά της επιστροφής των διεγραμμένων και πολλοί διεμήνυαν σε κάθε τόνο ότι «δεν έχουμε εκλέξει ούτε συμπρόεδρο ούτε συναρχηγό στο ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αναμένεται να «επαναπατριστούν» αμέσως στο ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Μαγκούφης, η Χρύσα Αράπογλου και ο Βασίλης Τόγιας.

Πάντως ο κ. Βενιζέλος, με πολύ προσεκτικό τρόπο, επιχειρεί να πάρει κάποιες πρώτες αποστάσεις από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί από «παπανδρεϊκό» κόμμα σε «ομάδα Βενιζέλου», τονίζει: «Όχι. Εγώ δεν ανήκω σε καμιά πολιτική δυναστεία. Είμαι πρόεδρος των σοσιαλιστών, αλλά το κόμμα δεν είναι περιουσία μου». Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκφράζει την ελπίδα να διενεργηθούν εντός του Μαΐου.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα να συνοδεύονται από περαιτέρω περικοπές, προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, στην περίπτωση κατά την οποία γίνει πρωθυπουργός, σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο βοήθειας, όπως αναφέρεται ότι έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες, αλλά τονίζει ότι «είμαστε πρόθυμοι να εφαρμόσουμε τους όρους, αλλά αυτοί οι όροι μπορούν και να προσαρμοστούν», ενώ, ερωτηθείς αν οι απαιτήσεις της «τρόικας» είναι υπερβολικές, απαντά ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί τους όρους των εταίρων της, εφόσον μάλιστα έκανε λάθη, αλλά εκφράζει την άποψη ότι «εάν είχαν εφαρμοστεί νωρίτερα ορισμένα στοιχεία του δεύτερου πακέτου βοήθειας, όπως η απομείωση του χρέους και το μικρότερο κόστος για τόκους, θα είχαμε τώρα προχωρήσει περισσότερο».


Σχολιάστε εδώ