Ψάχνουν για υποψήφιους στο ΠΑΣΟΚ!

Και τα προβλήματα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», συνίστανται στη μεγάλη απροθυμία νέων υποψηφίων, με εμβέλεια στις τοπικές τουλάχιστον κοινωνίες.

Διότι βεβαίως τα ψηφοδέλτια θα συμπληρωθούν, αυτό έλειπε, για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά το μέγα ζητούμενο είναι ο υπαρκτός και έντονος κίνδυνος να συμπληρωθούν με στελέχη μέτριας εμβέλειας, που δεν θα σηματοδοτούν κάτι καινούργιο, ελπιδοφόρο.

Είναι, πράγματι, μεγάλη η ένδεια που διαπιστώνεται απ’ τον κεντρικό μηχανισμό της Ιπποκράτους. Ελάχιστοι είναι οι πολίτες με απήχηση που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι. Και αυτή η φτώχεια θα είναι ολοφάνερη, όταν τα ψηφοδέλτια θα λάβουν την τελική τους μορφή.

Εκεί όπου η φτώχεια εκδηλώνεται πολύ πιο έντονα, είναι στην αδυναμία συσπείρωσης νέων ανθρώπων (κάτω των 40 ετών) με στοιχειώδη απήχηση. Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί σοβαρά τη νέα κομματική ηγεσία, η απουσία νέων ανθρώπων. Μια απουσία που ήταν φανερή και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, όπου κυριαρχούσαν πολίτες μεγάλης ηλικίας…

Και αυτή η ένδεια μετρά ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογιστεί το ότι απ’ τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών θα απουσιάζουν περί τους 30 εκ των σημερινών βουλευτών!

Εκτός απ’ όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιοι (Πάγκαλος, Ξυνίδης, Βούγιας) είναι πολλοί ακόμα απ’ τους νυν βουλευτές που έχουν την πρόθεση να αποχωρήσουν.

Είναι επίσης αρκετοί οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επανεκλογής τους και αν δουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, τότε θα εγκαταλείψουν την εκλογική μάχη, ενώ κάμποσοι ακόμα θα είναι υποψήφιοι για να μη χαρακτηριστούν… ριψάσπιδες!

Για παράδειγμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου , αν διαπιστώσει από μετρήσεις ότι δεν μπορεί να εκλεγεί στην Περιφέρεια Αττικής (παρά τη βοήθεια του Πάγκαλου), τότε δεν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Επίσης δεν θα είναι υποψήφιοι ο Μόσιαλος, ο Σπ. Κουβέλης, κατά πάσα πιθανότητα ο Τηλ. Χυτήρης, ο Θανάσης Τσούρας, η Σούλα Μερεντίτη, ενώ προβληματίζονται και άλλα ιστορικά στελέχη, όπως οι Απ. Κακλαμάνης, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονας.

Πάντως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι, ανεξάρτητα απ’ την τελική τους επιλογή, πολλοί παλιοί βουλευτές είναι εξοργισμένοι με τον περιφερειάρχη και μέλος της επιτροπής για τις υποψηφιότητες Γ. Σγουρό, ο οποίος ζήτησε την αποστρατεία των παλιών βουλευτών…

Ένταση για τους διαγραμμένους

Ένα άλλο ζήτημα που προξενεί τριβές σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι η τύχη εκείνων των διαγραμμένων οι οποίοι καταψήφισαν μεν το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές.

Εκεί φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρωτοκλασάτα στελέχη, προεξάρχοντος του Α. Λοβέρδου, απορρίπτουν τις προτάσεις για επιστροφή τους (επίσης οι Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ανδρουλάκης κ.ά.), όπως επίσης και αρκετοί βουλευτές, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να υπάρχουν υποψήφιοι «δύο ταχυτήτων», δηλαδή οι «καλοί» που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο και οι «κακοί» που το ψήφισαν.

Ιδιαίτερα έντονα αντιδρά ο Λοβέρδος στην επιστροφή της Μιλ. Αποστολάκη. Αλλά και για τις περιπτώσεις των Β. Παπανδρέου και Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

Πάντως η μεν Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια σε αυτές τις εκλογές, αν και άλλες πληροφορίες τη φέρουν να θέλει την επιστροφή της, ενώ η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου φαίνεται να επιθυμεί την επανάκαμψή της, αλλά χωρίς «δήλωση μετανοίας».

Ο Β. Βενιζέλος, διαπιστώνοντας ότι αυτό το ζήτημα τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογών ζήτησε να το χειριστεί προσωπικά.

Σύννεφα μεταξύ Βενιζέλου-Λοβέρδου…

Πάντως, και με αφορμή και την κόντρα σχετικά με την τύχη των διαγραφέντων, έχει προκύψει υπόγεια, μέχρι στιγμής, κόντρα μεταξύ του Β. Βενιζέλου και του Α. Λοβέρδου.

Τον μέχρι πρόσφατα υποστηρικτή τού νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί η πλευρά Βενιζέλου ότι επιδιώκει να είναι άτυπα «συναρχηγός»!

Ήδη συγκροτεί ομάδα βουλευτών, με πυρήνα τους Θ. Τζάκρη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, ενώ τον κατηγορούν ακόμα ότι θεωρεί τον Βενιζέλο… «μεταβατικό» και το λέει μάλιστα και σε κομματικά στελέχη και βουλευτές!

Αποστάσεις
απ’ τον Γιώργο…

Με στόχο να πάρει σαφείς και απόλυτες αποστάσεις από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου, κινείται ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ήθελε να δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν ταυτίζεται με τον τέως πρωθυπουργό και γι’ αυτό επέλεξε να μην τοποθετήσει στην Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα πρόσωπα που θυμίζουν το πρόσφατο παρελθόν – όπως το ονομάζουν συνεργάτες του, «αποτυχία» με υπουργούς κηπουρούς.

Έτσι, δεν έβαλε στην επιτροπή για τις εκλογές τρία πρόσωπα που ήταν στενά συνδεδεμένα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος την άλλη Πέμπτη διοργανώνει επίδειξη δύναμης συγκαλώντας την Π80 προκειμένου να δείξει τους νέους μεταρρυθμιστές, τον Παύλο Γερουλάνο που ήταν επικεφαλής της επιτροπής επικοινωνίας του κ. Παπανδρέου στις νικηφόρες εκλογές του 2009 και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που σηματοδοτεί για τον νέο πρόεδρο την εποχή της φτώχειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του μέσα από το γραφείο του.

Γι’ αυτό και επέλεξε να μην τους βάλει μέσα στην επιτροπή, έστω και για συμβολικούς λόγους, ενώ σε ό,τι αφορά τον εσωκομματικό του αντίπαλο Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος λείπει στην Αμερική για οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους, του ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχαν πως δεν επρόκειτο να τον αποκλείσει.


Σχολιάστε εδώ