Χώρα υπό τραπεζική κατοχή!

• Στο παλαιό καραμανλικό ερώτημα («Ποιος, επιτέλους, κυβερνά αυτόν τον τόπο;»), η εποχή του Μνημονίου δίνει μια νέα απάντηση: Οι τραπεζίτες, Έλληνες και Ευρωπαίοι! Η ιδιότυπη τραπεζική κατοχή της χώρας επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά την Πέμπτη, όταν ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι αποσύρει ορισμένες διατάξεις για τη βελτίωση της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μέχρι να λάβει σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

• Πρόκειται για διατάξεις που από τις στήλες του «Π» έχουμε γράψει ότι αποτελούν μάλλον «διακοσμητικού» χαρακτήρα αλλαγές στον νόμο της Λούκας Κατσέλη, που καλύπτει μόνο όσους δανειολήπτες βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους – και λέμε «διακοσμητικές», γιατί τα δάνεια πνίγουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και η μόνη σοβαρή λύση θα είναι ένα γενικευμένο «κούρεμα» υποχρεώσεων, όπως αυτό που πρότεινε πρόσφατα στη Βουλή η ίδια η κ. Κατσέλη.

• Ακόμη και αυτές οι διατάξεις, όμως, που αφορούν ελάχιστους και εντελώς εξαθλιωμένους, κατά τεκμήριο, δανειολήπτες κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ύστερα από… πιεστικές σχετικές παραινέσεις των εγχώριων τραπεζιτών) ότι εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της για την έκδοση γνωμοδότησης. Θυμίζουμε ότι γνωμοδότηση εκδίδει η ΕΚΤ μόνο όταν κάποια ρύθμιση εθνικού κράτους απειλεί τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Και προκαλεί απορία γιατί μια απλή ενίσχυση των ρυθμίσεων για τους υπερχρεωμένους θα απειλούσε τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, των ίδιων τραπεζών που έχει προβλεφθεί να πάρουν κεφαλαιακή ενίσχυση μέχρι και 50 δισ. ευρώ από το νέο «πακέτο» για τη «σωτηρία» της χώρας.

To μονοπώλιο της Lidl

• Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σ. Ξυνίδης, την περίπτωση της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας Lidl, αφού διαπίστωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ότι οι γερμανοί φίλοι μας πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα 70 βασικά καταναλωτικά προϊόντα, από όσο τα πωλούν τα καταστήματά τους σε άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία).

• Η γερμανική αλυσίδα έδωσε μια αποστομωτική απάντηση σε αυτές τις αιτιάσεις: στις άλλες χώρες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ εκπτωτικών αλυσίδων, που δικαιολογεί την πώληση των συγκεκριμένων αγαθών σε χαμηλότερες τιμές. Στην Ελλάδα, πράγματι, η, επίσης γερμανική, αλυσίδα Aldi αποχώρησε από την αγορά, αφήνοντας στη Lidl το… εκπτωτικό μονοπώλιο. Με τη σειρά της, η Lidl λέει ουσιαστικά στις υπηρεσίες του υπουργείου ότι «μονοπώλιο είμαστε, ό,τι θέλουμε κάνουμε»!

• Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι θα κάνουν η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ποινική Δικαιοσύνη γι’ αυτήν την υπόθεση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μια αγορά όπου κυριαρχούν μονοπώλια, ολιγοπώλια και ανεξέλεγκτοι μεσάζοντες, χωρίς στοιχειωδώς να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός, δύσκολα θα δούμε σοβαρές μειώσεις τιμών, ακόμη και όταν οι μειώσεις των εισοδημάτων είναι συνεχείς και δραματικές…


Σχολιάστε εδώ