«Χρυσή» προίκα από ΔΕΗ στον αγοραστή της ΔΕΠΑ!

Το υψηλό κόστος αυτής της περίεργης «προίκας» θα επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο την ήδη παραπαίουσα οικονομικά ΔΕΗ, αλλά και τους καταναλωτές, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη πιο «τσουχτερά» τιμολόγια για το ρεύμα.

Στο «παρά πέντε» των εκλογών, η διοίκηση Ζερβού, η οποία πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη ΔΕΗ μετά τις εκλογές, ετοιμάζεται να «ανάψει πράσινο», σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», σε μια πενταετή σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, που δεν θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να αξιοποιήσει ευκαιρίες στις αγορές για φτηνότερη προμήθεια αερίου.

Ίσως αυτή η «προίκα» στη ΔΕΠΑ να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια θεμιτή «παροχή» από μια κρατική εταιρεία σε μια άλλη, η οποία πολύ σύντομα πρόκειται να πουληθεί σε ιδιώτες και η κυβέρνηση θα είχε ενδιαφέρον να την καταστήσει ελκυστικότερη, για να αποσπάσει υψηλότερο τίμημα από την ιδιωτικοποίηση.

Όμως, η ΔΕΗ έχει ήδη χιλιάδες ιδιώτες μετόχους μειοψηφίας, όντας εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, και προορίζεται για ιδιωτικοποίηση. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον περίεργο να προωθούνται συμβάσεις που δεν θα την ωφελήσουν οικονομικά. Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι από τις πιο προχωρημένες του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η πώλησή της έχει ήδη δρομολογηθεί, με αποτίμηση που δεν λαμβάνει υπόψη τα μελλοντικά οφέλη της από μια αποκλειστική σύμβαση δισεκατομμυρίων με τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, ο αγοραστής της ΔΕΠΑ, αν προχωρήσει η συμφωνία, θα αποσπάσει και ένα σημαντικό «μπόνους» κερδών, για το οποίο δεν θα έχει πληρώσει! Η «πρεμούρα» της διοίκησης Ζερβού για μια αποκλειστική σύμβαση με τη ΔΕΠΑ είναι ανεξήγητη, σε μια περίοδο που όλοι οι αναλυτές της ενεργειακής αγοράς συμφωνούν ότι τα επόμενα χρόνια η σημαντική προσφορά φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) θα πιέσει τις τιμές διεθνώς, κάτι που θα έδινε την ευκαιρία στη ΔΕΗ να προμηθευτεί αέριο σε τιμές πολύ καλύτερες από αυτές που σήμερα προσφέρει η ΔΕΠΑ. Για παράδειγμα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σήμερα πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά 40% φτηνότερα από την τιμή με την οποία προμηθεύει σήμερα η ΔΕΠΑ τη ΔΕΗ. Μεγάλες ποσότητες αερίου έρχονται στη διεθνή αγορά από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν και η προσφορά ασκεί συνεχή πίεση στις τιμές. Ποιος ο λόγος, άραγε, σε τέτοιες συνθήκες να δεσμευτεί η ΔΕΗ με μια αποκλειστική συμφωνία προμήθειας από τη ΔΕΠΑ; Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, μετά τη λειτουργία των νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη, θα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. κυβικά φυσικού αέριου ετησίως. Με την τιμή που αγοράζει σήμερα από τη ΔΕΠΑ, το κόστος γιʼ αυτή την προμήθεια θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο ή 2,5 δισ. ευρώ στην πενταετή διάρκεια της αποκλειστικής σύμβασης. Ακόμη και μια μικρή μείωση αν πετύχαινε η ΔΕΗ, κινούμενη ελεύθερα στη διεθνή αγορά (για παράδειγμα, μια μείωση του κόστους προμήθειας κατά 10%), θα εξοικονομούσε στην πενταετία 250 εκατ. ευρώ.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του «δώρου» που ετοιμάζεται να κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι στο μέλλον το υψηλό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου θα δώσει και πάλι την αφορμή στις διοικήσεις της ΔΕΗ να επιβαρύνουν τους έλληνες καταναλωτές…

N. X.


Σχολιάστε εδώ