Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποφυλάκισης
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εκκλησιαστικές υποθέσεις δεν έπεσαν από τα σύννεφα στο άκουσμα της αποφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου. Όσο σκληροί κι αν ήταν οι περιοριστικοί όροι και υψηλό το ποσό της εγγύησης, ήταν πολύ προτιμότερη μια ελευθερία, έστω και περιορισμένη, από τον σχεδόν τρίμηνο εγκλεισμό του Εφραίμ στις φυλακές.
Οι συνήγοροί του, λένε οι πληροφορίες, άκουσαν με ανακούφιση την απόφαση για την αποφυλάκισή του. Είχαν αρχίσει να χάνουν και οι ίδιοι τις ελπίδες τους, αφού κατάλαβαν πως το παιχνίδι είχε ξεφύγει πια από το νομικό πεδίο και «παιζόταν» σε πολλά τερέν.
Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση Βατοπεδίου είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να κάνουμε έναν απολογισμό σχετικά με το ποιοι και πώς στήριξαν τον ηγούμενο του Βατοπεδίου σε αυτήν τη δοκιμασία. Από το κελί του στον Κορυδαλλό πέρασαν πολλοί. Ιεράρχες από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Επιχειρηματίες που τον αγαπούν και άλλοι που απλώς ήθελαν να επωφεληθούν από τις γνωριμίες και τις «πόρτες» που ανοίγει στη Ρωσία το Βατοπέδι. Απλοί παπάδες, ακόμη και δημοσιογράφοι που ήθελαν να του πουλήσουν επικοινωνιακές συμβουλές και άλλες εκδουλεύσεις.
Αυτοί όμως που πραγματικά τον βοήθησαν και κατά γενική ομολογία έβαλαν τα στήθη τους μπροστά για τον Εφραίμ ήταν πρωτίστως οι Μητροπολίτες Μεσογαίας Νικόλαος και Γλυφάδας Παύλος. Ήταν εκείνοι, μαρτυρούν εκκλησιαστικές πηγές, που πίεσαν τους υπόλοιπους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο να βγάλουν μια κοινή ανακοίνωση (κόντρα στο Φανάρι) που στήριζε τον Εφραίμ. Και πράγματι έτσι έγινε. Τις προσπάθειές τους στήριξαν και πολλοί μητροπολίτες-μέλη της Συνόδου, όπως π.χ. ο Αλεξανδρουπόλεως. Ήταν εκείνοι που ανέλαβαν να «νουθετήσουν» και τον Μεσσηνίας όταν εξεμάνη και δημοσίως επέπληξε τη Σύνοδο για την απόφασή της να υιοθετήσει μια στάση αντίθετη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό έστειλε το μήνυμα πως δεν μπορεί να μη στηρίξει έναν ορθόδοξο που περνά μια μεγάλη δοκιμασία. Αναμφίβολα, ο ηγούμενος Εφραίμ θα χρωστά πολλά στους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου που τον στήριξαν όλους αυτούς τους μήνες και έκαναν «τη δική τους φυλακή» μαζί του. Και, βεβαίως, στην εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας που «έβαλε πλάτη» και άσκησε πίεση -έστω και ψυχολογική- για να αντιμετωπιστεί με πιο νηφάλιο τρόπο η υπόθεση Εφραίμ. Δεν είναι τυχαίο πως επίκειται σύντομα επίσκεψη του ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη Μονή Βατοπεδίου.
Αυτούς που, χωρίς αμφιβολία, λένε στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο, ο Εφραίμ θα τους θυμάται για τη στάση που κράτησαν απέναντί του όσο ήταν έγκλειστος στον Κορυδαλλό είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένοι κύπριοι και ελλαδίτες ιεράρχες, που μάλλον, όπως λένε οι κακές γλώσσες, θα εύχονταν να μην είχε αποφυλακιστεί ποτέ…