Σε τέσσερα συμβούλια ο έλεγχος της «ανεξάρτητης» ΕΡΤ

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε πως το κόμμα του δεν συζητάει κανένα σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ. Αντιθέτως, η ΝΔ συνεχίζει την πίεση προς την κρατική τηλεόραση, με τον Σίμο Κεδίκογλου, κατά κύριο λόγο, να επιμένει στις καταγγελίες για τις αναθέσεις στο Ραδιομέγαρο και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη διαχείρισης στον ενημερωτικό τομέα. Το σχέδιο νόμου του Π. Καψή, κατά δήλωσή του, βασίζεται στην επεξεργασία της πρότασης της επιτροπής του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου. Σύμφωνα με αυτήν, δημιουργούνται δύο νέα όργανα, αποφασιστικής σημασίας, στη διοίκηση της ΕΡΤ. Συστήνεται δεκαμελές Ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο (επτά τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη), με θητεία 9 ή 12 χρόνια, το οποίο θα επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο – πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ. Τα μέλη του εποπτικού οργάνου, βέβαια, θα διορίζονται από τον υπουργό, έπειτα από πρόταση «ανεξάρτητου» φορέα. Αυτό το όργανο θα εκπονεί δεκαετές στρατηγικό σχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα καταθέτει μονοετές στρατηγικό σχέδιο. Το δεύτερο όργανο είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα εξετάζει τις καταγγελίες-παράπονα των τηλεθεατών.

Κύριος μέτοχος της ΕΡΤ παραμένει το Δημόσιο και τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού θα επιλέγουν τα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ.

Στο σχέδιο προβλέπονται τρεις πηγές εσόδων: το ανταποδοτικό τέλος, τα έσοδα από εκμετάλλευση προϊόντων και η διαφήμιση. Προβλέπεται, επίσης, στο κεφάλαιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ η ανάπτυξη συνδρομητικής τηλεόρασης και η ανάπτυξη προγραμμάτων για ευρυζωνικά δίκτυα.

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο για την ΕΡΤ. Θυμίζουμε ότι υπάρχει ακόμη σε ισχύ η Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση, που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Θ. Ρουσόπουλου, και μάλιστα προβλεπόταν η συνεργασία της σε μετοχικό κεφάλαιο και με την ιδιωτική τηλεόραση!


Σχολιάστε εδώ