Σε… καμαρούλα μια σταλιά οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΝΔ
Στη Λ. Συγγρού, επικαλούμενοι την κατάσταση της οικονομίας και το υψηλό κόστος αυτού του τύπου εκδηλώσεων, προσανατολίζονται στη «λύση» των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, και μάλιστα σε περιορισμένο αριθμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις ψηφοφόρων του κόμματος, πλην της Αθήνας, σε πέντ’ έξι μεγάλες πόλεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και η Αλεξανδρούπολη, ενώ παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ανάλογη εκδήλωση θα διοργανωθεί, για ευνόητους λόγους, και στο Ηράκλειο Κρήτης. Όλες ανεξαιρέτως θα γίνουν σε κλειστούς αθλητικούς ή άλλους χώρους. Ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για τα προβλήματα κάθε περιοχής ξεχωριστά.
Η οικονομική κατάσταση και το κόστος είναι ο βασικός λόγος για την αλλαγή του προεκλογικού σχεδιασμού της ΝΔ, δεν είναι ωστόσο και ο μοναδικός. Στην απόφαση για «κατάργηση» των ανοιχτών συγκεντρώσεων βάρυναν ακόμη τόσο το… περιορισμένο ενδιαφέρον των πολιτών για προεκλογικές φιέστες όσο και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κρούσματα αποδοκιμασίας ή άλλου είδους «επεισόδια». Παράγοντες του κόμματος, όπως και άλλων κομμάτων, ομολογούν ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή των συγκεντρώσεων στις πλατείες, με τα πούλμαν και τους μεταφερόμενους οπαδούς. «Σήμερα θα είναι μεγάλη επιτυχία το να πάνε στις κάλπες», λένε χαρακτηριστικά. Γεγονός είναι πάντως πως, παρότι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών ήταν λίγο πολύ προκαθορισμένος, στη Λ. Συγγρού αρκετά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αποφάσεις που μπορούσαν και έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί καθυστερούν ακόμη. Κι αυτό ενώ η προεκλογική μάχη ουσιαστικά έχει ξεκινήσει.
«Υπολειτουργούν»
Η οικονομική στενότητα, πάντως, ήταν ο μοναδικός λόγος που υποχρέωσε την ηγεσία της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές να μη στήσει εκλογικά περίπτερα και το έργο τους να το αναλάβουν οι κομματικές οργανώσεις, με τα γραφεία που διαθέτουν σε όλες τις περιφέρειες. Το πράγμα φαίνεται απλό, αλλά δεν είναι, καθώς κατά γενική ομολογία η πλειονότητα των οργανώσεων έχει περιέλθει σε αδράνεια, ενώ στα γραφεία -σε όσα δεν έχουν κατεβάσει ρολά- ελάχιστοι δίνουν το «παρών». Κατά συνέπεια, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας προεκλογικής μάχης, που και σκληρή θα είναι και παρατεταμένη. Το πρόβλημα τέθηκε επιτακτικά στις συνεδριάσεις που έγιναν στα μέσα της εβδομάδας σε περισσότερες από σαράντα οργανώσεις στην Αττική. Όχι πως η κατάσταση είναι καλύτερη στην περιφέρεια. Εκτός του ότι η προσέλευση ήταν περιορισμένη, οι βουλευτές που εκπροσώπησαν το κόμμα βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αγωνία, την απογοήτευση και σε ορισμένες περιπτώσεις την οργή των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. «Πώς θα πάμε σε εκλογές στην κατάσταση που είναι το κόμμα;», «Ποια είναι η πρότασή μας πέρα από το “ευρώ ή χάος;” που λέει και το ΠΑΣΟΚ;» ήταν μερικά από τα ερωτήματά τους. Η κομματική βάση εξακολουθεί να δυσκολεύεται να κατανοήσει την «αλλαγή πλεύσης» της ηγεσίας. Ενδεικτικές ήταν οι ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν οι βουλευτές: «Γιατί άλλαξε στάση ο Σαμαράς και από το “όχι” στο πρώτο Μνημόνιο, είπε “ναι” στο δεύτερο;», «Γιατί συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και ψηφίζουμε νομοσχέδια;». Οι βουλευτές αποχώρησαν από τις κομματικές οργανώσεις προβληματισμένοι, έως και… ανήσυχοι, τόσο για το κλίμα που επικρατεί στους ψηφοφόρους όσο και για την εικόνα που παρουσιάζει ο κομματικός μηχανισμός.
Παράγοντες της Λ. Συγγρού λένε, από την πλευρά τους, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν είναι και τραγικά. Επιμένουν δε ότι, καθώς θα προσεγγίζουμε τον χρόνο των εκλογών, η κατάσταση θα αλλάξει, το κλίμα θα αναστραφεί και, έστω και τις τελευταίες ημέρες, οι ψηφοφόροι της παράταξης θα συσπειρωθούν, θα κινητοποιηθούν και θα μπουν στη μάχη. Αρκετοί βουλευτές, πάντως, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των ηγετικών στελεχών, τονίζοντας ότι οι πολίτες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, είναι απογοητευμένοι, εξοργισμένοι, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν.
Αιφνιδιάστηκαν
Καθόλου υποθετική δεν είναι, ωστόσο, η δυναμική που αναπτύσσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου, που φαίνεται να απορροφούν δυνάμεις και από τη ΝΔ και καταγράφουν ποσοστά κοινοβουλευτικής παρουσίας. Το γεγονός αιφνιδίασε τη Λ. Συγγρού, που αρχικά θεωρούσε ότι επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο, που θα «ξεφούσκωνε» σε διάστημα ολίγων ημερών. Εξ ου και η αρχική απόφαση να «αγνοήσουν» την παρουσία και τη δραστηριότητα του νεοσύστατου κόμματος, προκειμένου να μην του προσδώσουν πολιτική οντότητα, όπως έλεγαν.
Στην πορεία, βέβαια, και υπό το βάρος των δημοσκοπικών ευρημάτων, η ηγεσία της ΝΔ άλλαξε γραμμή και ήταν πρώτος ο κ. Σαμαράς που επιτέθηκε κατά του νέου κόμματος με σφοδρότητα και χαρακτηρισμούς μειωτικούς για ορισμένους. Στελέχη της παράταξης δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την προοπτική να εξασφαλίσουν στις εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ποσοστό που θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο, στερώντας πολύτιμες δυνάμεις από τη ΝΔ. Μέσα στο κλίμα αυτό, αυξάνει ο αριθμός των στελεχών που στο παρασκήνιο επισημαίνουν την ανάγκη να αναλάβει ο κ. Σαμαράς πρωτοβουλία για ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε δυνάμεις εκτός ΝΔ. Αναφέρονται συγκεκριμένα στον Γ. Καρατζαφέρη, την Ντ. Μπακογιάννη, ακόμη και στον Στ. Μάνο. «Μια μεγάλη συμπαράταξη θα άλλαζε άρδην το πολιτικό σκηνικό και θα δημιουργούσε προοπτικές ισχυρής αυτοδυναμίας στις εκλογές». Στον τρίτο όροφο της Λ. Συγγρού δεν φαίνεται να συμμερίζονται τους προβληματισμούς των στελεχών, ενώ στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι ούτε ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές ούτε οι πολιτικές συνθήκες αφήνουν περιθώρια για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ