Ποιοι εκλέγονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Αθήνα – Προηγούνται Λοβέρδος, Μεϊμαράκης

Σε αυτήν την έρευνα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας κατά 4,5 μονάδες (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), αλλά τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ πεσμένα σε σχέση με τα ποσοστά τους στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009.

Τα κόμματα της Αριστεράς είναι υψηλά, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινείται και το κόμμα του Π. Καμμένου.

Αντίθετα, πολύ χαμηλά βρίσκεται ο ΛΑΟΣ, σε ποσοστά μάλιστα που δείχνουν ότι δύσκολα θα μπει στην επόμενη Βουλή, ενώ φαίνεται πως έχει μεγάλες διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει αξιοσημείωτα ποσοστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) κινούνται μεταξύ 9,4% και 10,2%!

Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινείται και η ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στη Β΄ Αθήνας είναι (σε παρένθεση τα ποσοστά τους στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του 2009):

• ΠΑΣΟΚ 10,2% (έναντι 40,2%)
• ΝΔ 14,7% (έναντι 26,6%)
• ΚΚΕ 10% (έναντι 10,8%)
• ΛΑΟΣ 1,4% (έναντι 7,3%)
• ΣΥΡΙΖΑ 9,8% (έναντι 7,4%)
• ΔΗΜΑΡ 10,1%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%
• Οικολόγοι Πράσινοι 4,6% (έναντι 4,3%)
• Χρυσή Αυγή 3,7%
• ΔΗΣΥ 2,5%
• Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,5%
• ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της RASS (βλ. σχετικό κείμενο), η τάση μεταξύ της Β΄ Αθήνας και των πανελλαδικών ποσοστών των κομμάτων είναι ότι στη Β΄ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ έχει γύρω στις 4 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό του ποσοστό, η ΝΔ περίπου 7 μονάδες κάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα στη Β΄ Αθήνας συγκεντρώνουν ποσοστά μεγαλύτερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο τους.

Με μια «αναγωγή», δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ποσοστά της ΝΔ πανελλαδικά γύρω στο 22% και του ΠΑΣΟΚ γύρω στο 14%. Επίσης (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3), είναι συντριπτική η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (79,4% έναντι 5,5%!). Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το 76,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009 πιστεύει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.

Κάτι άλλο που πρέπει να επισημανθεί (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) είναι ότι παρουσιάζονται μοιρασμένες περίπου οι απόψεις γύρω από το τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Συγκριμένα:

– Το 47,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να απορριφθεί η νέα δανειακή σύμβαση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει άμεση χρεοκοπία!

– Το 45% εκτιμά ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει με το οικονομικό πρόγραμμα που υπάρχει.

Προηγούνται
Λοβέρδος,
Μεϊμαράκης

Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας έναντι των υποψηφίων των κομμάτων τους, παρατηρούνται τα εξής (και θα πρέπει να επισημανθούν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ της σειράς των υποψηφίων όταν οι ψηφοφόροι βάζουν 4 σταυρούς και όταν βάζουν 1 σταυρό):

Στο ΠΑΣΟΚ (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) ο Α. Λοβέρδος είναι μακράν μπροστά, με ποσοστό μάλιστα σχεδόν διπλάσιο από όσους τον ακολουθούν.

Το ίδιο παρατηρείται και στον 1 σταυρό (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), και μάλιστα εκεί η διαφορά του από τους υπόλοιπους είναι ακόμα μεγαλύτερη! Αν εκτιμηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει στη Β΄ Αθήνας 5-6 βουλευτές, αυτοί που θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι είναι οι:

• Α. Λοβέρδος, Απ. Κακλαμάνης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Γ. Κουτρουμάνης. Ακολουθούν η Ά. Νταλάρα, ο Τηλ. Χυτήρης και ο Χρ. Πρωτόπαπας. Χαμηλά βρίσκονται δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Παπαϊωάννου και ο Κ. Γείτονας.

Στη ΝΔ (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) προηγείται ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος όμως βρίσκεται στην έκτη θέση στη «μονοσταυρία».

Εκτός από τα «φαβορί», πάει πολύ καλά ο Άδ. Γεωργιάδης και από τους νέους υποψηφίους η Ά. Καραμανλή.

Εδώ θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι, ή σχεδόν σίγουροι, οι Β. Μεϊμαράκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Άδ. Γεωργιάδης, Ά. Σπηλιωτόπουλος, Κατ. Παπακώστα, Λ. Ζαγορίτης, Γ. Παπαθανασίου, Αργ. Ντινόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης. Ακολουθούν οι Ά. Καραμανλή, Β. Πολύδωρας, Γερ. Γιακουμάτος και ο πρώην υπουργός Θαν. Γιαννόπουλος, ο οποίος από τη Φθιώτιδα «μετακομίζει» στη Β΄ Αθήνας.

Κινούμενη άμμος το πολιτικό τοπίο

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της RASS για τη Β΄ Αθήνας αλλά και αυτά των πανελλαδικών ερευνών, μπορούν να εξαχθούν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα εν όψει των εκλογών:

• Πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση από τις πιο ανοιχτές σε οτιδήποτε. Ενώ φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η πρωτιά της ΝΔ, τα πάντα είναι ρευστά (αυτοδυναμία, ποσοστά κομμάτων, αριθμός κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, συνολικό ποσοστό του δικομματισμού, ακόμα και η «αυτοδυναμία» του δικομματισμού)!

• Ένα ποσοστό κυμαινόμενο πέριξ του 40% αναμένεται να κάνει την επιλογή του την τελευταία προεκλογική εβδομάδα.

• Το πιο πιθανό είναι το ΚΚΕ να βρίσκεται στην 3η θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην 4η.

• Αν το ΚΚΕ είχε δεχτεί ένα εκλογικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπήρχε ένα πολιτικό ρεύμα ικανό για οτιδήποτε!

• Το κόμμα του Π. Καμμένου θα είναι σίγουρα στην επόμενη Βουλή.

• Η ΔΗΜΑΡ θα είναι επίσης σίγουρα, αλλά όχι με τα ποσοστά που της έδιναν οι έρευνες έως πρόσφατα.

• Διαμορφώνεται ένα σκηνικό κινούμενης άμμου στον χώρο της Ακροδεξιάς, και συγκεκριμένα μεταξύ ΛΑΟΣ και Χρυσής Αυγής, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά…

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περίοδος έρευνας:
Η έρευνα διεξήχθη από 21 έως και 23 Μαρτίου 2012
Τύπος έρευνας:
Έρευνα τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά, απευθυνόμενη σε εκλογείς μόνιμους κατοίκους της B΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών.
Δειγματοληπτική τεχνική:
Επελέγη δείγμα με τη μέθοδο της συστηματικής τυχαίας δειγματοληψίας. Ως δειγματοληπτικό πλαίσιο χρησιμοποιήθηκαν οι τηλεφωνικοί κατάλογοι του ΟΤΕ.
Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας:
1.202 συνεντεύξεις στη B΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών(δειγμ. σφάλμα ±2,8%).

Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ