Πάνω από μισό εκατομμύριο οι έποικοι

Ως έγκλημα πολέμου χαρακτήρισε σε εκδήλωση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον εποικισμό ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, όμως, επισήμανε ότι αριθμός εποίκων θα μπορεί να μείνει στην Κύπρο για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε επειδή κάποιοι παντρεύτηκαν στο νησί είτε γιατί γεννήθηκαν. Χωρίς, όπως παρατήρησε, να παραβιάζεται η πληθυσμιακή αναλογία που επικρατούσε προ του ’74. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώθηκε από την Γκούε, δηλαδή την Αριστερά.

Η βόμβα

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, η κατοχή είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Κύπρου και, ως εκ τούτου, η Τουρκία στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο πρόεδρος της Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτσιάν επισήμανε ότι ο εποικισμός είναι, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, έγκλημα πολέμου, το οποίο διαπράττει η Τουρκία στην Κύπρο με μεταφορά πληθυσμού, που μετατρέπει το βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου σε μια ανοικτή φυλακή. Πρόκειται, είπε, για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τα κατορθώματα της Τουρκίας

Η σημερινή κυβέρνηση του μετριοπαθούς Ισλάμ (ΑΚP), τόνισε ο κ. Ιζτσιάν, συνδέει οικονομικά την Τουρκία με τα κατεχόμενα και δίδει στους εποίκους τις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Το νέο οικονομικό κατεστημένο του Ερντογάν, πρόσθεσε, μοιράζει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στους εποίκους. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Κύπρο φτάνουν το 1 δισ., ενώ οι εξαγωγές των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία φτάνουν μόνο τα 70 εκατομμύρια. «Το κεφάλαιο του AKP», επισήμανε, «εισβάλλει στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι οι έποικοι κινδυνεύουν να αφανίσουν τον «τουρκοκυπριακό λαό». Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υπάρχουν 600 χιλιάδες ανθρώπων, εκ των οποίων μόνο οι 78 χιλιάδες είναι Τουρκοκύπριοι. Και ως εκ τούτου, οι λοιπές 522 χιλιάδες είναι προφανώς έποικοι. Τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Ιζτσιάν, όπως και άλλοι τουρκοκύπριοι ομιλητές, τόνισαν ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα του εποικισμού και αναγκάζονται να αποδημήσουν.

Περίγραμμα λύσης

Συναφείς ήταν και οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής οργάνωσης «Devis», Αχμέτ Σεγίς, ο οποίος επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να στηριχθεί στο καθεστώς που υπήρχε προ του ’74, αλλά ούτε στη λογική των «δυο χωριστών λαών». Οι Τουρκοκύπριοι, επισήμανε, πρέπει να συμμετάσχουν στην άσκηση της εξουσίας. Πάντως, ο κ. Κυπριανού καθόρισε εκ νέου τη λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και συναφώς αναφέρθηκε στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για την εκ περιτροπής Προεδρία, τη διασταυρωμένη ψήφο και στην άκαμπτη τουρκική στάση που δεν βοηθά τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Η πρόταση του Προέδρου στον τομέα της διακυβέρνησης έχει στόχο να γκρεμιστούν τα τείχη του εθνοτισμού και να μεταφερθεί, όπως είπε, η αντιπαράθεση σε ταξικό και πολιτικό επίπεδο. Διευκρίνισε ότι η λύση θα στηρίζεται στη μία κυριαρχία, στη μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Και αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιστρέψουν την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, θα βελτιωθεί εξαιρετικά το κλίμα μεταξύ των δυο Κοινοτήτων.

Σουλτς και καλές προθέσεις

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο, διεφάνη ότι ο κ. Σουλτς έχει πρόθεση να προωθήσει πρωτοβουλίες για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ