Μεσσηνίας και Πειραιώς, οι «πονοκέφαλοι» Ιερωνύμου και Βαρθολομαίου

Μεσσηνίας Χρυσόστομος και Πειραιώς Σεραφείμ. Για τον πρώτο στο τραπέζι έπεσαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ορθοδόξους στους διαλόγους που κάνουν με τα άλλα δόγματα, λόγω της παραίτησής του από όλες τις Επιτροπές της Εκκλησίας. Σκοπός ήταν να βρεθεί μια λύση, μια φόρμουλα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς ο Μεσσηνίας έχει θεολογικές γνώσεις και εμπειρία και είναι πολύτιμη μονάδα, την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκτιμά, ως γνωστόν, πάρα πολύ. Σε αυτό το πρόβλημα λύση δεν βρέθηκε, αφού όλες οι πλευρές (κυρίως ο Μεσσηνίας) εμμένουν στις θέσεις τους, ενώ ο τελευταίος δεν θέλει ούτε να ακούει για τους «αγίους αδελφούς» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η κουβέντα του Αρχιεπισκόπου με τον Πατριάρχη αναλώθηκε κυρίως στον «πονοκέφαλο» που δημιουργούν τα πύρινα κηρύγματα του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και τα πρόσφατα αναθέματά του κατά του Πάπα, των Μαρτύρων του Ιεχωβά κ.λπ. «Δεν μπορεί ένας μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος να ρίχνει αναθέματα σε όσους συνομιλούν με τον Πάπα, δηλαδή εμμέσως στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αφού και εμείς συνομιλούμε μαζί του», έλεγε κληρικός από το Φανάρι. Λύση τελικά στο πρόβλημα δεν βρέθηκε, αφού και οι δύο πλευρές ξέρουν καλά πως, αν τα βάλουν με τον Σεραφείμ, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μπουν και οι ίδιοι στα… μαύρα κατάστιχα του ράσου του δεσπότη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Το μόνο που «για τα μάτια» έκανε ο Πατριάρχης, πιθανότατα εν γνώσει του Αρχιεπισκόπου, ήταν να στείλει μια επιστολή, στην οποία τονίζει τον κίνδυνο «διάσπασης της ενότητας των ορθοδόξων» από διάφορα κηρύγματα (χωρίς να κατονομάζει ποιον και τι), ζητώντας να καταδικάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας τέτοιου τύπου και ύφους κηρύγματα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Μητροπολίτης Πειραιώς δεν είχε απαντήσει στην επιστολή του Πατριάρχη. Ίσως, μάλιστα, να μην απαντήσει καθόλου, αφού δεν τον αναφέρει ονομαστικά, αλλά γίνονται γενικώς και αορίστως αναφορές για συμπεριφορές που απλώς… θυμίζουν τον κ. Σεραφείμ. Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει η ΔΙΣ, επομένως εκεί θα φανεί αν η Εκκλησία θα αποδοκιμάσει τα κηρύγματα (και θα κάνει ό,τι ζητήσει ο κ. Βαρθολομαίος) ή απλώς θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο…


Σχολιάστε εδώ