Κόντρες για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία

Τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών αντιδρούν έντονα σε ρύθμιση που αφαιρεί την αρμοδιότητα απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια και προκήρυξαν γιʼ αυτό απεργία τη Δευτέρα σε ολόκληρο το εύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης! Αφορμή στάθηκε η εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας που τους αφορά σε νομοσχέδιο του υπουργείου… Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων! Είχε προηγηθεί η προσπάθεια ένταξής της στο νομοσχέδιο του υπουργείου… Αγροτικής Ανάπτυξης, που εντέλει αποσύρθηκε! Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν αντιδρούν τόσο για το γράμμα της ρύθμισης, όσο για το πνεύμα. Έπειτα από προσπάθειες ετών είχαν καταφέρει να κατακτήσουν επίπεδο και θεσμική αντιμετώπιση ίδια με των συναδέλφων τους στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά με τη ρύθμιση νιώθουν ότι το χάνουν. Επιπλέον, δεν μπορούν να δεχτούν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών σχολείων και φοβούνται ότι αύριο, εν κρυπτώ, πιθανώς ο αριθμός των «δικαιούμενων απολύσεων» ή η διαδικασία θα μπορούν εύκολα να αλλάξουν δραστικά.

Καταγγελίες και αιχμές

Προκειμένου να εμποδίσει την ψήφιση της τροπολογίας, η ΟΙΕΛΕ έστειλε μέχρι και… εξώδικο στον υπουργό Παιδείας! Παρότι ο ίδιος επιμένει, και η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συμφωνεί, ότι βρήκε μια ρύθμιση έτοιμη και απλώς την προωθεί προς ψήφιση, οι εκπαιδευτικοί επιτίθενται εναντίον του με προσωπικές αιχμές.

Καταγγέλλουν ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (που έχει τα Αρσάκεια Σχολεία), είναι από τους πρώτους που θα επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο υπουργός, βέβαια, τονίζει ότι είναι παράλογο να μην μπορεί να απολυθεί κάποιος (ένας, συγκεκριμένα, καθʼ έτος, ανά σχολείο) καθηγητής όταν έχει προβληματική συμπεριφορά. Ίσως να έχει δίκιο, αλλά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι δεν αναφέρει το ίδιο πρόβλημα για τη δημόσια εκπαίδευση (όπου έχουμε συχνότερα κρούσματα).

Παράλληλα, απορία προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ κάλεσε την ΟΙΕΛΕ σε διάλογο, δεν περίμενε να συναντηθεί μαζί τους πριν καταθέσει την τροπολογία σε δύο παντελώς άσχετα με την παιδεία νομοσχέδια. Οι εκπαιδευτικοί επίσης καταγγέλλουν ότι η τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει συζητηθεί με ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς, των οποίων πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και τη δυνατότητα προάσπισης της νομιμότητας στη λειτουργία των σχολείων τους. Αναρωτιούνται γιατί ο υπουργός επείγεται τόσο πολύ να προκαταλάβει και να προλάβει την κυβέρνηση που θα αναδειχτεί μετά τις προσεχείς εκλογές. Εν κατακλείδι, τονίζουν ότι η ρύθμιση μειώνει την ευθύνη και την εποπτεία της Πολιτείας στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, «παρόλο που το Σύνταγμα, διακρίνοντάς τα από τις λοιπές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, επιτάσσει το αντίθετο».


Σχολιάστε εδώ