«Κούρεμα» των δανείων εξαγγέλλει ο Σαμαράς

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ στον κατάλληλο χρόνο θα εξαγγείλει ότι αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου θα προχωρήσει στο «κούρεμα» των δανείων που έχουν οι πολίτες έναντι των τραπεζών. Μέτρο που αναμφίβολα θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που λόγω της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται την τελευταία διετία έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση και αρκετοί εξ αυτών σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων. Το θέμα συζητήθηκε προ ημερών σε σύσκεψη των αρμόδιων κομματικών στελεχών, όπου πάντως από ορισμένους διατυπώθηκαν επιφυλάξεις ως προς το αν θα το δεχτούν οι τράπεζες. Μετέχοντες στη σύσκεψη επισήμαναν ότι αυτές θα πρέπει να συναινέσουν κι αυτό γιατί χιλιάδες πολίτες αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις δόσεις των δανείων και η κατάσταση οδηγείται σ’ ένα εκρηκτικό αδιέξοδο. Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους για τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη εξαγγελία και θα ενισχύσουν τις προοπτικές του κόμματος για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι το δίλημμα «Ευρωζώνη ή χάος;», που θα αποτελέσει το διακύβευμα των εκλογών, δεν είναι ικανό να προκαλέσει… θετικό συνωστισμό έξω από τα εκλογικά κέντρα. Πόσω μάλλον που με το ίδιο δίλημμα θα κατέβει στην προεκλογική μάχη και το ΠΑΣΟΚ υπό τον Β. Βενιζέλο. «Μετά δυο χρόνια σκληρής λιτότητας οι πολίτες έχουν ανάγκη να ελπίσουν αν όχι σε ένα καλύτερο αύριο, πάντως όχι χειρότερο από το χθες», σημειώνουν παράγοντες της ΝΔ.

Στην ανακούφιση των πολιτών στοχεύει και η δέσμευση του κ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται μετεκλογικά να συναινέσει σε νέα οριζόντια μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, που αυξάνουν την ύφεση και την ανεργία. Αντίθετα, θα προχωρήσει, όπως είπε, στη λήψη ισοδύναμων μέτρων, όπως π.χ. η περιστολή της σπατάλης του κράτους, την οποία στο «Ζάππειο 2» η ΝΔ είχε εκτιμήσει στα 18,4 δισ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε ότι ως πρωθυπουργός θα καταργήσει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κι ότι θα ενοποιήσει τους φόρους, βάζοντας τέρμα στο «αλαλούμ» που υφίσταται σήμερα. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν φορολογικές παρεμβάσεις με στόχο την αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου και της οικοδομής, που λόγω της κρίσης και των μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα.

Από τη Λ. Συγγρού επισημαίνουν ότι οι παραπάνω εξαγγελίες σε καμιά περίπτωση δεν ανατρέπουν την ειλημμένη απόφαση του κόμματος να μην υποκύψει στον πειρασμό της προεκλογικής παροχολογίας. Αφενός διότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες και αφετέρου διότι οι όποιες υποσχέσεις θα συναντήσουν την καχυποψία, αν όχι την οργή, των πολιτών. Άλλωστε, η μόνη, ουσιαστικά, δέσμευση που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι η αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων και των επιδομάτων των πολυτέκνων.

Το προεκλογικό καλάθι της ΝΔ θα περιλαμβάνει, ωστόσο, μέτρα εθνικού χαρακτήρα, όπως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ -εξ ου και «πάγωσαν» για μετά τις εκλογές οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου-, αλλά και θεσμικού, όπως η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες, ο οποίος κατά τη ΝΔ λειτούργησε ως «μαγνήτης» για χιλιάδες αλλοδαπούς που συνέρρευσαν στη χώρα μας.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε προ ημερών την πρόθεσή του αυτή σε μια περίοδο που το πρόβλημα των μεταναστών έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις και η κυβέρνηση επιχειρεί να το αντιμετωπίσει βιαστικά, αποσπασματικά, με αμιγώς αστυνομικά μέτρα και… συμπτωματικά παραμονές εκλογών. Τις τελευταίες εβδομάδες η ΝΔ απέτρεψε την υλοποίηση πολιτικών και αποφάσεων που επιχείρησαν να προωθήσουν άρον άρον υπουργοί εκλεγόμενοι με το ΠΑΣΟΚ, με πιο κρίσιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει την κατάργηση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, το οποίο θα έχει ως συνέπεια μαζικές απολύσεις υπαλλήλων. Πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με την υιοθέτηση μιας ήπιας μορφής εφεδρείας.


Σχολιάστε εδώ