Κάτω στον Πειραιά

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κάνει στάση πληρωμών, δεν έχει αφήσει τους υπαλλήλους του απλήρωτους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων σε κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις, που και σ’ αυτές η καθυστέρηση πληρωμών, που φθάνει στο δίμηνο, δεν οφείλεται σε έλλειψη χρημάτων αλλά σε γραφειοκρατικά προβλήματα, και βέβαια δεν έχει εκκρεμότητες με την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και πάνω απ’ όλα γίνονται και έργα! Γιατί και η καθαριότητα βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και πράσινο γέμισε ο Πειραιάς και πλατείες έγιναν σε κάποια εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή ο δήμος λειτουργεί χωρίς χρήματα, θα πρέπει το κράτος να του… κόψει εντελώς τους ΚΑΠ. Γιατί οι πόροι αυτοί, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους αποδίδει βάσει προϋπολογισμού, έστω και πετσοκομμένους, είναι υπερπολύτιμοι για τη λειτουργία του δήμου. Αιτία της διακοπής της καταβολής των ΚΑΠ είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που παρακρατάει ολόκληρο το ποσόν που ανήκει στον δήμο κάθε μήνα προκαταβολικά, για τις ετήσιες δόσεις των δανείων που είχε πάρει ο Πειραιάς από το 1992 και μετά! Παρότι ότι έχουν γίνει αιτήσεις για ρύθμιση του χρέους και «κούρεμα» των δόσεων και έχουν «περάσει» από το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τις υποδείξεις του Ταμείου, κάποια διαδικαστικά θέματα έχουν «κολλήσει» το όλο θέμα και η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύση.

// Στην Βουλή έφερε το θέμα που αποκάλυψε η στήλη για τις λιποθυμίες μαθητών σε σχολεία του Κορυδαλλού, έπειτα από χρήση χασίς που έκαναν στο διάλειμμα, ο βουλευτής Αχαΐας Μιχάλης Μπεκίρης. Σε αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, ζητά να πληροφορηθεί τι συνέβη ακριβώς, πώς θα αντιμετωπίσουν οι δύο υπουργοί το θέμα και επισυνάπτει το δημοσίευμά μας. Εμείς δεν έχουμε παρά να επισημάνουμε την ευαισθησία του κ. Μπεκίρη και φυσικά να περιμένουμε τις απαντήσεις των δύο υπουργών.

// Τεράστιες υπερβάσεις δαπανών για την υλοποίηση έργων της ΟΛΠ ΑΕ καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παν. Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για την κατασκευή της προβλήτα 1 στο ΣΕΜΠΟ, ενώ η σύμβαση προέβλεπε δαπάνη 24,592 εκατ. ευρώ, τελικά στοίχισε 49,159 εκατ. ευρώ! Δηλαδή τα διπλά… Επίσης η προέκταση του προβλήτα 1 στο Νέο Ιώνιο ενώ στη σύμβαση προβλεπόταν ότι θα κοστίσει 14,664 εκατ. ευρώ, τελικά στοίχισε 23,806 εκατ. ευρώ! Φανταστείτε τι… πάρτι μπορεί να γίνει με τα νέα έργα που έχει εξαγγείλει ο ΟΛΠ, ύψους 1 δισ. ευρώ…

// Στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας της μείωσης των ΚΑΠ αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νίκαιας – Ρέντη ο Γιώργος Ιωακειμίδης. Και πρότεινε ως αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ, μαζί με αντιπροσωπεία άλλων δημάρχων να πάνε στον γερμανό επίτροπο («ανθύπατο») που… επιβλέπει τα οικονομικά της χώρας για να του πουν ότι οι δήμοι, έτσι όπως πάει το πράγμα, θα κλείσουν. Τι ήθελε και το είπε; Ξεσηκώθηκαν οι σύμβουλοι της Αριστεράς και φώναζαν ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμαρχος της Κοκκινιάς, που έμεινε στην ιστορία για τη θυσία των παλικαριών της στο «Μπλόκο», να παρακαλάει Γερμανούς! Μήπως τελικά ο Γ. Ιωακειμίδης νομίζει ότι βρίσκεται ακόμα στον… Ρέντη;

// Πάντως τα οικονομικά του δήμου τα «μάζεψε» ο Ιωακειμίδης. Το έλλειμμα από 17 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010, κατέβηκε στα 5 εκατ. ευρώ το 2011. Κάτι είναι κι αυτό…

// Ακούστηκε κι αυτό στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ. Μήπως τελικά οι «τροϊκανοί» και η κυβέρνηση έχουν «κόψει» τα χρήματα στους δήμους για να μην μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους σε μεγάλες υπηρεσίες (όπως π.χ. η καθαριότητα), ώστε να υποχρεωθούν να τις κλείσουν για να ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες; Τι να πούμε; Έτσι όπως μας έμπλεξαν, τίποτε δεν αποκλείεται…

// Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ανάπτυξη του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΝ είχε σημαντική συμμετοχή το Β’ Γυμνάσιο Δραπετσώνας και μάλιστα διακρίθηκε! Μπράβο στους καθηγητές και τα παιδιά που σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μάς δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν… τελείωσε!

// Σύσκεψη με τους κρεοπώλες της πόλης είχε την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης, με σκοπό να εξασφαλιστούν εν όψει των εορτών του Πάσχα φτηνά, ποιητικά, ελληνικά αμνοερίφια που να τηρούν όλους τους κανόνες της δημόσιας υγείας, για τους κατοίκους του Κορυδαλλού. Στην συνάντηση αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός που αφορούσε κυρίως στη διασφάλιση των κανόνων δημόσιας υγείας καθώς η πώληση των αμνοεριφίων και τα στάδια της διακίνησης, μεταφοράς, σφαγής, φόρτωσης και αποθήκευσης διέπεται από αυστηρούς κοινοτικούς κανονισμούς και εθνική νομοθεσία. Επίσης, ζητήθηκε από τον δήμαρχο να υπάρχει ικανή ποσότητα ελληνικών αμνοεριφίων τις εορτές του Πάσχα και η εξασφάλιση των καλύτερων τιμών.

// Στο πρόσφατο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA), που πραγματοποιήθηκε στη Veracruz στο Μεξικό, αποφασίστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα σχέδιο να ανακηρυχτεί η 11η Μαρτίου Διεθνής Ημέρα Παγκόσμιας Ηθικής. Στο συνέδριο συμμετείχε και εκπροσώπησε την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης, που υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία έγινε αμέσως δεκτή.

// Αρχίζουν από αύριο και μέχρι την Παρασκευή τις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ της πόλης μας ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και η αρμόδια αντιδήμαρχος Μελίνα Φύκια. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα 11 ΚΑΠΗ, θα μοιράσουν πασχαλινά δώρα, τσουρέκια και λαμπάδες στους Πειραιώτες της τρίτης ηλικίας, ενώ η χορωδία των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης θα ψάλλει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

// «Ντύνεται» στα… πασχαλινά του ο Πειραιάς. Τα μαγαζιά αλλάζουν βιτρίνες, τα παρτέρια πλημμυρίζουν λουλούδια, τα πεζοδρόμια ασπρίζονται και όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν από την προσεχή Κυριακή τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. Από την προσεχή Πέμπτη στην είσοδο του δημαρχείου θα λειτουργεί ειδικό γραφείο υποδοχής τροφίμων, ειδών, ακόμα και χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν τις μέρες του Πάσχα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

// Κάτι η ανέχεια, κάτι το νέο κλίμα που έχει δώσει στην Εκκλησία του Πειραιά ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, που καθημερινά «κερδίζει» με τους λόγους και τις πρωτοβουλίες του όλο και περισσότερο κόσμο, όλες τις Παρασκευές της Σαρακοστής οι ναοί στην πόλη μας ήταν κατάμεστοι. Ακόμα και σε ναούς που υπήρχαν διπλές ακολουθίες, δεν… έπεφτε καρφίτσα. Χρόνια είχαμε να δούμε τόσους πιστούς στους ναούς και ιδιαίτερα στις γειτονιές, μια και οι εκκλησίες του κέντρου πάντα γεμίζουν. Αλλά και την Κυριακή του Ευαγγελισμού οι ναοί ήταν κατάμεστοι. Ιδιαίτερα κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στον Άγιο Ελευθέριο Καμινίων, τόσο στους τελευταίους Χαιρετισμούς όσο και στη Θεία Λειτουργία της περασμένης Κυριακής, την οποία ο κόσμος κατευχαριστήθηκε. Η Μητρόπολη έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ναούς των συνοικιών κι αυτό έχει πλέον ορατά αποτελέσματα.

// Ενώ παρατηρείται αξιοσημείωτη σταθερότητα στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων στον Πειραιά, στα άλλα κόμματα… κόσμος πάει κι έρχεται. Στην προσπάθειά τους να ενισχυθούν και να… συγκινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, τα κόμματα αυτά καθημερινά προσεγγίζουν στελέχη εγνωσμένου κύρους ομοειδών πολιτικών χώρων ή παράγοντες με μεγάλη διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι στη Β’ Πειραιά η Κοινωνική Συμφωνία (Λούκας Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη) ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Μιχάλη Νικητάκη. Ήδη ο υποψήφιος πλέον βουλευτής του κόμματος, που έχει γραφεία λόγω της δουλειάς του σ’ όλη τη χώρα, ενεργοποιεί τα στελέχη του και συσπειρώνει τον κόσμο στο νέο κόμμα. Άλλη μια επιτυχία της Κοινωνικής Συμφωνίας που θορύβησε τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι η προσχώρηση του ιστορικού στελέχους του κινήματος πρώην αντιδημάρχου Δραπετσώνας και πρώην Συμβούλου του Λαλιώτη, Γιώργου Κατσαντώνη, που είναι σήμερα ΓΓ του ΠΕΣΥΔΑΠ, ο οποίος θα έχει την οργανωτική ευθύνη του κόμματος στον Πειραιά. Στη Β’ Πειραιά η ΔΗΜΑΡ θα κατεβάσει πέραν του Ν. Γαλανού και τον Γ. Κακουλίδη, ενώ υπάρχει… συνωστισμός υποψηφίων για να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Πάνου Καμμένου. Στην Α’ Πειραιά στο κόμμα του Καμμένου προσχώρησε ο ανεξάρτητος από τον χώρο της Δεξιάς δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Καλογερόγιαννης. Εξάλλου με το κόμμα της Ντόρας στην Α’ Πειραιά θα κατέβει και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, δεν θα είναι υποψήφια με τον ΛΑΟΣ η Σίσσυ Αλυγιζάκη. Πάντως το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερη δυναμική στον Πειραιά, αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή που φαίνεται ότι αποκτά πολλούς υποστηρικτές, ιδιαίτερα στην Α’ Περιφέρεια.

// Έπειτα από πολλά χρόνια δραστηριοποίησης στον Πειραιά, και συγκεκριμένα στον Κορυδαλλό, θα βρεθεί υποψήφια με τη Δημοκρατική Αριστερά στη Β’ Αθήνας! Πρόκειται για την καλή συνάδελφο Εύη Παγκάλου, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του δήμου από την εποχή του Στ. Χρήστου μέχρι σήμερα, που θα… δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον πολιτικό στίβο για πρώτη φορά. Η εμπειρία της, ο δυναμισμός και η αποτελεσματικότητά της είναι τα εχέγγυα για μια καλή πορεία στη δύσκολη αυτή εκλογική περιφέρεια. Δεν μένει παρά να το δούμε…

// Κοντά στους νεαρούς κρατούμενους των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα πενήντα πέντε εθελόντριες της «Γραμμής Ανθρωπιάς Κορυδαλλού», με επικεφαλής την πρόεδρό τους Βάνα Χρήστου και τον ιδρυτή της οργάνωσης και αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στέφανο Χρήστου. Η επίσκεψη εντάσσεται στο δυναμικό πρόγραμμα πρωτοποριακών δράσεων που υλοποιεί η «Γραμμή Ανθρωπιάς», με μοναδικό στόχο την ανακούφιση συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από σοβαρά προβλήματα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και δυστυχώς ο αριθμός των οικογενειών που προστρέχουν για βοήθεια στις υπηρεσίες της «Γραμμής Ανθρωπιάς» ξεπερνά τις 100. Η επίσκεψη στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνας, όπου κρατούνται νεαρά άτομα, πολλά εκ των οποίων άπορα, χωρίς καμιά δυνατότητα επισκεπτηρίου, ακόμη και τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις οικογένειές τους, προκλήθηκε μετά την ανάδειξη των προβλημάτων των νεαρών κρατουμένων μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής.

// Τον ιστιοπλόο, πρωταθλητή Ευρώπης στην κατηγορία των FINN, Γιάννη Μιτάκη υποδέχθηκε και τίμησε στο γραφείο του, στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο δήμαρχος εξέφρασε τον θαυμασμό του και την υπερηφάνεια του για τον Γιάννη Μιτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για άλλη μια φορά ένα παιδί του Πειραιά, σήκωσε ψηλά τη γαλανόλευκη και πήρε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) Γιώργος Σιγάλας πρότεινε στον Γιάννη Μιτάκη να γίνει λαμπαδηδρόμος του Πειραιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάτι που ο πρωταθλητής μας αποδέχθηκε…

// Δώρα, τρόφιμα, λαμπάδες και επιταγές για να αγοράσουν αρνί το Πάσχα μοίρασε σε 150 οικογένειες της Νίκαιας ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαρωνίτης, μαζί με συνεργείο του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων του οποίου είναι πρόεδρος.

// Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση επιδημιών κατά τους θερινούς μήνες και την αποτροπή πυρκαγιών έγινε στον Δήμο Πειραιά με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Στάθη Κωνσταντούζου. Το θέμα των επιδημιών ήρθε στο προσκήνιο μετά την περυσινή εμφάνιση που έκανε το «κουνούπι-τίγρης» το δήγμα του οποίου μεταδίδει λοιμώδη νοσήματα. Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις αυτές αποφασίστηκε να γίνει ψεκασμός των θάμνων και των χώρων εναπόθεσης σκουπιδιών, καθαρισμός των 7.000 φρεατίων.

// Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Περάματος Νίκος Ζώρζος. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την παραίτηση προκάλεσε έγγραφο-βόμβα της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου το οποίο αναφέρει ότι έγιναν εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών χωρίς παραστατικά.

// Κι ένα ευτράπελο από την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στον Κορυδαλλό: Ένας ηλικιωμένος πλησίασε τον χώρο και ρώτησε πού είναι η εξέδρα των επισήμων. Η απάντηση ήταν ότι δεν… υπήρχε εξέδρα, αφού το ΔΣ είχε αποφασίσει να μη «στηθούν» εξέδρες και βάθρα για τους επισήμους. Τότε ο ηλικιωμένος ρώτησε πού θα κάθονται οι επίσημοι, για να πάρει την απάντηση ότι δεν υπήρχε κανένας επίσημος (βουλευτής ή υπουργός) πέραν του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων. Ύστερα απ’ αυτό, ο ηλικιωμένος ξαναρώτησε γεμάτος απορία: «Και τα δύο αυγά που έφερα από το σπίτι μου, σε ποιον θα τα… πετάξω;»

***

// «Δείγμα γραφής» για το τι πρόκειται να γίνει στον Πειραιά φιλοδοξεί να δώσει μέχρι τον Ιούνιο ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση 18 μηνών στο… τιμόνι του δήμου, επιδιώκει να έχει δρομολογήσει τα έργα, αλλά και τις υποδομές που θα «σημαδέψουν» ολόκληρη την πρώτη θητεία του στον δήμο. Στο πλαίσιο αυτό έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Πειραιά, που εδώ και χρόνια παραμένει στην… αφάνεια και την εγκατάλειψη. Έτσι, πέρα από τα 3 κτίρια-φαντάσματα (Ραλλείου, Πύργου, βίλα Ζαχαρίου) που έχει προγραμματιστεί το τι θα γίνουν και για να μην φαίνονται γιαπιά θα τοποθετηθούν πετάσματα με αντίγραφα έργων τέχνης που θα έχουν θέμα τον Πειραιά, θα αξιοποιηθούν τα αγροτεμάχια στην Ηλεία και το Λουτράκι, το οικόπεδο στον Άλιμο, τα ακίνητα στη Μεταμόρφωση που έχουν καταπατηθεί, οι χώροι στο Σχιστό κ.λπ. με αντικειμενικό σκοπό να αποφέρουν έσοδα στον δήμο.

// «Οργώνει» τον Πειραιά όποτε του επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του στο υπουργείο Παιδείας ο αναπληρωτής υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που, όπως είναι γνωστό, θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια, που περιλαμβάνει τον Δήμο Πειραιά και τα νησιά. Με συνεχή παρουσία στα δρώμενα της πόλης, αλλά και με πολλές ομιλίες και συζητήσεις σε συγκεντρώσεις που διοργανώνουν φίλοι και υποστηρικτές του προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα ττης πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την ανάγκη να πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Μεγάλο πλεονέκτημα του Κ. Αρβανιτόπουλου είναι το ότι δεν… τάζει και δεν υπόσχεται. Αντίθετα, λέει σε όλους πως για να πάει η χώρα μπροστά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να φύγουμε από τη λογική του ρουσφετιού και του βολέματος που ταλαιπωρεί χρόνια το πολιτικό σύστημα και φαλκιδεύει τη Δημοκρατία.

// Τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του ΛΣ κ. Γκώνια έχει καλέσει την Τρίτη στη Βουλή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Τσούρας, προκειμένου να δώσει λεπτομέρειες για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της φύλαξης των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας. Ο κ. Γκώνιας έχει συντάξει μια έκθεση με το θέμα αυτό και γι’ αυτό κλήθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ως ειδικός, για να δώσει περισσότερα στοιχεία.


Σχολιάστε εδώ