Ζεσταίνουν τις μηχανές…

ΣΕ προεκλογικούς ρυθμούς έχει ήδη μπει η χώρα, ενώ εκκρεμεί ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των εκλογών, με την 6η Μαΐου να θεωρείται ως η πλέον πιθανή. Οι αψιμαχίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των προηγούμενων ημερών σε μια σειρά θέματα (αυθαίρετα, απολύσεις, ταξί κ.ά.) ήταν απλώς μια… πρόγευση για το κλίμα (αντιπαράθεσης και πόλωσης) που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο. Η αντίστροφη μέτρηση, πάντως, έχει ξεκινήσει και τα κόμματα προχωρούν στη συγκρότηση εκλογικών επιτροπών, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές. Αυτό, τη στιγμή που το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και ασταθές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές, με μειωμένη τη δύναμη των δυο μεγάλων κομμάτων, άνοδο των αριστερών, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο από τις εκλογές να προκύψει επτακομματική ή ακόμη και οκτακομματική Βουλή! Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν υψηλά ποσοστά, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία δίνουν αγώνα επιβίωσης, ενώ προβληματισμό και ανησυχίες προκαλεί η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλούνται να ρυθμίσουν το ζήτημα των διαγραφέντων βουλευτών, εν μέσω διαφωνιών και ενστάσεων, ενώ μακραίνει ο κατάλογος όσων αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την πολιτική. Θ. Πάγκαλος, Στ. Δήμας, Δ. Σιούφας, Σ. Ξυνίδης… κι έπεται συνέχεια.
Στα «τυφλά»
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ στην πολιτική της λιτότητας για την Ελλάδα, παρά την παταγώδη αποτυχία τού προγράμματος, παραμένουν ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Από όσα είπαν οι επικεφαλής της «τρόικας» στο Ευρωκοινοβούλιο, η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, που θα οδηγήσει σε μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Παράλληλα, εξέφρασαν επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την επιτυχία του δεύτερου Μνημονίου και για το κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας μας το 2020. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι «φωνές» στην Ευρώπη για τις καταστροφικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μέρκελ, Σόιμπλε και Γιούνκερ έκαναν ταυτόσημες δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Δεν παρέλειψαν, φυσικά, να επισημάνουν την ανάγκη πιστής τήρησης όσων προβλέπει το νέο πρόγραμμα αλλά και τους κινδύνους που, σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονούν για τη χώρα μας. Στα μέσα Μαΐου επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας», προκειμένου να καθορίσουν από κοινού με την κυβέρνηση τα μέτρα, ύψους 11,5 δισ., για τη διετία 2013-14. Από τον Μάιο, επίσης, θα αρχίσει να εφαρμόζεται αναδρομικά η περικοπή των συντάξεων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου, ενώ λόγω της κακής κατάστασης των οικονομικών των Ταμείων τον Ιούνιο θα επανέλθει το θέμα, είτε με την προοπτική νέων περικοπών (εφάπαξ) είτε με νέες επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Μετράει αντιδράσεις
ΣΦΟΔΡΕΣ αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη να προχωρήσει -με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, φορείς και παράγοντες έσπευσαν να εκφράσουν την κατηγορηματική διαφωνία τους στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τέτοιο κέντρο στην περιοχή τους. ΝΔ και ΛΑΟΣ μίλησαν για προεκλογικό πυροτέχνημα, ενώ αντίθετοι στην προοπτική αυτή δήλωσαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης»! Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του, μάλιστα έδωσε διορία ολίγων μόνο ημερών στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να προτείνουν χώρους για τη δημιουργία των κέντρων, σε αντίθετη περίπτωση θα τους επιλέξει το υπουργείο.
Προειδοποίησε ακόμη ότι, αν η χώρα μας δεν λάβει αμέσως μέτρα για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, κινδυνεύει να «αποβληθεί» από τη Συνθήκη Σένγκεν, ίσως και τον προσεχή Ιούνιο. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριάντα κέντρων σε ολόκληρη την επικράτεια, που θα παρέχουν στους μετανάστες σίτιση, στέγαση και υγιειονομική περίθαλψη. Τα κέντρα θα φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.
Βεγγαλικά
ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ αποδεικνύεται, μια ακόμη φορά, η «δέσμευση» του Τ. Ερντογάν ενώπιον του αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Λίγα 24ωρα μετά ο αρμόδιος τούρκος υπουργός Εγκ. Μπαγίς… διευκρίνισε ότι η δέσμευση θα υλοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία της Ελλάδας σε σχέση με τους μουσουλμάνους της Θράκης. Σημειώνεται ότι πρώτη φορά που η Άγκυρα ανέλαβε δημόσια ανάλογη δέσμευση ήταν το 1999! Παράλληλα, η γειτονική χώρα επιμένει στην τακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο, με τα πολεμικά της πλοία να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ακόμη και ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου. Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στη φάση αυτή η εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να κινήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.
«Ταμπού»
ΣΤΟ… κρεβάτι του Προκρούστη θα μπει τους επόμενους μήνες, για την ακρίβεια τα επόμενα χρόνια, ο δημόσιος τομέας. Αμέσως μετά τις εκλογές θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση οργανισμών και φορέων, που σημαίνει ότι θ’ ανοίξει ο κύκλος των απολύσεων. Ισχύει, άλλωστε, στο ακέραιο η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. «Η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο», διεμήνυσε μέσα στην εβδομάδα ο… πολύς Π. Τόμσεν. Στο μεταξύ, με Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, από το 2013-14 θα ισχύσει νέο σύστημα αξιολόγησης για όσους διεκδικούν θέσεις ευθύνης. Μέχρι τότε «παγώνουν» όλες οι προαγωγές και τα κίνητρα απόδοσης, με άμεση συνέπεια νέες μειώσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους.


Σχολιάστε εδώ