ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ

Αιτία ήταν οι συντονισμένες αντιδράσεις των τεχνικών φορέων, κυρίως του ΤΕΕ, που αυτή τη φορά είχε τη συμπαράσταση και της ΝΔ, που δεν φαινόταν να στηρίζει το νομοσχέδιο. Ο κ. Σηφουνάκης βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα ή να προσπαθήσει να περάσει το νομοσχέδιο ή να υποχωρήσει, όχι ακριβώς στις προτάσεις του ΤΕΕ, αλλά σε μία ενδιάμεση λύση. Κι αυτό έκανε. Την Πέμπτη γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, με παράλληλη παράταση για το ίδιο διάστημα του χρόνου εφαρμογής του νέου τρόπου έκδοσης αδειών. Θυμίζουμε ότι εμείς εδώ πρώτοι σάς γράψαμε για την «ενδιάμεση» λύση της παράτασης, την οποία πρότειναν μηχανικοί του ΤΕΕ.

> Ο Ν. Σηφουνάκης προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει ένα ακόμη πιθανό Βατερλό κατά την εφαρμογή του νόμου, αφού ήταν πολύ πιθανό, αν επέμενε, ο ΝΟΚ να έμενε στα χαρτιά. Κι αυτό διότι ο υπουργός πρότεινε, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις, άμεση εφαρμογή του ΝΟΚ, αλλά με παράλληλη (!) εφαρμογή του ΓΟΚ για 8 μήνες! Φυσικά, κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατόν να διαλέγεις τον κανονισμό δόμησης που θες ανάλογα με το τι σε συμφέρει. Είναι σαν να έχουμε δύο συστήματα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ο διαγωνιζόμενος να επιλέγει. Θα ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία να έχεις το 2012 μονοπώλια σε κάποιες αγορές και ανταγωνισμό στους νόμους!

> Πάντως, η τεχνική αγορά είναι εκνευρισμένη με την κυβέρνηση, γιατί, όπως λένε, το ΥΠΕΚΑ, αν μπορούσε, θα περνούσε έναν νόμο την ημέρα από τη Βουλή. Ποια δημόσια διαβούλευση και συνεννόηση… Πολλοί μηχανικοί αναφέρουν ότι κάθε υπάλληλος γράφει και έναν νόμο για να προλάβουν τη λήξη της θητείας. Αυτό που δεν λένε, βέβαια, είναι ότι πολλοί έχουν «πλευρίσει» τις αρμόδιες υπηρεσίες και κάνουν τις προτάσεις που τους βολεύουν. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να ψηφίζονται οι νόμοι και μετά να μη λειτουργούν στην πράξη και να μην εφαρμόζονται. Πάντως, στο ΥΠΕΚΑ μπορούν να είναι χαρούμενοι: κατέχουν μεταπολιτευτικό ρεκόρ παραγωγής των περισσότερων νόμων μέσα σε έναν χρόνο. Άντε, και στο βιβλίο «Γκίνες» σε λίγο…

> Ενδεικτικό της σπουδής της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση «διαφόρων θεμάτων» είναι ότι σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΜΕΔΙ προσπάθησαν να περάσουν διάταξη σύμφωνα με την οποία η διατιθέμενη έκταση για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων θα μπορεί να φτάνει το 1% της επιφάνειας πολλών νησιών, όπως Σίφνος, Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη και άλλα. Αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, που περιλαμβάνει πολύ μικρότερα αντίστοιχα ποσοστά, το οποίο έπειτα από πολύμηνη διαβούλευση είναι, υποτίθεται, έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. Λέτε κάποιοι να ήθελαν να υπάρξει μια τέτοια πρόβλεψη, έστω και λίγο; Πάντως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν και ζήτησαν απόσυρση της διάταξης. Για να δούμε…

> Ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε ο ΣΑΔΑΣ για τον ΝΟΚ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη το πρωί, με ικανοποιητική συμμετοχή. Πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΜ, που ήταν όλοι παρόντες. Από την ΠΑΣΚ ελάχιστοι ήταν εκεί, ενώ από τη ΔΚΜ μόνο η πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ, ο ειδικός γραμματέας και ο γγ του τμήματος Αττικής. Πολλοί μηχανικοί, που δεν πήγαν, σχολίασαν ότι καθημερινές το πρωί γίνονται εκδηλώσεις για αργόσχολους και όχι για σοβαρούς επαγγελματίες, ακόμη και αυτή την εποχή που οι δουλειές είναι λίγες. Πάντως, ακούσαμε ότι μετά την εκδήλωση «σφάχτηκαν» ενδοπαραταξιακά οι εκπρόσωποι της ΕΛΕΜ, καθώς ο Σεραφίδης είναι πολύ αρνητικός προς την κυβέρνηση και τους νόμους που φέρνει, ενώ οι υπόλοιποι είναι πιο συγκαταβατικοί και θέλουν ήπιες και αποτελεσματικές κινήσεις.

> Στον Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανολόγων οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Μαΐου. Η ΠΑΣΚ θέλει να συνεχίσει να έχει τον πρόεδρο, που είναι αποδεκτός από τη ΔΚΜ και τη ΔΑΠ. Βέβαια, έγινε μια αναπάντεχη κίνηση από τη ΔΚΜ, που αποφάσισε να έχει επικεφαλής τον Τάσο Ευσταθίου, ο οποίος είναι γγ του συλλόγου και έχει δείξει μεγάλη εργατικότητα και ενδιαφέρον για τον σύλλογο. Λέτε να υπάρξει κάποια έκπληξη; Πάντως, ξεκινά ως αουτσάιντερ τη μάχη.

> Στον ΣΠΜΕ η μάχη φαίνεται να εμφανίζει εκπλήξεις. Ο Κοτζαμπασάκης είναι η μόνη σταθερά της μάχης και το φαβορί, όπως έχουμε ξαναγράψει, αφού φαίνεται να τα έχει βρει με τον (ακόμη ισχυρότερο πλέον, λόγω Βενιζέλου) Μήλη. Ο Καρλαύτης από τη ΔΚΜ, ενώ παρουσιαζόταν ως ο επικεφαλής, τελευταία στιγμή φαίνεται ότι έκανε πίσω! Δήλωσε ότι αποσύρεται οριστικά από τη μάχη των εκλογών του ΣΠΜΕ, αφού δεν τον στηρίζει η ηγεσία της παράταξής του. Έτσι αναζητείται επικεφαλής από τη ΔΚΜ, θέση που θα ενδιέφερε τον Πανουσόπουλο, ο οποίος πήγε από τη ΔΑΠ στη ΔΚΜ στις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ.

> Σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα για τη συζήτηση που γινόταν στο ΤΕΕ για το «κούρεμα» των διαθεσίμων του ταμείου του, το οποίο υποχρεωτικά τηρούσε στην ΤτΕ. Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Πάντως, οι νεώτερες εκτιμήσεις ανεβάζουν τη χασούρα σε διπλάσιο ύψος από το αρχικό.

> Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατέθεσε η Ά. Διαμαντοπούλου περιλαμβάνονται και διατάξεις που ξεσήκωσαν το ΤΕΕ. Ανάμεσα σε άλλες προβλέψεις, αναδιανέμει επαγγελματικά δικαιώματα στον χώρο της βιομηχανίας και των εγκαταστάσεων, δίνοντας δικαιώματα που μέχρι τώρα είχαν οι διπλωματούχοι μηχανολόγοι-μηχανικοί στους αποφοίτους ΤΕΙ. Προχωρεί όμως ακόμη περισσότερο και δίνει δικαιώματα επιβλέψεων και μελετών, όπως καταγγέλλει το ΤΕΕ, σε τεχνίτες, απόφοιτους τεχνικών σχολών και ΙΕΚ. Πολύ έξυπνα το Επιμελητήριο δεν αναφέρει λέξη στο επίσημο κείμενο για τους αποφοίτους ΤΕΙ και εστιάζει την κριτική στους τεχνίτες χαμηλότερων βαθμίδων. Πάντως, στο ΤΕΕ λένε ότι ειδικά η Άννα Διαμαντοπούλου «έχει στην καρδιά της» τους αποφοίτους ΤΕΙ, αν και διπλωματούχος μηχανικός η ίδια. Από το ΤΕΕ μαθαίνουμε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο ξεχνούν τελείως το Επιμελητήριο στο κομμάτι της πιστοποίησης των τεχνικών, το οποίο αποτελεί βασικό στόχο του φορέα από την αρχή της θητείας Σπίρτζη. Λέτε να υπάρχει σχετική ενδοπασοκική κόντρα και στο τέλος να την πληρώσουν οι μηχανολόγοι, όπως ακούγεται στους διαδρόμους;


Σχολιάστε εδώ