από το Περιστύλιο…

Πριν ανέβουν στα μπαλκόνια, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση τακτοποιούν εκκρεμότητες που απορρέουν από το Μνημόνιο, παρουσιάζουν νομοσχέδια που δεν θα συζητηθούν ποτέ, μεγιστοποιούν διαρκώς τις διαφορές τους. Ο Λ. Παπαδήμος πραγματοποιεί μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη διάρκεια της πεντάμηνης θητείας του στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ενώ στους χώρους του Κοινοβουλίου, όποια πόρτα κι αν χτυπήσεις, πέφτεις πάνω σε επιτροπές… Πλήθος επιτροπών, που αγγίζουν καθημερινά διψήφιο νούμερο, οι οποίες συνεδριάζουν νυχθημερόν για τα πιο απίθανα πράγματα, με το αζημίωτο φυσικά, προκειμένου να ενισχυθούν οι βουλευτές στον προεκλογικό τους αγώνα…

• Η Νέα Δημοκρατία θυμήθηκε να κάνει αντιπολίτευση και λέει ότι θα δίνει την ψήφο της μόνο σε νομοσχέδια και διατάξεις που αποτελούν υποχρεώσεις απέναντι στην «τρόικα»! Όχι ότι δεν ψηφίζει και τα άλλα από σπόντα, ματαίωσε όμως το νομοσχέδιο του Σκανδαλίδη για τις συγχωνεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών στην Ολομέλεια, απʼ όπου ο υπουργός αναγκάστηκε να το αποσύρει με μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κίνηση. Προφανώς, τα κουκιά για την υπερψήφισή του δεν έβγαιναν…

• Με ό,τι πετάει και ό,τι περπατάει ασχολείται αυτές τις μέρες η Βουλή. Στις επιτροπές προσγειώνονται από νομοσχέδια μέχρι… σπαζοκεφαλιές πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θεμάτων! Από κοντά και το νομοσχέδιο-παρακαταθήκη του Καψή.

Πρόκειται για το… πολλοστό από καταβολής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης νομοσχέδιο για την αποκοπή της ΕΡΤ από την κρατική εποπτεία που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής. Δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, εφόσον πάμε για εκλογές, παρουσιάστηκε μόνο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν πειράζει, θα έχουν να διδάσκονται οι επόμενοι!

Άλλη μία πρωτοτυπία της κυβέρνησης Παπαδήμου.

• Ανοιχτή θα μείνει η Βουλή τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να περάσουν επείγοντα νομοσχέδια λίγο πριν από την εκπνοή αυτής της κυβέρνησης.

Έτσι, μετά την ψήφιση του Νέου Οικοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σειρά την ερχόμενη εβδομάδα παίρνουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και τα ταξί, και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για τη συζήτηση των οποίων προγραμματίστηκαν και εμβόλιμες συνεδριάσεις. Την ερχόμενη Παρασκευή έρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση και η συζήτησή του θα συνεχιστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα σε αυτό το διάστημα θα τρυπώσει και το νομοσχέδιο Κουτρουμάνη για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ, που συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος! Αυτά προς το παρόν, γιατί δεν ξέρεις και τι σου ξημερώνει…

• Στο χαρτί και με τη βούλα ήθελαν οι δανειστές τη δέσμευση της Ελλάδας για την κατά προτεραιότητα πληρωμή τους! Και γιʼ αυτό έσπευσε να νομοθετήσει ο υπουργός Οικονομικών, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που κυρώθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, τη δημιουργία κλειστού ειδικού λογαριασμού, από τον οποίο πρώτα θα πληρώνονται οι πιστωτές και μετά μισθοί και συντάξεις από τις υποχρεώσεις του Δημοσίου. Στον λογαριασμό θα υπάρχουν τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ελληνικού Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους.

Όποιος ζήσει κι όποιος πεθάνει, δηλαδή…

• Στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και η πρώτη διχογνωμία στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς, μετά τη συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας με διαγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι “ναι” στον μηχανισμό στήριξης, “ναι” στα δύο άρθρα του νομοσχεδίου, “όχι” στο τρίτο άρθρο», είπε ο εισηγητής της Γιάννης Αμοιρίδης, προκαλώντας αίσθηση για τη στάση του κόμματος. Σύντομα ο Νίκος Τσούκαλης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διευκρινίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει επί της αρχής, και κάποιων η καρδιά πήγε στη θέση της…

• Ιδέα δεν έχουν τα υπουργεία αν υπάρχουν στα αρχεία τους στοιχεία και φάκελοι για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης στις επιτροπές Οικονομιών και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, αν και όλοι θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτό πολιτικό θέμα.

Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών δεν βρήκε τίποτα ο Φίλιππος Σαχινίδης: «Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας και ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και το αναζητώ», είπε και πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες μού είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό»!

Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης στην προηγούμενη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών, τα πρωτότυπα στοιχεία για το κατοχικό δάνειο βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών και δεν τα διαθέτει η τράπεζα.

Αρνητικός ήταν και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, λέγοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο και δεν έχει ασχοληθεί εκτός των περιπτώσεων δικαστικής εμπλοκής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί το θέμα ανοιχτό καθώς και ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας τόνισε ότι η εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε τη δυνατότητα χειρισμών, καθώς η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει. Θεωρεί ότι ως ζήτημα διεθνούς δικαίου παρουσιάζει πολυπλοκότητα και γιʼ αυτό πρέπει να υπάρξει μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση των επιχειρημάτων για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Αναφερόμενος, δε, στις ελληνογερμανικές σχέσεις εκτίμησε ότι είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική, όσο προσβλητικό είναι και να ακούγονται φωνές που λένε να πουληθούν τα νησιά και η Ακρόπολη. Κατέληξε λέγοντας ότι ο λαϊκισμός τρέφει τον λαϊκισμό.

Στο μεταξύ, δεκτές έγιναν οι προτάσεις 38 βουλευτών για σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής ώστε να τεθεί το θέμα διά της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Οι βουλευτές προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο της Βουλής και σε διακομματική επιτροπή να παραστούν στο γερμανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εκθέσουν τα ελληνικά επιχειρήματα, να τεκμηριωθούν οι ελληνικές θέσεις και να διοργανωθεί ημερίδα από την ελληνική Βουλή, που θα πλαισιωθεί από τους απανταχού ελληνικής καταγωγής βουλευτές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Π. Κουρουμπλή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας και συνυπογράφουν οι βουλευτές Α. Αθανασιάδης, Ευ. Αμμανατίδου, Γ. Αμοιρίδης, Ε. Βόζεμπεργκ, Σπ. Γαληνός, Ευ. Δαμιανάκης, Η. Διώτη, Θ. Δρίτσας, Ρ. Ζήση, Η. Θεοδωρίδης, Μ. Θεοχάρη, Τσ. Ιατρίδη, Ε. Καϊλή, Κ. Καραγκούνης, Γ. Κασαπίδης, Β. Κεγκέρογλου, Χ. Κεφαλίδου, Κ. Κιλτίδης, Τ. Κουράκης, Μ. Κριτσωτάκης, Π. Λαφαζάνης, Χρ. Μαγκούφης, Άγγ. Μανωλάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Β. Μουλόπουλος, Δ. Παπαδημούλης, Θ. Παπαδόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Η. Πολατίδης, Σ. Σακοράφα, Μ. Σκραφνάκη, Δ. Σταμάτης, Μ. Στρατάκης, Κ. Τζαβάρας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Ν. Τσούκαλης.


Σχολιάστε εδώ