Αποτελεσματική Αστυνομία με εξαθλιωμένους αστυνομικούς;

Ήταν σαφώς μια ανάσα μετά τη θητεία του Χρ. Παπουτσή, που, αντί να στηρίξει το προσωπικό που επόπτευε, κατήγγελλε τη μια «κρούσματα αστυνομικής βίας» και την άλλη «απαράδεκτες συνδικαλιστικές πρακτικές».

Αλλά η παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη δεν αρκεί από μόνη της για να βελτιώσει την εικόνα και κυρίως το έργο της Αστυνομίας. Διότι και ο νέος υπουργός φαίνεται πως έχει ξεχάσει τη λαϊκή ρήση που λέει ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαιτεί από το προσωπικό της ΕΛΑΣ μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους, περισσότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας και τάχιστη οργάνωση στο φιλόδοξο σχέδιο απομόνωσης των λαθρομεταναστών.

Ζητάει με λίγα λόγια το μάξιμουμ της προσπάθειας και των δυνατοτήτων των αστυνομικών, χωρίς όμως να τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στην ολοένα και δυσκολότερη αποστολή τους.

Το προσωπικό της ΕΛΑΣ έχασε μέσα σε δώδεκα μήνες το ένα τρίτο των αποδοχών του. Ένας αστυνομικός με είκοσι χρόνια υπηρεσίας εργάζεται πλέον για χίλια ευρώ τον μήνα και ο αρχηγός του Σώματος, με τριάντα πέντε χρόνια εμπειρία, μετά βίας αγγίζει τις τρεις χιλιάδες ευρώ μεικτά.

Πώς είναι δυνατόν να απευθύνεται ο κ. Χρυσοχοΐδης στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και να τους ζητάει να υπερβάλουν εαυτόν, όταν τους έχει καταδικάσει να εργάζονται σε τραγικές συνθήκες και να αμείβονται με μισθούς πείνας;

Οι καταγγελίες των ίδιων των αστυνομικών ότι πληρώνουν από την τσέπη τους τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τη βενζίνη των περιπολικών τους, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο Σώμα. Τα παιδιά της ομάδας ΔΙΑΣ που περιπολούν στις γειτονιές, παγώνοντας τον χειμώνα και λιώνοντας από τη ζέστη το καλοκαίρι, τρέμουν όταν ανεβαίνουν στις μοτοσικλέτες με τα φθαρμένα λάστιχα. Κι όταν γυρίζουν σπίτι, πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τους συρρικνωμένους μισθούς και τα πετσοκομμένα επιδόματα, που δεν τους φτάνουν ούτε μέχρι τη μέση του μήνα.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη μέρα που ο πολίτης θα της εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση του τόπου θα σταθεί δίπλα στην ΕΛΑΣ. Χωρίς να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, αλλά με τη δέσμευση να τη θωρακίσει όπως πρέπει για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το έγκλημα. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στην Αστυνομία να ζήσουν αξιοπρεπέστερα. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει το ζήτημα αυτό στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του.

Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική Αστυνομία με εξαθλιωμένους αστυνομικούς.


Σχολιάστε εδώ