αμυντικά θέματα

Η Π.Α. χάνει 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

• Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο μας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) χρωστάει αρκετά χρήματα στην Πολεμική Αεροπορία. Ας δούμε όμως το θέμα πιο αναλυτικά. Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β’ 958/22-5-2009, οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας πρέπει να πληρώνουν τα τέλη προσγείωσης στην ΠΑ. Ωστόσο, η υλοποίηση της απόφασης δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφενός λόγω αδράνειας της ΠΑ και της μη έκδοσης συγκεκριμένων διαδικασιών παραλαβής των τελών προσγείωσης και αφετέρου λόγω της άρνησης της ΥΠΑ να αποδώσει τα οφειλόμενα. Αποτέλεσμα του απαράδεκτου αυτού γεγονότος είναι η απώλεια από τα ταμεία της ΠΑ πάνω από 2.000.000 ευρώ ετησίως – συνολικά περί τα 20.000.000 ευρώ τη δεκαετία που πέρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας δέχεται καθημερινά πάνω από 1.900 πτήσεις, εκ των οποίων το 38% είναι υπερπτήσεις και το 62% προσγειώνονται ή απογειώνονται από ελληνικά αεροδρόμια. Ετησίως το σύνολο αυτών των πτήσεων υπερβαίνει τις 400.000, με το 30% από αυτές να προσαπογειώνονται από αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας. Βεβαίως, όπως είναι ευνόητο, η ΠΑ πέραν του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης παρέχει προσωπικό εναέριας κυκλοφορίας, ετοιμότητα σε μέσα διάσωσης, επικοινωνίες, ραδιοβοηθήματα καθώς και προσωπικό ασφάλειας πτήσεων. Αν μετρήσουμε όλο αυτό το προσωπικό, γίνεται αντιληπτό ότι πάνω από 1.800 άτομα απασχολούνται σε καθημερινή βάση με τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Η μη απόδοση, όμως, των τελών προσγείωσης (τουλάχιστον) στην ΠΑ αποτελεί παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και καταδεικνύει την ατολμία των υπευθύνων. Ελπίζουμε γρήγορα να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες τόσο από τη στρατιωτική όσο και από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Σοβαρή η απώλεια για το ΜΤΑ

• Σοβαρή απώλεια θα αποτελέσει για το δοκιμαζόμενο και «κουρεμένο» Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ) η εφαρμογή των προβλέψεων του δεύτερου Μνημονίου (σελ. 475), όπου οι κρατικοί αερολιμένες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών εντός των πολεμικών αεροδρομίων, θα πουληθούν σε ιδιώτες, με παντελή την απουσία του Ταμείου και στην πώληση αλλά και στη χρήση. Δεν συζητάμε για το εθνικά «ευαίσθητο» του θέματος, που είναι προφανές, αλλά γιατί άλλη μια φορά τα Μετοχικά Ταμεία μένουν έξω από τη διαδικασία. Έλεος πια!

Επισκέψεων συνέχεια…

• Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη επίσκεψη στην Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEBRIG, που εδρεύει στον Τύρναβο. Σημειωτέον ότι την τρέχουσα περίοδο διοικητής είναι ένας σκοπιανός ταξίαρχος. Ίσως γι’ αυτό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να συναντήθηκε με τον σκοπιανό ομόλογό του Fatimir Besimi. Δεν μάθαμε τι πραγματικά είπαν οι δύο υπουργοί και αν θίχτηκε το θέμα της ονομασίας, παρά μόνον ότι συζήτησαν «θέματα που αφορούν τις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών». Λες και η ΠΓΔΜ είναι Ρωσία… Και κάτι άλλο: στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται ότι ο υπουργός επισκέφθηκε επίσης και το «ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων CAOC» στο Κουτσόχερο Λάρισας. Η σωστή διατύπωση θα ήταν το «πρώην ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων», αφού από πέρσι τον Ιούνιο το CAOC της Λάρισας δεν ανήκει στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, μετά την αποτυχία του πρ. ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου να το διατηρήσει, σε αντίθεση με την Τουρκία, που εξασφάλισε στο έδαφός της ένα σημαντικότατο Στρατηγείο…

Το θάρρος τιμωρείται,
το θράσος ενίοτε…

• Το γράψαμε και άλλοτε ότι ο τ. ΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτης δεν είχε το χάρισμα, που μάλλον το έχει ο Αβραμόπουλος, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να επιλέγει συνεργάτες.

• Ένας από αυτούς, μυστικοσύμβουλος, ήταν ταγματάρχης εκ του Στρατεύματος, που έκανε ολέθριες εισηγήσεις στον υπουργό. Δεν το λέω υποτιμητικά, και ο Κονδύλης ήταν εκ του Στρατεύματος, και πολλοί της ίδιας κατηγορίας έγιναν υποστράτηγοι και αντιστράτηγοι επί ΠΑΣΟΚ, προς περαιτέρω ευτελισμό των επωμίδων. Άλλοι έγιναν αντιστράτηγοι επί τιμή από τον βαθμό του ταγματάρχη, πραγματοποιώντας άλμα τριπλούν επί 2 στην επετηρίδα. Εδώ έχουμε καταρράκωση του όρου «επίτιμος».

• Ο εν λόγω αξιωματικός ζήτησε να τοποθετηθεί σε μονάδα της Κρήτης και εισηκούσθη από τον νέο υπουργό.

• Δεν πέρασαν δύο μήνες και ζήτησε, πιεστικά (έχει δα τον τρόπο του), να τοποθετηθεί σε θέση του Πολεμικού Μουσείου (αναρρωτηρίου στην ουσία).

• Ούτε ο Α/ΓΕΣ ούτε ο υπουργός μάσησαν… Επιτέλους, να υπάρξει ένα όριο…

Εκσυγχρονισμός πυραυλικού συστήματος RM-70 MLRS

• Είναι ένα πολύ καλό σύστημα, με μεγάλη ακρίβεια βολής, όπως μας πληροφόρησαν από τον Στρατό.
• Το αποκτήσαμε δωρεάν, έχει βεληνεκές 20 km και διαθέτουμε κάτι παραπάνω από 50.000 βλήματα.
• Οι πληροφορίες, από έγκυρα περιοδικά, λένε ότι το βλήμα, όχι το όπλο, εκσυγχρονίζεται, ώστε το βεληνεκές να ξεπερνά τα 40 km.
• Κόστος κ.λπ. δεν γνωρίζουμε.
• Αναφέρω την είδηση γιατί το σημερινό δόγμα, όπως το διατύπωσαν υπουργός και Α/ΓΕΕΘΑ, είναι ΟΧΙ αγορά (προς βαθύ πένθος προμηθευτών και μεσαζόντων) νέων όπλων, αλλά βελτίωση ποιότητας υπαρχόντων.
• Με τι λεφτά; Η απάντηση είναι εκτός αρμοδιότητάς μας…

Άλλες ράτσες, άλλα ήθη

• Όπως διαβάζω στο έγκυρο «Jane’s», το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας διέγραψε έξι αλλοδαπές εταιρείες-κολοσσούς από τον πίνακα των προμηθευτών του για δέκα χρόνια, λόγω ύποπτης συμπεριφοράς.
• Δεν γράφω ονόματα, για να μη βρω κανέναν μπελά («Jane’s», 14 Μαρτίου, σελ. 21, για τους δύσπιστους).

• Παράλληλα, απέλυσε πέντε υψηλόβαθμους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Προμηθειών για διαφθορά, μεταξύ των οποίων και τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών!

• Ελάτε, παρακαλώ, στα καθ’ ημάς να δείτε πώς τα λαμόγια, αναξιόπιστοι, ψεύτες, κομπιναδόροι, προμηθευτές μπαινοβγαίνουν επί δεκαετίες στις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ και συναλλάσσονται ανενόχλητοι με «εκτός πάσης υποψίας» υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δικαστικές αποφάσεις

• Αφού, προ μηνός, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι κακώς καταδικάστηκαν οι έξι υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, γιατί ήσαν αθώοι (σ.σ.: ένοχοι, πιθανόν, να ήσαν οι Πλαστήρας, Παπούλας και οι χιλιάδες νεκροί του Αφιόν Καραχισάρ και του Σαγγάριου), τώρα αποφασίζει ότι οι αξιωματικοί μπορούν να συνδικαλίζονται, υπό όρους.
• Αλλοδαποί αξιωματικοί, open frontiers, γιατί το ήθελε ο πολυεθνιστής Γιωργάκης, σωματεία στον Στρατό… Αποχαιρέτα την Άμυνα που χάνεις…


Σχολιάστε εδώ