Άνοιγμα της Αμμοχώστου κάτω από τη διοίκηση του «ψευδοκράτους»!

Και μάλιστα η διαδικασία αυτή να λάβει χώρα την 1η Ιουλίου του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ.

Το τέλος
της πορείας

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή δήλωσε ότι εάν υπάρχει τέτοια πρόταση είναι εκτός νομιμότητας, καθότι η επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της μπορεί να γίνει κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ και όχι κάτω από τη διοίκηση του «ψευδοκράτους», που θα οδηγεί σε αναγνώριση. Εάν, τόνισε, η πρόταση γίνεται για να απορριφθεί και να εποικιστεί η Αμμόχωστος, αυτό θα σημάνει το τέλος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η σκοπιμότητα

Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι θα τελούν υπό την διοίκηση του «ψευδοκράτους» και όχι του ΟΗΕ ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πρόταση ναρκοθετεί την επιστροφή της Αμμοχώστου, καθότι η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει:

1. Να εμφανίσει την πρόταση ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κίνηση προς τη λύση και άρση του όποιου αδιεξόδου θα προκύψει στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας του Κυπριακού.

2. Να προσθέσει ακόμη ένα βήμα αναγνώρισης χωριστής οντότητας στον βορρά, αφού οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν θα διέπονται από τους νόμους του «ψευδοκράτους».

3. Να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης -και δη οικονομικής- αφού οι φόροι και τα έσοδα θα καταλήγουν στα ταμεία του «ψευδοκράτους», ενώ λογικό θα είναι οι κατοχικές αρχές, όπως και η Τουρκία, να ζητήσουν το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης και την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Οικονομία και πιέσεις

Γεγονός είναι ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της πόλης στους κατοίκους της (1η Ιουλίου του 2012) θα απειλήσει να ανατρέψει το σκηνικό της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Γίνεται, δε, αντιληπτό ότι, εάν εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση, η Τουρκία θα αποφορτιστεί από το οικονομικό βάρος της κατοχής λόγω της ανάπτυξης που θα προκύψει, καθώς και από τις όποιες πολιτικές πιέσεις. Υπάρχει, βεβαίως, και ο ισχυρισμός ότι εάν επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Αμμοχώστου, η Τουρκία και το «ψευδοκράτος» θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης, ειδικώς λόγω του πληθυσμιακού στοιχείου και των συναλλαγών. Επί τούτου μπορεί όμως να διατυπωθεί και η άλλη άποψη: Ότι, δηλαδή, αφενός οι Ελληνοκύπριοι θα στήσουν την οικονομία του «ψευδοκράτους» πριν από τη λύση, ταυτοχρόνως, δε, οι όποιες επενδύσεις θα τελούν υπό την ομηρία των κατοχικών αρχών. Και δεν είναι βέβαιο εάν μέσα από ένα τέτοιο σενάριο θα δημιουργηθούν τελικά συνθήκες λύσης ή νέων τετελεσμένων στη λογική των αμοιβαίων αναγνωρίσεων προ της λύσης, προκαθορίζοντας έτσι το διχοτομικό της χαρακτήρα.

Το «εμπόριο»

Εάν η τουρκική πλευρά προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό την διοίκηση του «ψευδοκράτους», σίγουρο είναι ότι θα έχει στόχο την αναβάθμισή της. Και εν συνεχεία θα έχει την πολυτέλεια, ειδικώς εάν δεν καρποφορήσει η πρότασή της, να επιμείνει και να πιέσει στην εφαρμογή του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο».

Χωρίς διάψευση και πάγωμα

Πάντως η τουρκική πλευρά δεν διαψεύδει ούτε και επιβεβαιώνει την είδηση. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επισήμανε ότι ενόσω υπάρχουν συνομιλίες δεν μπορούν να γίνουν κινήσεις.

Όμως, ούτως ή άλλως, πρόσθεσε την περασμένη Τετάρτη, ότι επρόκειτο για την τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ως αύριο τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει την έκθεσή του για την πορεία των συνομιλιών και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα πρέπει να αποφασίσει μαζί με τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων εάν θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για να οδηγηθεί το Κυπριακό σε λύση ως την 1η Ιουλίου ή εάν η διαδικασία θα παγώσει ως τις προεδρικές εκλογές του 2013.


Σχολιάστε εδώ