3.500.000 ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας!

Εν όψει των πρόωρων εθνικών εκλογών θέση μάχης παίρνουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, όπως και ομοσπονδίες και εργατοϋπαλληλικά κέντρα. Και ενώ σε επίπεδο κορυφής οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αρνούνται να καταγγείλουν τους κομματικούς φορείς (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αντίστοιχα) που ψήφισαν και στηρίζουν τη νέα δανειακή σύμβαση, που «βαλκανοποιεί» την Ελλάδα, μαζικές είναι οι διαρροές προς την «Κοινωνική Συμφωνία» των Λ. Κατσέλη – Χ. Καστανίδη και τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΠΑΣΚΕ και προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Π. Καμμένου από τη ΔΑΚΕ.

Στο αίτημα για νέα 24ωρη γενική απεργία που στηρίζουν και προτείνουν το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση, τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΠΑΣΚ/ΔΥ, που έχουν ουσιαστικά «διχοτομηθεί» μετά την εκλογή ως νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγ. Βενιζέλου, η απάντηση είναι «χλιαρή» και πάντως όχι θετική. Αντιθέτως, σε επίπεδο ΔΑΚΕ, και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο επικεφαλής Ν. Κιουτσούκης ζητά σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ, προκειμένου να θέσει πρόταση για την κήρυξη απεργίας διαρκείας, μέχρι την πραγματοποίηση των εκλογών. Σχετικές συζητήσεις και ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει τόσο στην Πατησίων όσο και στην ΑΔΕΔΥ και για πρώτη φορά συμμετέχουν και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ σε αυτές – όχι όμως της λεγόμενης πρώτης γραμμής.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, σύμφωνα με την οποία προβλέπονται ύφεση της τάξης του 4,5%, αύξηση της ανεργίας και νέες μειώσεις αποδοχών το 2012, έχει κινητοποιήσει και ανησυχήσει όλα εκείνα τα συνδικαλιστικά στελέχη που ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί στις νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις των εθνοσωτήρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ανεπίσημα σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, παρά την ακινησία που χαρακτηρίζει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, ήδη δημιουργείται αλυσίδα διαπαραταξιακών επαφών, για να αναχαιτιστεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, που προβλέπεται ότι θα συνοδευτεί και από σκληρά αστυνομικά μέτρα, εκτός κι αν ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης εμμείνει στις πρόσφατες αντιμνημονιακές του θέσεις (όταν έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ). Πάντως:

• Την Πέμπτη 29 Μαρτίου η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει σειρά κινητοποιήσεων, σε πανελλαδικό επίπεδο, με σύνθημα «Να τους σταματήσουμε. Ως εδώ». Η ηγεσία συμφωνεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, εφόσον επικρατήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις, θα επιχειρηθεί η επιβολή νέων δυσβάστακτων μέτρων.

Οι αντιδράσεις που κυοφορούνται προβληματίζουν και το κομματικό συνδικαλιστικό κομμάτι της ΝΔ, ενώ ο γραμματέας του τομέα Φίλ. Ταυρής βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ Ηλία Ηλιόπουλο (ΑΔΕΔΥ) και Ν. Κιουτσούκη (ΓΣΕΕ). Τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν ότι οφείλουν να παραμείνουν και να δώσουν τη μάχη «εκ των έσω» για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ενώ η κόντρα του κ. Κιουτσούκη με τον βουλευτή Άρη Σπηλιωτόπουλο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς ο πρώτος επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της σκληρής νεοφιλελεύθερης στάσης του πρώην υπουργού.

Αίσθηση όμως προκαλεί και η (νέα) διαμάχη που έχει ξεσπάσει στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ, καθώς η επίσκεψη του προέδρου Γ. Παναγόπουλου και η συνάντηση (μέσω των γερμανικών συνδικάτων) με την καγκελάριο Ά. Μέρκελ έγιναν γνωστές από… σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Συνομοσπονδίας. Ουδείς εκ των επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ (Ν. Κιουτσούκης), ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος), Αυτόνομη Παρέμβαση (Γ. Γαβρίλης) γνώριζε το «ραντεβού» ούτε και το περιεχόμενό του! Το θέμα, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η συνάντηση, θα φέρουν στην Ε. Επιτροπή οι κ. Κιουτσούκης και Γαβρίλης, που θα καταγγείλουν ότι άλλη μια φορά ο πρόεδρος λειτουργεί αντιθεσμικά και αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους. Σημειώνεται ακόμη ότι η «σιωπή» της ΓΣΕΕ στην προκλητική παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλου υπέρ του κυρίαρχου συνθήματος της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο το δίλημμα των πρόωρων εκλογών είναι «Ευρώπη ή χάος», έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, και με την επιστροφή του κ. Παναγόπουλου από τη Γερμανία θα τεθεί προς συζήτηση από τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις. Η εσωτερική συνδικαλιστική λειτουργία της ΓΣΕΕ παραμένει πρόβλημα, καθώς από την αρχή της θητείας του ο πρόεδρος αποφεύγει συστηματικά τις διαπαραταξιακές συνεννοήσεις και την αλληλοενημέρωση, όπως παγίως του καταλογίζουν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων. Η «γραμμή» που εκπορεύεται κυρίως από την ΠΑΣΚΕ για υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έστω και με μειωμένες αποδοχές, έχει ήδη ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης με το ΠΑΜΕ. Η πρώτη σύγκρουση σημειώνεται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όπου η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) καταγγέλλεται για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης «στα κρυφά» με τον ΣΕΛΠΕ με αμοιβές «επιπέδου 2009» και ταυτόχρονα «αποδέχεται την ισχύ της μόνο για τους εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων και μόνο για τους εργαζόμενους που είναι μέλη των συνδικάτων».

Παρά τις εσωτερικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις, η προοπτική των πρόωρων εκλογών συσπειρώνει εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, που παραδίδονται βορά στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Διαπαραταξιακά, οι συνδικαλιστές συγκλίνουν σε θέσεις όπως:

Με τη νέα δανειακή σύµβαση και το νέο Μνηµόνιο «ανοίγει» ένας νέος –µετεκλογικά– κύκλος βίαιης και γενικευµένης φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Ξεκινά η πορεία προσαρµογής της χώρας µας στα «πρότυπα» της Τουρκίας, της Βουλγαρίας ή/και τριτοκοσµικών χωρών, µε τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να µας συγκρίνουν το ΔΝΤ, η «τρόικα» και τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μετά τα τελευταία µέτρα:

• Μειώνεται ο κατώτερος µισθός στον ιδιωτικό τοµέα κατά 22% και 32% για τους νέους έως 25 χρονών. Οι µισθοί πλέον των 511 ευρώ είναι πραγµατικότητα.

• Καταργούνται οι κλαδικές συµβάσεις, µε αποτέλεσµα τη µείωση αποδοχών πάνω από 35%.

• Διαλύεται, µετά την κύρια, και η επικουρική ασφάλιση και ανατρέπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της.

• Διαλύεται η δηµόσια υγεία µέσα από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, τις περικοπές δαπανών, τα σοβαρά και ανεπίλυτα προβλήµατα του ΕΟΠΥΥ.

Εν τω µεταξύ, η επίσηµη ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, στους νέους το 48%, ενώ πάνω από 3.500.000 πολίτες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Παράλληλα, την ίδια στιγµή που η «τρόικα» και η συγκυβέρνηση δίνουν νέες δεκάδες δισ. στις τράπεζες για να καλύψουν τις απώλειες από το «κούρεµα» των οµολόγων, αρνούνται να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταµεία, να «κουρέψουν» τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, να αντιµετωπίσουν την ακρίβεια.


Σχολιάστε εδώ