Χριστόφιας: «Δεν είμαι αποδιοπομπαίος τράγος»

Η βάση των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ και Χριστόφια – Έρογλου στηριζόταν στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ο κυπριακός λαός απέρριψε με ποσοστό της τάξης του 76%.

Το παράπονο του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος του συστήματος και ότι συνεχίζει τη γραμμή των προκατόχων του. Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει για την αξιοπιστία του, επισήμανε ότι τμήμα του διεθνούς παράγοντα τον προτρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία της Δημοκρατίας, ακόμη και να κερδίσει, διότι -όπως ισχυρίστηκε- θέλουν Πρόεδρο λύσης. Για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι του έχουν πει τα εξής: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Κύπρο χωρίς τον Χριστόφια στην Προεδρία»! Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν είναι της παρούσης ώρας αυτή η υπόθεση και ότι η δική του υποψηφιότητα εξαρτάται και από τις αποφάσεις του κόμματός του. Πρόσθεσε, όμως, ότι η δική του απόφαση είναι σημαντική και καθοριστική.

Η λύση

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίστηκε ότι η μοναδική λύση στο Κυπριακό είναι αυτή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι η ταφόπετρα στην υπόθεση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κύπριο Πρόεδρο, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες λόγω της έκθεσης Ντάουνερ, ενώ πρόσθεσε ότι θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Η πρόταση

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αποδέχεται τις δικές του ευθύνες, προσθέτοντας ότι η ενότητα είναι υπόθεση όλων και ότι και οι λοιποί πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στη βάση της λογικής της ενότητας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε προτάσεις σε τρεις άξονες: 1. Επαναβεβαίωση της απόφασης της 18ης Σεπτεμβρίου του 2009. 2. Συνέχιση της διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και 3. κοινή προσπάθεια (κυβέρνησης, Βουλής και κομμάτων) για μια διεθνή εκστρατεία, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αρνητική στάση.

Η 8η Ιουλίου

Ακόμη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι προώθησε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 «δίνοντας σάρκα και οστά στην έναρξη των συνομιλιών». Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε ότι αδίκως τον κατηγορούν για υποχωρήσεις, τονίζοντας ότι οι δικές του προτάσεις ήταν εκείνες που βελτίωσαν το σχέδιο Ανάν. Πέτυχε, όπως είπε, την αναλογία 4 προς 1 στην πληθυσμιακή αναλογία, για να αποτρέψει την κάθοδο τουρκικού πληθυσμού σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η απόσυρση των δώρων

Η αντιπολίτευση βάλλει ομαδικά εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με αφορμή την πολιτική πρακτική Χριστόφια να φορτώνει την ευθύνη στους προκατόχους του, κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τα στελέχη του ΑΚΕΛ να μη διαστρεβλώνουν την πολιτική του πατέρα του μακαρίτη Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είναι και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατηγόρησε τον Χριστόφια ότι είναι διχαστικός και ότι στην ουσία απέτυχε στις προσπάθειές του να λύσει το Κυπριακό.

Ο χώρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης συνεχίζει να αξιώνει από τον Πρόεδρο να αποσύρει τις προσφορές του, τα δώρα προς την τουρκική πλευρά, όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και η παραμονή 50.000 εποίκων καθώς και η παραχώρηση δικαιώματος ευρωπαίου πολίτη σε όσους Τούρκους, εποίκους και μη, θα διαμένουν στην Κύπρο.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι το γεγονός και μόνο πως ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι βελτίωσε το σχέδιο Ανάν φανερώνει ότι αποτελεί βάση των συνομιλιών και υπάρχει καταστρατήγηση της λαϊκής ετυμηγορίας, που είχε «όχι» στο συγκεκριμένο σχέδιο.


Σχολιάστε εδώ