«Φωτογραφική» μοιρασιά…

• Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προέρχεται από έναν μεγάλο τραπεζικό όμιλο, που έχει στην ομπρέλα του και μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία. Γι’ αυτό και γεννά πολλά ερωτήματα στην αγορά η απόφαση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων να εκδώσει «φωτογραφική» πρόσκληση ενδιαφέροντος για χρηματιστηριακές εταιρείες που θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν συναλλαγές στο ΧΑ για πώληση μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία αποκλείονται εκ των προτέρων και άνευ λόγου οι περισσότερες μικρές και μεσαίες χρηματιστηριακές εταιρείες και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις μεγάλες και τις ξένες, μεταξύ των οποίων τυγχάνει να συγκαταλέγεται και η χρηματιστηριακή του ομίλου από τον οποίο προέρχεται ο κ. Μητρόπουλος!

• Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι για να διεκπεραιώσει χρηματιστηριακές συναλλαγές για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ μια νόμιμα αδειοδοτημένη γιʼ αυτόν τον σκοπό χρηματιστηριακή εταιρεία πρέπει να έχει και τμήμα ανάλυσης. Τέτοια τμήματα έχουν μόνο λίγες (θυγατρικές τραπεζών…) χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς και ξένες χρηματιστηριακές με άδεια για συναλλαγές στην Ελλάδα. Δεν τα διαθέτουν οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ανεξάρτητες χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες «φωτογραφικά» αποκλείονται από τη διεκπεραίωση συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ, παρότι έχουν όλες τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

• Ο Σύνδεσμος των χρηματιστηριακών εταιρειών, από τον οποίο -ως γνωστόν- έχουν αποχωρήσει από καιρό οι θυγατρικές των τραπεζών, έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται γιʼ αυτήν τη μεθόδευση. Είπαμε, είναι γνωστό από ποιον χώρο προέρχεται ο καθένας και ποιοι είναι οι φίλοι του, αλλά όταν αναλαμβάνει κάποιος μια δημόσια θέση, τέτοιοι «φωτογραφικοί» αποκλεισμοί δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Ο καλός, ο κακός και τα… θύματα

• Έσπευσαν κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης, με πρώτο τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό, να δείξουν το «καλό πρόσωπο» της κυβέρνησης έναντι των καταναλωτών, που σε λίγο θα πληρώνουν δύο ευρώ για ένα λίτρο βενζίνης. «Κυκλοφόρησαν» στην αγορά την καινοτόμο ιδέα τους για ένα είδος «πλαφόν» φόρων στα καύσιμα, το οποίο δεν θα επιτρέπει στον συνολικό φόρο από κάθε λίτρο καυσίμου να υπερβαίνει το 1 ευρώ, όσο κι αν αυξηθεί η τιμή διυλιστηρίου.

• Αμέσως μόλις έγινε γνωστή αυτή η καινοτόμος ιδέα, οι δημοσιογράφοι έσπευσαν βέβαια να ρωτήσουν το υπουργείο Οικονομικών αν και πώς μπορεί να εφαρμοσθεί ένα τέτοιο «πλαφόν» φορολογικής επιβάρυνσης υπέρ του καταναλωτή. Και αμέσως διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει… ίχνος πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο, που και τα έσοδα του Δημοσίου θα περιορίσει και δημιουργεί αρκετά και δυσεπίλυτα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής. Αποδείχθηκε έτσι ότι όσοι διακίνησαν την ιδέα από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είχαν έρθει σε συνεννόηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών και απλώς έκαναν δημόσιες συζητήσεις καφενειακού επιπέδου, για να δείξουν ότι έχουν ευαισθησία για τους δύσμοιρους καταναλωτές. Στους καταναλωτές, βέβαια, είναι απολύτως αδιάφορο ποιος είναι ο «καλός» της υπόθεσης και ποιος εμφανίζεται ως «κακός», αφού δεν πρόκειται να γίνει το παραμικρό για να μην πληρώνουν χρυσή τη βενζίνη.


Σχολιάστε εδώ