Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Βενιζέλο

Αλλά τα δύσκολα για τον Β. Βενιζέλο αρχίζουν τώρα, που η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, καθώς από τη μια έχει παραλάβει ένα κόμμα σε κατάσταση διάλυσης και απ’ την άλλη δεν υπάρχει εσωκομματικά μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης των κρίσιμων ζητημάτων.

Το στοίχημα, λοιπόν, για τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, μετά μάλιστα τη συμμετοχή των 236.000 ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχαν στην εσωκομματική ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, είναι να συγκεράσει απόψεις, θέσεις, πρόσωπα και να δείξει ότι εννοούσε αυτό που έλεγε πολύ πριν εκλεγεί, δηλαδή την ύπαρξη και λειτουργία του «όλου ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, μόνο έτσι θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα ότι είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει:

– Να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ένα ποσοστό γύρω στο 22-23%.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει το επιτελείο του Βενιζέλου. Και όπως λένε συνεργάτες του, προκύπτει από εκτιμήσεις βουλευτών πανελλαδικά καθώς και από τη συμμετοχή την περασμένη Κυριακή στη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου.

Αλλά, επαναλαμβάνουμε, η πορεία θα είναι ανηφορική. Η κατάσταση, το κλίμα, δεν είναι εύκολα, κάθε άλλο μάλιστα.

Το κόμμα που παρέλαβε ο νέος αρχηγός θυμίζει σκορποχώρι, κομματικές οργανώσεις δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Υπάρχει μόνο ένας γερασμένος γραφειοκρατικός μηχανισμός στην Ιπποκράτους.

Λείπει η φρεσκάδα, απουσιάζει ο νέος, άφθαρτος κόσμος.

Κάτι εξάλλου που φάνηκε και στις κάλπες και σκιάζει την ευφορία που προκλήθηκε από τη συμμετοχή. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετασχόντων ήταν ηλικιωμένοι, άνθρωποι που παρέπεμπαν στο παρελθόν. Απουσίαζαν οι νέοι, αυτοί που θα σηματοδοτούσαν το καινούργιο, την ελπίδα….

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα ο Βενιζέλος έχει ελάχιστο χρόνο να ασχοληθεί με αλλαγές πολιτικών και ουσιαστική ανανέωση προσώπων. Προέχει η προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές.

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων, η τοποθέτηση προσώπων σε καίρια πόστα του κομματικού μηχανισμού, χωρίς να κινδυνέψει το ΠΑΣΟΚ να μείνει ακέφαλο σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει να μην αλλάξει μέχρι τις εκλογές τον γραμματέα του κόμματος Μιχ. Καρχιμάκη. Κι αυτό επειδή μια τέτοια αλλαγή αυτή τη στιγμή θα δημιουργούσε προβλήματα και θα έδινε τροφή και στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο επιτελείο του για τη θέση αυτή, την οποία διεκδικούν οι Ν. Αλευράς, Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου, Ν. Ανδρουλάκης κ.ά.

Οι δύο τάσεις…

Εξάλλου, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσον αφορά τα πρόσωπα γενικότερα έχουν εν δυνάμει διαμορφωθεί δύο τάσεις εντός της νέας ηγεσίας και μία σαρωτική αλλαγή προσώπων θα όξυνε τις μεταξύ τους διαφορές και θα δημιουργούσε προβλήματα.

Ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος θέλει να δείξει ότι εννοεί τα περί «όλου ΠΑΣΟΚ», με την αξιοποίηση όλων των στελεχών, χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο «ΠΑΡΟΝ» συνεργάτης του, «θέλει να τους βάλει όλους στο κάδρο, ακόμα κι αν του κολλάνε την ταμπέλα ότι θέλει να πάει σε ένα κεντροδεξιό κόμμα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει αρνητικά την επιστροφή στο Κίνημα των βουλευτών που έχουν διαγραφεί ή έχει αποφασιστεί να μην είναι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών επειδή δεν ψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο ή καταψήφισαν άρθρα του.

Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχει μια άλλη τάση, που αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις περιχαρακώνει το ΠΑΣΟΚ και το δείχνει μικρό και φοβικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη τάσσονται αναφανδόν ή με παραλλαγές ενάντια στην επιστροφή των διαγραμμένων.

Κατηγορηματικά κατά της επιστροφής τους έχουν ταχθεί ο Α. Λοβέρδος και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ενώ περιορισμούς στην επιστροφή τους θέτει η Ά. Διαμαντοπούλου.

Μάλιστα, αυτό το θέμα έχει δημιουργήσει τις πρώτες τριβές στο μέτωπο Βενιζέλου- Λοβέρδου.

Στενοί συνεργάτες του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν έντονη δυσφορία για τη διαφοροποίηση του Α. Λοβέρδου και προσθέτουν ότι ο υπουργός Υγείας, εκτός του συγκεκριμένου θέματος, δείχνει ότι διεκδικεί και έναν ρόλο «συνδιαχειριστή», έναν «ειδικό ρόλο» στις εσωκομματικές διεργασίες.

Σωσίβιο στην Άννα…

Οι ίδιοι συνεργάτες του Βενιζέλου επισημαίνουν πως η επιλογή της Φ. Γεννηματά για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δείχνει ακριβώς την αντίληψη για το «όλον ΠΑΣΟΚ», είναι μια ενωτική επιλογή.

Βέβαια, γίνονται και πιο «πονηρές» σκέψεις γι’ αυτή την επιλογή.

Σύμφωνα με αυτές, επειδή η Φ. Γεννηματά λόγω της νέας θέσης της θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, απελευθερώνεται μια θέση στην Α’ Αθήνας, κρίσιμη.

Έτσι διευκολύνεται η Ά. Διαμαντοπούλου στη σκληρή προσπάθεια που κάνει για την επανεκλογή της, αφού το κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό γι’ αυτήν λόγω της θητείας της στο υπουργείο Παιδείας.

Βέβαια, απλώς διευκολύνεται, αφού από κει που έδειχνε να είναι χαμένη, τώρα αρχίζει να έχει κάποιες ελπίδες. Αλλά αυτό κάθε άλλο παρά βέβαιη επανεκλογή σημαίνει. Άλλωστε, στην αρένα της Α’ Αθήνας παλεύουν κορυφαία στελέχη, όπως ο Σκανδαλίδης, ο Παπουτσής, ο Αλευράς, ο Οικονόμου, ο Τσούρας, και οι βουλευτές που αναμένεται να εκλέξει σε αυτή την περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρεις, στην καλύτερη περίπτωση…

Πέραν του θέματος του πόσοι, ποιοι και αν θα επιστρέψουν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εκλογές ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση σε δύο τομείς ακόμα:

– Στην καλύτερη κατά το δυνατό δουλειά με τους ετεροδημότες, αφού εκτιμάται ότι μια καλή κινητοποίηση και μετακίνηση δίνει 1-2 μονάδες στο εκλογικό ποσοστό.

– Στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την παρουσία του κόμματος στις κάλπες την ημέρα των εκλογών. Όλοι θυμούνται με τρόμο τις εκλογές του 2007, όταν πάρα πολλοί αντιπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στα εκλογικά τμήματα δεν πήγαν καν!

«Όχι» σε Σημίτη,
«όχι» από Λαλιώτη…

Αναφορικά με δημοσιεύματα και διαρροές περί πιθανής επιστροφής του Κ. Σημίτη ή ακόμα και τοποθέτησής του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ενώ σχετικά με τον Κ. Λαλιώτη φαίνεται ότι είναι δική του επιλογή το να μην επιστρέψει σε κάποια θεσμική θέση, αλλά να παραμείνει αποστασιοποιημένος και απλώς να βοηθήσει σε κάτι, αν του ζητηθεί…

Τέλος, ερωτήματα υπάρχουν σχετικά με την τύχη δύο κυριών, της Β. Παπανδρέου και της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες αφενός καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο και αφετέρου απείχαν από την ψηφοφορία για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ είχαν συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βάσω έχει εκδηλώσει την επιθυμία να μη μετάσχει στις επόμενες εκλογές, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Ξενογιαννακοπούλου, η οποία είναι στενή πολιτική φίλη του Χρ. Παπουτσή…

Ο Σαλαγιάννης νέος διευθυντής του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα, εξάλλου, με έγκυρες πληροφορίες μας, νέος διευθυντής του κόμματος στη θέση του Ρ. Σπυρόπουλου θα τοποθετηθεί ο έως τώρα βουλευτής Καρδίτσας και διαχρονικά υποστηρικτής του Βενιζέλου, Ν. Σαλαγιάννης και παράλληλα θα είναι και υπεύθυνος του Οργανωτικού. Να σημειωθεί ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ