Τεκμήριο για… σοφίτες, «πλυντήριο» για τη Siemens!
το νομοθετικό… τερατούργημα περιλαμβάνει από θετικές πρωτοβουλίες για την επιχειρηματικότητα (νέες εταιρείες του 1 ευρώ) μέχρι πρόσθετους φόρους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εξυπηρετήσεις δισεκατομμυρίων στο καρτέλ των καυσίμων αλλά και τη συμφωνία-πλυντήριο για τη Siemens, με την οποία οι Γερμανοί «καθαρίζουν» προκαταβολικά ακόμη και για σκάνδαλα που δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά ίσως έρθουν στο φως αργότερα!
Tο πλέον εξοργιστικό, ίσως, σκέλος αυτού του απίθανου νομοσχεδίου, που είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν ή θα το καταψηφίσουν χωρίς να έχουν καταφέρει να το διαβάσουν ολόκληρο, είναι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε ο Ευ. Βενιζέλος, με εντολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να μπει «ταφόπλακα» σε αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «σκάνδαλο Siemens». Η ανάγνωση του κειμένου της σύμβασης, το οποίο θα εγκριθεί με τις ψήφους και των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα όσο βρισκόταν σε εξέλιξη το «σκάνδαλο Siemens», αποκαλύπτει πλευρές αυτής της σύμβασης που ο κ. Βενιζέλος είχε αποσιωπήσει έως τώρα:
– Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το ακόλουθο: η Siemens απαλλάσσεται των ευθυνών της για την «υπόθεση» και διευκρινίζεται ότι αυτός ο όρος «νοείται ότι περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις μέχρι σήμερα υποθέσεις, αξιώσεις ή ισχυρισμούς, γνωστές ή και μη γνωστές, που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές (ή υποσχέσεις πληρωμών) προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens».
– Με απλά λόγια, η Siemens παίρνει «συχωροχάρτι» προκαταβολικά από το ελληνικό Δημόσιο, ακόμη κι αν τον επόμενο μήνα αποκαλυφθεί (τα παραδείγματα είναι υποθετικά) ότι είχε δωροδοκήσει όλους τους υπουργούς μιας ή περισσότερων κυβερνήσεων ή ότι διατηρούσε «κοινοβουλευτική ομάδα» εξαγορασμένων βουλευτών για να παίρνει δουλειές δισεκατομμυρίων.
Ακόμη κι αν βγει στο φως από κάποια γερμανική δικογραφία η περιβόητη «λίστα Χριστοφοράκου» με τα ονόματα όσων δωροδοκούσε στην Ελλάδα ο Mr Siemens, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να εγείρει αξιώσεις εναντίον της.
Ό,τι κι αν αποκαλυφθεί στο μέλλον για τη Siemens και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, η Βουλή θα έχει εγκρίνει προκαταβολικά και με συντριπτική πλειοψηφία την αθώωσή της! Αυτή είναι η συμφωνία, που φτάνει στη Βουλή με υπογραφές σχεδόν όλου του Υπουργικού Συμβουλίου, πλην του ιδίου, αφού, ως γνωστόν, μεταπήδησε εγκαίρως στον προεδρικό θώκο της Ιπποκράτους (είναι κι αυτή μια λεπτομέρεια που δεν στερείται ενδιαφέροντος).
– Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό το… μεγαλειώδες ξέπλυμα ευθυνών, η γερμανική πολυεθνική παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, τη «συγγνώμη» της, μια δήλωση μεταμέλειας και την υπόσχεση ότι «θα εξετάσει» μια επένδυση στην Ελλάδα και ότι θα γίνει πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό για να προσελκύσει επενδυτές! Η Siemens εξασφαλίζει, με άλλα λόγια, δεσμεύσεις δυνητικής αξίας δισεκατομμυρίων από την ελληνική Πολιτεία και δίνει στους «ιθαγενείς» χάντρες και καθρεφτάκια. Θα επιβάλουν, άραγε, τα δύο μεγάλα κόμματα κομματική πειθαρχία στους βουλευτές τους για να εγκρίνουν αυτή την κατάπτυστη σύμβαση ή θα τους επιτρέψουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση;
Κατά τα λοιπά, οι κυριότερες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είναι οι εξής:
1. Όσοι πλήρωσαν το Δημόσιο για να νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες σε υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, βλέποντας την επιφάνεια του ακινήτου τους να μεγαλώνει στα χαρτιά, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι από την εφορία, καθώς θα τους «τσιμπήσουν» τα τεκμήρια διαβίωσης για τα πρόσθετα τ.μ. των διαμερισμάτων. Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου ορίζεται ότι αυτή η επιβάρυνση θα είναι κάπως ελαφρύτερη για τα πρόσθετα τετραγωνικά, αφού θα μετρηθούν ως βοηθητικοί χώροι, με επιβάρυνση 40 ευρώ/τ.μ. Η ΝΔ αντέδρασε με σφοδρότητα στη ρύθμιση: Αποχωρεί από τον διάλογο για το φορολογικό, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο, πως ως υπουργός Οικονομικών επιβάλλει νέο χαράτσι της τελευταίας στιγμής, για το οποίο η ΝΔ λέει ότι δεν είχε ποτέ ενημερωθεί.
2. Δημιουργείται νέου τύπου εταιρεία, με κεφάλαιο μόνο 1 ευρώ, για τη διευκόλυνση της έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την προώθηση του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται πολλές ακόμη διατάξεις.
3. Καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών από τις εταιρείες στον Τύπο. Μόνο όσες δεν διαθέτουν ιστοσελίδα και δεν έχουν κοινοποιήσει την ύπαρξη της ιστοσελίδας τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θα είναι υποχρεωμένες σε δημοσίευση και μόνο σε οικονομικές εφημερίδες (εκτιμάται ότι με αυτή τη ρύθμιση δίνεται εμμέσως παράταση στις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις, αφού δεν είναι έτοιμες οι υποδομές του ΓΕΜΗ ούτε και πολλών εταιρειών, αλλά το προνόμιο της δημοσίευσης περιορίζεται στον οικονομικό Τύπο, που είχε ασκήσει έντονες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση).
4. Οι εταιρείες που μπαίνουν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν θα προστατεύονται ποινικά και για τις οφειλές τους στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
5. Όλα τα βυτιοφόρα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης υποχρεώνονται να λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και να φέρουν τα χρώματά τους, δήθεν για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά στην πραγματικότητα για να διευκολυνθεί ο έλεγχος της αγοράς από τις εταιρείες εμπορίας εις βάρος των ανεξάρτητων πρατηρίων. Τα ανεξάρτητα πρατήρια «πιέζονται» και με άλλη ρύθμιση, που καθιστά τις εταιρείες εμπορίας συνυπεύθυνες για την ποσότητα και ποιότητα των καυσίμων, ενώ ως τώρα υπεύθυνοι ήταν μόνο οι πρατηριούχοι αυτής της κατηγορίας. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες θα ασκήσουν πίεση για σύναψη αποκλειστικών συμβάσεων και με τα ανεξάρτητα πρατήρια, ώστε να περιοριστεί ο ανταγωνισμός στη λιανική.
6. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κάνει άλλη μια… βόλτα: φεύγει από το υπουργείο Εργασίας και επανέρχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.