Τα πρόσωπα και οι ρόλοι στο ΠΑΣΟΚ

Με σχεδόν κωμικοτραγικές καταστάσεις συνεχίστηκαν όλη την εβδομάδα στην Ιπποκράτους οι αλλαγές που προωθεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας αρνητικά σχόλια από πολλούς εργαζομένους.
Χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κάποια στελέχη του και βουλευτές που δρούσαν εξ ονόματός του, κάνοντας βόλτες στους ορόφους, για να τους γνωρίσουν προφανώς, πήγαν σε κάποιους εργαζομένους και τους ρωτούσαν, σαν να έκαναν ανάκριση, τι κάνουν και με τι ασχολούνται, τονίζοντάς τους ότι γρήγορα θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έκαναν μέχρι τώρα. Σε ένα από τα γραφεία του δεύτερου ορόφου προκλήθηκε φραστικό επεισόδιο, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, όταν η Εύα Καϊλή αναζητούσε χώρο για να εγκατασταθεί. Εξαιτίας της λένε ότι χάλασε η συμφωνία του Β. Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου για πλήρη στήριξη με δημόσια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού προς τον Βενιζέλο, κάτι που τελικά δεν έγινε λόγω του κλίματος που πυροδότησε η βουλευτής Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν έντονα παράπονα στον Βενιζέλο από συνεργάτες του Παπανδρέου για τη συμπεριφορά συνεργατών του Βενιζέλου.
Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του εγκαταστάθηκαν στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο του κτιρίου, ενώ στον έκτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του Βενιζέλου, άλλαξαν όλα. Ακόμη και τα πρόσωπα. Για παράδειγμα, είπαν σε μια γυναίκα που εργαζόταν πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ότι έπρεπε να μαζέψει τα πράγματά της γιατί στη θέση της η νέα ηγεσία θα τοποθετούσε δικό της πρόσωπο.
Το δίλημμα Βενιζέλου:
Ομαδάρχης ή ηγέτης;
Ο Βενιζέλος με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει θα δείξει πόσο αποφασισμένος είναι να προχωρήσει στις ρήξεις και τις ανατροπές που ζητούν οι πολίτες ή θα αναγκαστεί να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, προσπαθώντας να διατηρήσει εύθραυστες ισορροπίες, που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσουν πολιτική και εσωκομματική έκρηξη.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα, και στο περιβάλλον του Βενιζέλου υπήρξε διαγκωνισμός στελεχών για την ανάληψη θέσεων και ρόλων. Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βενιζέλου αναλαμβάνει ο στενός από χρόνια συνεργάτης του από τη Θεσσαλονίκη Στέλιος Αγγελούδης. Η Φώφη Γεννηματά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου και θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές. Ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική θα έχει και ο Γιάννης Δατσέρης.
Σύμφωνα με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα από το γραφείο του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κ. Γεννηματά “κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη για τη θέση του εκπροσώπου με βάση τα κριτήρια της ενότητας, της αξιοκρατίας, της συστράτευσης και της στόχευσης της νίκης που έθεσε στις δηλώσεις και τις ομιλίες του μετά την εκλογή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Η Γεννηματά θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και φυσικά θα πλαισιωθεί και από τον Τομέα Επικοινωνίας και από το γραφείο Τύπου”.
Το επιτελείο και οι επιτροπές εκλογικού αγώνα και ψηφοδελτίων
Στο νέο οργανόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στελέχη του Βενιζέλου τοποθετούνται σε καίριες θέσεις, όπως στην επιτροπή για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, όπου θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο ο Βασίλης Γερανίδης, βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης, που δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια που προετοιμάζονται από τώρα, στόχος είναι η ανανέωση κατά 60%. Ρόλο στο επιτελείο του νέου αρχηγού θα έχει και ο Αλέξανδρος Οφίδης, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Πιερία.
Ταυτόχρονα, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και όσοι ασκούν θεσμικού χαρακτήρα λειτουργίες, όπως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της ΚΟ, ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, φυσικά ο γραμματέας της Νεολαίας και όλα ανεξαιρέτως τα κορυφαία στελέχη.
Διαφωνία για τους διαγραφέντες
Στη συνάντηση που είχε ο Βενιζέλος με τον Ανδρέα Λοβέρδο μήλον της έριδος ήταν το θέμα των διαγραφέντων, με τον υπουργό Υγείας να επιμένει στην αντίθεσή του στο να επιστρέψουν στην ΚΟ όσοι δεν ψήφισαν το Μνημόνιο. Το σκεπτικό του είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Με τον Λοβέρδο συμφωνούν ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και πολλοί βουλευτές, που λένε ότι, αν επιστρέψουν οι διαγραμμένοι, δεν θα είναι υποψήφιοι οι ίδιοι, κυρίως στη Β’ Αθήνας, και αυτό το μετέφερε στον Βενιζέλο ο Λοβέρδος, που όμως δεν έλαβε καθαρή απάντηση στην κουβέντα που είχε μαζί του. Ωστόσο, η εντύπωσή του είναι ότι πολύ δύσκολα μπορεί να επιστρέψουν.


Σχολιάστε εδώ