Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Το στοίχημα της επόμενης ημέρας καλείται να κερδίσει τώρα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
• Θεωρητικά, όλα τα ανοικτά μέτωπα στην οικονομία έκλεισαν, έστω για την ώρα, καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε –και μάλιστα εκταμιεύθηκε ήδη η πρώτη δόση– και το «πιστωτικό γεγονός», η χρεοκοπία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πιστοποιήθηκε μεν, αλλά δεν τάραξε διόλου την καθημερινότητά μας, πολύ περισσότερο την αγορά. Μέχρι και αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας είχαμε από τον Fitch νωρίτερα και σε μεγαλύτερη βαθμίδα απʼ ό,τι αναμενόταν.
• Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρείχε επιπλέον ρευστότητα 15 με 20 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, με την αγορά ελληνικών τίτλων σε τιμές ανώτερες ακόμα και από αυτές της προ του PSI εποχής, εξέλιξη που δεν είχε καν αποτιμηθεί. Ως εκ τούτου, ήταν ένα θετικό νέο, που ήρθε την κατάλληλη στιγμή στο ΧΑ.
• Και κάπου εκεί άρχισαν τα διάφορα σενάρια ξανά. Με τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 ημέρες με βάση τις 750 μονάδες και ταβάνι τις 770, η πρώτη ανάγνωση προφανώς οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση στο ΧΑ, δεν υπάρχει ένα «σενάριο» που θα το ακολουθήσουν οι περισσότεροι επενδυτές. Έτσι εξηγείται και το γιατί ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να «σπάσει» την αντίσταση των 780 μονάδων παρά τις θετικότατες εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.
• Με δυο λόγια, ακόμα δεν έχουν πειστεί οι εμπλεκόμενοι πως μπορεί να χαραχθεί μια ανοδική πορεία σε βάθος έστω μηνών. Λογικό, καθώς μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, όπου το μείζον ερώτημα είναι εάν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή σε ένα σχήμα συνεργασίας και κατά πόσον αυτή η νέα «κατάσταση» θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των στόχων του Μνημονίου. Επίσης, υπάρχει και το έτερο μεγάλο ερώτημα, που πάντως δεν μπορεί να απαντηθεί πριν τελειώσει το… καλοκαίρι, το κατά πόσον, δηλαδή, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποια θα είναι η εικόνα τους, διοικητική και μετοχική, ύστερα από αυτήν τη διαδικασία.
• Συνεπώς, τα ερωτήματα είναι πολλά και η διστακτικότητα πολλών απόλυτα κατανοητή. Εκείνο που είναι σίγουρο, πάντως, είναι ότι κάθε μέρα που περνάει λιγοστεύουν οι εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ. Οψόμεθα…
ΥΓ.: Για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχουν και δύο δεδομένα που πρέπει να τα επισημάνουμε και να τα αξιολογήσουμε δεόντως. Πρώτον, ο Γενικός Δείκτης παρά τα όποια σκαμπανεβάσματά του εξακολουθεί να καταγράφει ΑΝΟΔΟ, περί το 14%, από τις αρχές του έτους. Και, δεύτερον, σιγά σιγά επανακάμπτουν οι ξένοι επενδυτές, ενίοτε και με σημαντικές εντολές αγορών σε δεικτοβαρείς τίτλους…