στα ενδότερα των ομάδων

• Ακόμα και ο Καζίμ έμεινε άφωνος με όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Και μιλάμε για παίκτη που έχει ζήσει και στην Κωνσταντινούπουλη επεισόδια οπαδών και διακοπές αγώνων.

• Τα περισσότερα ΜΜΕ της Τουρκίας, μάλιστα, προσέγγισαν τον παίκτη του Ολυμπιακού και του ζητούσαν να προχωρήσει σε συγκρίσεις με όσα έγιναν πέρσι στο «Σοκρού Σαράτσογλου» κατά τη διάρκεια του ντέρμπι Φενέρ – Γαλατά. Ο Καζίμ επαναλάμβανε ότι τέτοιες καταστάσεις με βόμβες μολότοφ μέσα στο γήπεδο πρώτη φορά βίωνε.

• Μεγαλύτερη, βέβαια, ήταν η έκπληξη παικτών που προέρχονται από προηγμένα πρωταθλήματα. Ειδικά οι δύο Ισπανοί, ο Μαρκάνο και ο Ορμπάιθ, ρωτούσαν διαρκώς τους παλαιότερους συμπαίκτες τους εάν έχουν βιώσει και στο παρελθόν ανάλογες εκρήξεις βίας στα γήπεδα.

• Ειδικά η απορία του Ορμπάιθ έχει τεράστια σημασία, διότι μιλάμε για έναν Βάσκο στην καταγωγή. Στην πατρίδα του έχουν ζήσει εκρήξεις βίας, ειδικά οι μεγαλύτεροι, ενώ και το «Σαν Μαμές» αποτέλεσε επί χρόνια τόπο κατάθεσης αιτημάτων για την ανεξαρτησία της χώρας των Βάσκων.

• Όταν παρουσιάζονται τάσεις φυγής στον Ολυμπιακό, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πώς είναι η ατμόσφαιρα στον Παναθηναϊκό. Κάποιοι παίκτες του «τριφυλλιού» τα έχουν δει όλα μέσα σε μία διετία.

• Αρχικά είδαν τους δικούς τους οπαδούς να μπαίνουν στο γήπεδο και να τους να παίρνουν στο κυνήγι μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου. Είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα το κυνηγητό του πούλμαν που μετέφερε την αποστολή των «πρασίνων» από την Τρίπολη στην Αθήνα.

• Ακολούθησαν τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ανεξάρτητα με το ποιος έκανε την αρχή, η ουσία είναι ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήρθαν στα χέρια με οπαδούς των «ερυθρολεύκων».

• Μοιραία κάποιοι άρχισαν ήδη να πακετάρουν τα πράγματά τους και να ψάχνονται να φύγουν. Χωρίς υπερβολή, όλοι οι ξένοι βρίσκονται με τις βαλίτσες στο χέρι και ψάχνουν να βρουν άλλη ομάδα για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

• Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν πολύ κόσμο στον Παναθηναϊκό έχει να κάνει με την αδράνεια των μετόχων στην προαναγγελία των επεισοδίων. Αν και γνώριζαν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους συνδέσμους, ούτε ο Νικόλας Πατέρας ούτε ο Ανδρέας Βγενόπουλος έκαναν μια δήλωση, μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα θλιβερά γεγονότα.

• Ο δε Βγενόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι κάθε έκρηξη του κόσμου πηγάζει από την αδικία την οποία υφίσταται ο Παναθηναϊκός από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Τοποθέτηση που προκάλεσε τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι όσων διέλυσαν το ΟΑΚΑ.

• Τα χειρότερα, βέβαια, δεν τα έχουμε ζήσει. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκρουστούν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης.

• Για να πάει κάποιος οδικώς στην Πόλη, η διαδρομή είναι μία. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα συναντηθούν στον δρόμο οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού;

• Δικαιολογημένα, λοιπόν, φοβούνται στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού τα χειρότερα. Η ατμόσφαιρα είναι βαριά, και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει σημάνει συναγερμός.

• Στις άλλες ομάδες, βέβαια, έχουν διαφορετικά προβλήματα, καθώς η έλλειψη ρευστού ανεβάζει την ένταση και φέρνει σε δύσκολη θέση τους λογιστές και τους οικονομικούς διευθυντές των ΠΑΕ. Η ομολογία του Πουλάκου ότι ήταν απλήρωτος μόλις δύο μήνες, ενώ όλοι οι άλλοι στην ΑΕΚ από επτά και πάνω, δημιούργησε κακό προηγούμενο.

• Σε αρκετές ομάδες οι παίκτες κάνουν τις έρευνές τους για να δουν εάν και στις δικές τους ομάδες ακολουθούν την τακτική που είχε υιοθετήσει ο πρώην οικονομικός διευθυντής της «Ένωσης». Να πληρώνει, δηλαδή, τον εαυτό του και να αφήνει απλήρωτους τους άλλους υπαλλήλους και τους ποδοσφαιριστές.

• Δίνουν, βέβαια, τις αφορμές τους οι λογιστές, καθώς, εκτός από την τακτική του Πουλάκου, οι περισσότεροι κρύβονται όταν τους τηλεφωνούν οι ενδιαφερόμενοι για να τους ρωτήσουν πότε θα πληρωθούν. «Αν τον πετύχω, θα τον σπάσω στο ξύλο», φώναζε σε προπόνηση αθηναϊκής ομάδας ξένος παίκτης, επειδή, όπως έλεγε, «με στέλνουν στον λογιστή κι αυτός δεν απαντάει στα τηλέφωνα, λες και είναι απατεώνας».

• Γενικά, οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ακούγεται, μάλιστα, ότι άρχισαν οι καθυστερήσεις πληρωμών ακόμα και στον Ατρόμητο, ο οποίος αποτελούσε το πλέον νοικοκυρεμένο μαγαζί της Σούπερ Λίγκας.

• Η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου, βέβαια, θα βοηθήσει τους Περιστεριώτες να λύσουν το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν ΠΑΕ που δεν μπορούν να ελπίζουν σε έσοδα από διεθνείς διοργανώσεις και δύσκολα θα επιβιώσουν και την επόμενη σεζόν.

• Η περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα είναι ενδεικτική, διότι η ομάδα της Ηπείρου μπορεί να διασφαλίσει αγωνιστικά την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα. Κινδυνεύει, όμως, να διαλυθεί από την έλλειψη ρευστού, παρά τις περιορισμένες πληρωμές που έκανε πρόσφατα ο Γιώργος Χριστοβασίλης.

• Μπορεί να τα έσπασαν δύο συνεργάτες εξαιτίας μιας ήττας που γνώρισε η ομάδα τους; Είναι μια υποψία που κυκλοφορεί στη δημοσιογραφική πιάτσα και θέλει έξαλλο τον προπονητή, επειδή θεωρεί ότι τον «πούλησε» ο πρόεδρος.

• Στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια αποδίδουν αρκετοί το διαφαινόμενο διαζύγιο, παρά την επιθυμία και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Μάλιστα, οι ίδιες διαρροές φωτογραφίζουν και συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι μπήκαν ήδη στο στόχαστρο του προπονητή.

• Θέμα χρόνου θεωρούν στην Ξάνθη το διαζύγιο του Χρήστου Πανόπουλου και του Μαρίνου Ουζουνίδη, παρά τις απανωτές δηλώσεις του πρώτου ότι «δεν φεύγει ο προπονητής επειδή θα ήταν ανέντιμη τέτοια απόφαση». Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης αποφεύγει να πάρει αποφάσεις εν θερμώ και υπό πίεση, για να μην του πουν ότι ακολουθεί τις εντολές οπαδών και ΜΜΕ.

• Όταν, βέβαια, ηρεμούν τα πράγματα, ο Πανόπουλος προχωρά σε αιφνιδιαστικές αλλαγές προπονητών. Κάτι ανάλογο εκτιμούν οι συνεργάτες του πως θα συμβεί και με τον Ουζουνίδη, αν και υποστηρίζουν ότι είναι πρόβλημα η έλλειψη εναλλακτικής επιλογής, διότι «δουλεύουν όλοι οι φίλοι του».


Σχολιάστε εδώ