ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπλόκαραν την επένδυση της Εκκλησίας

Την τροπολογία κατέθεσαν ο Γ. Χαραλαμπόπουλος από την πλευρά του ΠΑ ΣΟΚ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος, παρά τις υποσχέσεις που φέρεται να έδωσαν στον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους αρχιερείς που εμπλέκονται στην υπόθεση, μέτρησαν το πολιτικό κόστος και την τελευταία στιγμή, μπροστά στον φόβο αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων και μεμονωμένων φωνών της Αριστεράς, ανέκρουσαν πρύμναν.

Η τροπολογία κατατέθηκε μεν, αλλά απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, μετά τις άνωθεν πιέσεις που φαίνεται ότι ασκήθηκαν. Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και οι Οικολόγοι Πράσινοι έκαναν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση» για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε «αμφισβητούμενη, αναδασωτέα και προστατευόμενη περιοχή στην Πεντέλη». Το θέμα πήρε διάσταση και τα δύο μεγάλα κόμματα υπαναχώρησαν φοβούμενα το πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που στήριξαν την επένδυση της Εκκλησίας. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση υπενθυμίζουμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος (μέσω της Μονής Πεντέλης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών) είχε προτείνει να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού, και συγκεκριμένα στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στη συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες. Μετά την ολοκλήρωση του έργου προβλεπόταν η εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 300 mW.

Στην ηγεσία της Εκκλησίας υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και απορία γιατί την κρατούν αποκλεισμένη από επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας αλλά και έσοδα που θα αυξήσουν το φιλανθρωπικό της έργο. Ειδικά την ίδια ώρα που φέρονται να επιθυμούν διακαώς την προσέλκυση επενδύσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. «Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία», έλεγε στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου και δεν έκρυβε την πικρία του για το άδειασμα των πολιτικών. «Μην εκπλαγείτε», πρόσθεσε, «αν οι ανάλογες επενδύσεις των ξένων περάσουν στα γρήγορα και χωρίς κανένα πρόσκομμα. Από την Εκκλησία ζητούν να βάλει πλάτη, όμως, όταν αυτή κάνει κάποιες κινήσεις που μπορεί να ωφελήσουν τους πάντες, της κόβουν τα φτερά».

Με την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας φαίνεται πως πέφτει αυλαία στον προσανατολισμό της Εκκλησίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάποιοι πιστεύουν πως μετά τις εκλογές, με νέα πολιτική ηγεσία, ίσως η συγκεκριμένη επένδυση του Φ/Β πάρκου στο Πεντελικό Όρος «περάσει». Όμως, οι πιο ρεαλιστές εκτιμούν πως η επένδυση «κάηκε» εν τη γενέσει της και ότι δεν πρόκειται ο Αρχιεπίσκοπος να δώσει την έγκρισή του να μπει και πάλι η Εκκλησία σε μια λογική διαπραγμάτευσης με τους πολιτικούς.


Σχολιάστε εδώ