«Παρών» στη «μάχη» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν αντικρίζεις την Ακρόπολη; Εθνική υπερηφάνεια για το διαχρονικό, το σύμβολο, το συνώνυμο της ελληνικότητας και του ελληνικού πολιτισμού.

Με αυτήν τη σκέψη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έθεσε υπό τη στήριξή του τη φιλόδοξη προσπάθεια για τη δημιουργία της έκδοσης «Η Ακρόπολις των Αθηνών» και την αποστολή της σε όλα τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα.

Ο φάκελος, μια παραγωγή των Εκδόσεων Αλήθεια, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, περιλαμβάνει 21 αρχειακά τεκμήρια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για τη διάσωση, την αναστήλωση και την ανάδειξη του μοναδικού μνημείου.

Η έκδοση φέρνει στο φως για πρώτη φορά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι από τη σύστασή του το ελληνικό κράτος διεκδικούσε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Τα τεκμήρια αναπαράχθηκαν με τεχνική Facsimile (ομοιογραφική αναπαραγωγή), ενώ ο συνοδευτικός τόμος του φακέλου παρουσιάζει την επιστημονική ανάλυση των επιστολών στην ελληνική και τη αγγλική γλώσσα.

«Το έργο αυτό έρχεται σε μια εποχή που έχουμε όλοι μας ανάγκη να νιώσουμε εθνική υπερηφάνεια», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΤ, Κλέων Παπαδόπουλος. Και πρόσθεσε ότι η τράπεζα πίστεψε στο έργο αυτό και φρόντισε ειδικά να φτάσει η πολύτιμη γνώση που περιέχει σε κάθε σχολείο και βιβλιοθήκη ανά την Ελλάδα, για να γνωρίζουν οι νέες γενιές τον εθνικό πολιτιστικό πλούτο αλλά και την αλήθεια.


Σχολιάστε εδώ