«Καρφώνει» την κυβέρνηση στην «τρόικα» ο Ραγκούσης

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις από το περιβάλλον του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου αλλά και από το Μαξίμου, είναι πολύ πιθανό ο εκ των αγαπημένων πολιτικών «παιδιών» του Γ. Παπανδρέου είτε να επιδιώκει την ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είτε να θέλει να προκαλέσει τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, ως λύση στα προσωπικά του πολιτικά αδιέξοδα.

Η στάση του, πάντως, να διαφωνήσει με το νομοσχέδιο για τα ταξί που έφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης και με το οποίο ήταν σύμφωνο το επίσημο ΠΑΣΟΚ καθώς και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τη διαφωνία του αυτή δείχνουν ότι επιδιώκει να «τραβήξει το σχοινί», αφού βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ιδιόμορφη «ανταρσία» του εντός του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη συζητήθηκε ακόμα και η παραίτησή του από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο ίδιος μιλώντας με πολιτικούς του φίλους έλεγε ότι δεν συντρέχει λόγος να υποβάλει την παραίτησή του, αν και στη συνεδρίαση του Υπουργικού είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα το ψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή!

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, όταν ο ίδιος ήταν ο παντοδύναμος «αντ’ αυτού» του Γιώργου, παγίως είχε την άποψη ότι όποιος διαφωνεί παραιτείται!

Φαίνεται ότι αυτό που διατυμπάνιζε τότε, σήμερα το αφορίζει, αφού αφορά πλέον τον ίδιο και τώρα πια δεν είναι παντοδύναμος…

Πάντως, η «ανταρσία» του λαμβάνει και άλλες διαστάσεις, αφού:

– Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε συζητήσει το επίμαχο θέμα με τον Β. Βενιζέλο, ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το νομοσχέδιο Βορίδη ως έχει.

– Μετά το Υπουργικό βγήκε στο δελτίο του Mega για να υποστηρίξει τη διαφωνία του και να τη διατυμπανίσει…

– Τόσο στο μεγάλο κανάλι όσο και σε σάιτ με το οποίο συνδέεται (μάλιστα ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι δικό του…) ανέδειξε τη διαφωνία του με έντονο τρόπο και με οξείες εκφράσεις. Μάλιστα, το σάιτ είχε εκφράσεις όπως «νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ταξί» ή «δυστυχώς, η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Παπαδήμου μοιάζει έτοιμη να συνθηκολογήσει με τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι για μια ακόμα φορά κερδίζουν τη μάχη»! Δηλαδή, τόση απαξία για μια κυβέρνηση της οποίας είναι επιφανές στέλεχος!

Ενδεικτικό της μεγάλης κρίσης που εξ αντικειμένου έχει δημιουργηθεί είναι και το γεγονός ότι μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ραγκούση τον άδειασε όχι μόνο ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης, αλλά και συνάδελφοί του από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι Δημ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, Ά. Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Θέλει την «τρόικα»… διαιτητή!

Όμως, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς έχει κάνει κινήσεις προκλητικές, που δείχνουν ότι το παιχνίδι του έχει προεκτάσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», σε επικοινωνία που είχαν την παραμονή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου οι Μ. Βορίδης και Δημ. Ρέππας (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, τον οποίο είχε αδειάσει ο Ραγκούσης ακριβώς για το νομοσχέδιο για τα ταξί) προέκυψε ότι ο Γ. Ραγκούσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με στελέχη της «τρόικας» και τους μεταφέρει τα παράπονα και τις διαφωνίες του με το νομοσχέδιο Βορίδη!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος το παραδέχτηκε κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό!

Ουσιαστικά, δηλαδή, θέλει να βάλει την «τρόικα» ρυθμιστή, διαιτητή, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα προσωπικό του πείσμα ή τη μεγαλομανία του!

Το άδειασμα που του έκανε ο Βενιζέλος δημιουργεί, πάντως, νέα δεδομένα όσον αφορά τη θέση του Ραγκούση και τη σχέση του με τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά, ο τέως πανίσχυρος φίλος του Γ. Παπανδρέου βρισκόταν σε ένα προσωπικό πολιτικό αδιέξοδο απ’ όταν απομακρύνθηκε (στον τελευταίο ανασχηματισμό του Γιώργου, τον περασμένο Ιούνιο) από το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρούσε ότι θα έπρεπε να μείνει εκεί, ότι ήταν εν δυνάμει διάδοχος του Γιώργου, και έτσι θα έπρεπε να αναγνωρίζεται, και η απομάκρυνσή του τον εξόργισε.

Το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε τη μείζονα κρίση ακριβώς για το νομοσχέδιο για τα ταξί, και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου, κάτι που στοίχισε ακριβά στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

Τότε ήρθε επίσης σε σύγκρουση και με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Δημ. Ρέππα, τον οποίο διαρκώς άδειαζε και ισχυριζόταν (ψευδώς, όπως αποδείχτηκε) ότι η «τρόικα» είχε απορρίψει το νομοσχέδιό του για την απελευθέρωση των ταξί!

Δεν είναι λίγοι, και μάλιστα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν ότι στόχος όλης αυτής της αναστάτωσης ήταν να εξυπηρετηθούν οι μεγαλοξενοδόχοι, με τη χορήγηση άδειας για βανάκια των 9 θέσεων. Στη συνέχεια και όταν ήρθε η ώρα της διαδοχής του Γιώργου, συμμάχησε με τους Λοβέρδο, Διαμαντοπούλου, Μόσιαλο, προκειμένου να δημιουργηθεί πόλος απέναντι στον Βενιζέλο. Όταν αυτό δεν ευοδώθηκε και ο Λοβέρδος συμφώνησε να στηρίξει τον Βενιζέλο, βρέθηκε σε κενό στρατηγικής. Έσπευσε, δε, να ανακοινώσει τη συγκρότηση… ρεύματος εντός του ΠΑΣΟΚ πριν καν από τις εσωκομματικές εκλογές, διεκδικώντας προφανώς την ηγεσία του «άλλου πόλου» έναντι του Βενιζέλου… Σε συζητήσεις, μάλιστα, που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι ο Βενιζέλος θα είναι προσωρινός αρχηγός! Έτσι, ο Βενιζέλος τον άδειασε και μάλιστα είχε συζητήσει, εκτός από τον Δημ. Ρέππα, και με τον Μ. Βορίδη πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού. Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Ραγκούση στη Β΄ Αθήνας (εκεί λέγεται ότι θα πολιτευτεί) θεωρείται αδύναμη και ο πρώην πανίσχυρος συνεργάτης του Γιώργου το πιθανότερο είναι να μην εκλεγεί.

Οπότε είναι πολύ πιθανό να επιδιώκει μια ηρωική έξοδο ή μια πρόκληση διαγραφής του…

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Βενιζέλος σε αυτή την πρώτη εσωκομματική ανταρσία μετά την εκλογή του… Βέβαια υπάρχει η άποψη ότι εν όψει εκλογών δεν ανοίγεις θέματα, τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα, έστω και εικονική.

Μόνο με θαύμα θα εκλεγεί

Μια από τις εξηγήσεις για την αντίδραση του Ραγκούση είναι ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο να εκλεγεί βουλευτής και στη Β΄ Αθήνας και όπου αλλού επιλέξει να είναι υποψήφιος. «Μόνο με θαύμα θα εκλεγεί, ύστερα από όσα έχει κάνει», τονίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημειώνουν πως «πιθανόν ο κ. Ραγκούσης επιδιώκει, με αφορμή το θέμα των ταξί, το οποίο είχε κάνει σημαία του τότε που ήταν υπουργός Υποδομών, να φύγει ηρωικά από την κυβέρνηση». Πρόσθεταν ακόμα πως ενδεχομένως, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορέσει να εκλεγεί, οριοθετεί μια αντιπολιτευτική γραμμή προς τον κ. Βενιζέλο (ο οποίος, όπως και ο πρωθυπουργός, ήταν ενημερωμένος για τις ρυθμίσεις Ραγκούση και συμφωνούσε), επιδιώκοντας να συσπειρώσει γύρω του όσο περισσότερα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αντιρρήσεις για την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Βενιζέλο. «Κατά κάποιον τρόπο φαίνεται να επιδιώκει να είναι ο μόνος αντιβενιζελικός πόλος στο ΠΑΣΟΚ», τόνιζαν βουλευτές και στελέχη του Κινήματος, που σημείωναν, όμως, πως «βρήκε λάθος θέμα και λάθος τρόπο για να αρχίσει να συσπειρώνει γύρω του το αντιβενιζελικό ρεύμα».

Πολλοί εκτιμούν πως ο κ. Ραγκούσης είναι πεισματάρης και μονομανής και θέλει να επιβάλλει με κάθε τρόπο την άποψή του, ενώ αρκετοί υπουργοί τόνιζαν ότι η συμπεριφορά που επέδειξε και η ηχηρή διαφοροποίησή του συνιστούν πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης.

Από το επιτελείο του κ. Βενιζέλου υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, στάση αναμονής.


Σχολιάστε εδώ