Και ο κυρ-Λουκάς το ʼστριψε…

Η απάντησή του ήταν αρνητική: «Πρέπει να πάρω εντολή από τον πρωθυπουργό», είπε. «Τώρα που έγινε πρωθυπουργός, μπορεί να δώσει την εντολή», παρατήρησε ο Μ. Γλέζος, ώστε να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την επιστροφή του δανείου.

Μαζί του συμφώνησαν οι παρόντες βουλευτές στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τις οποίες κλήθηκαν να ενημερώσουν επιστήμονες και νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, το οποίο, κατέληξαν, είναι πολιτικό πρόβλημα και πρέπει να στηρίζεται σε νομικά επιχειρήματα.

Στη συζήτηση, όπου δεν παραβρέθηκε κανείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιχειρήματα έδωσαν οι καθηγητές Αντώνης Μπρεδήμας και Στέλιος Περράκης, ο ακαδημαϊκός Μανώλης Ρούκουνας και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης. Την απουσία της κυβέρνησης από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων επεσήμανε ο Μ. Γλέζος, καθώς και το γεγονός ότι η Γερμανία έδωσε σε όλες τις χώρες επανορθώσεις, εκτός από την Ελλάδα.

Σύμφωνα δε με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εναπόκειται στην ελληνική Πολιτεία, ενώ «τα πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών» και δεν τα διαθέτει η τράπεζα. Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων και δεν έχει υπολογιστεί το ύψος του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές που εξαρτάται από τα επιτόκια και τους ανατοκισμούς.

Όπως είπε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ρούκουνας, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, ενώ χρειάζεται συνολική μελέτη των επίσημων στοιχείων για να ληφθούν αποφάσεις.

Ο καθηγητής του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των ελληνικών απαιτήσεων, ούτε συμψηφισμού των γερμανικών οφειλών με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, καθώς από τις απαντήσεις της Κομισιόν προκύπτει ότι τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά και όχι γερμανικά.

Ο Στ. Περράκης (καθηγητής των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών), επέμενε ότι υπάρχουν νομικές οδοί που δεν περνάνε από τη λογική των αγωγών, είπε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να θέσει αυτοτελώς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και εκτίμησε ότι χρειάζεται πολιτική παρέμβαση του ελληνικού Κοινοβουλίου και πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση.

Έπειτα από αυτές τις διαπιστώσεις, 33 βουλευτές καλούν τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων στην… ώρα της αλήθειας, σε κοινή συνεδρίαση δηλαδή των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων (αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις, αποζημιώσεις και αρχαιολογικοί θησαυροί).

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο έλληνας πρέσβης στη Γερμανία Ι. Μπουρλογιάννης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν)», σημειώνουν και προσθέτουν: «Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιών εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», προσθέτοντας ότι είναι σκόπιμη και εθνικά ωφέλιμη η παρουσία τους στη συζήτηση. Την επιστολή υπογράφουν βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητοι: Π. Κουρουμπλής, Α. Αριάδνη, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ε., Αμοιρίδης Γ., Βούρος Γ.. Γαληνός Σπ., Δαβάκης Θ., Δαμιανάκης Ευ., Διώτη Η., Δρίτσας Θ., Θεοδωρίδης Η., Καϊλή Εύα, Καμμένος Π., Καραγκούνης Κ., Κασαπίδης Γ., Κεγκέρογλου Β., Κοντογιάννης Γ., Κουράκης Τ., Κουρουπάκη Ευ., Κριτσωτάκης Μ., Λαφαζάνης Π., Λεβέντης Θ., Μουλόπουλος Β., Μπεκίρης Μ., Νταλάρα Ά., Οικονόμου Β., Παπαδημούλης Δ., Παπαμανώλης Γ., Παπαχρήστος Ευ., Σακοράφα Σ., Σκραφνάκη Μ., Στρατάκης Εμ. και Τσούκαλης Ν.

Καθώς η Βουλή της… κωλοτούμπας οδεύει προς διάλυση, οι κυβιστήσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Εν όψει των εκλογών πολλοί προσφεύγουν σε έμπρακτες δηλώσεις μετανοίας ψηφίζοντας τους νόμους που απορρέουν από το δεύτερο Μνημόνιο, κατά την ονομαστική ψηφοφορία μάλιστα για τη νέα δανειακή σύμβαση χαζέψαμε από τα πολλά ακροβατικά διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πέντε έσπευσαν από το ΠΑΣΟΚ και εφτά από τη ΝΔ να ομολογήσουν το λάθος τους. Το σύνολο δώδεκα. Πολλοί είπαν ότι η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ θα τους εκθέσει, γιατί θα αναγκαστούν να πάρουν θέση και θα φανεί η παλινωδία. Δεν είναι αλήθεια, γιατί η θετική ψήφος τους τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά από το ζητούμενο, που είναι η επανένταξή τους στο κόμμα.

Στους συμφωνούντες πλέον με τη δανειακή προστέθηκαν οι ανεξάρτητοι του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Τόγιας, Μιλένα Αποστολάκη, Χρήστος Κατσούρας και Χρήστος Μαγκούφης. Επίσης οι ανεξάρτητοι της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Παπασιώζος, Κώστας Γκιουλέκας, Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Γιώργος Βαγιωνάς. Απουσίαζαν οι Βάσω Παπανδρέου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σπ. Κουβέλης, Οδ. Βουδούρης.

Η δανειακή σύμβαση υπερψηφίστηκε από 213 βουλευτές, ενώ 79 βουλευτές ψήφισαν όχι: ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ και οι διαγραμμένοι των δύο μεγάλων κομμάτων που κρατούν ακόμα…

Μέχρι να φτάσουμε στην ψήφιση της σύμβασης, στην αίθουσα της ολομέλειας απειλήθηκε σύρραξη. Ο Αστέριος Ροντούλης, που αποσπάστηκε από τη συνομοταξία των… γομαριών, κατά την προσφιλή του έκφραση, όταν βγήκε από την κυβέρνηση απέδωσε ξανά τους χαρακτηρισμούς, ονομάζοντας τις μύγες που τσιμπάνε τους υπουργούς… γομαρόμυγες! Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμενε ότι η Ελλάδα υπέγραψε μυστική συμφωνία εμπράγματων εγγυήσεων με τη Φινλανδία προκειμένου να συμμετέχει στη δανειοδότηση.

«Δύο τινά συμβαίνουν», είπε. «Ή το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Φινλανδίας λέει ψέματα, η «Ημερησία» λέει ψέματα, το Reuters λέει ψέματα, η αντιπολίτευση στη Φινλανδία που βοά λέει ψέματα ή έχουμε τον ψεύτη μπροστά μας. Αν συμβαίνει αυτό, τότε ο ψεύτης θα πρέπει, αν έχει τσίπα, να σηκωθεί και να φύγει», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό -πλέον- Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Εκείνος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη Φινλανδία: «Ψεύτης δεν είμαι εγώ. Συκοφάντης είστε εσείς», είπε.

Ο Α. Ροντούλης τον αποκάλεσε «τσάμπα μάγκα», επειδή ξέρει ότι η συμφωνία είναι απόρρητη, παρενέβη ο Σωκράτης Ξυνίδης λέγοντάς του ότι λαϊκίζει και άρχισε το… πάρτι:

Σ. Ξυνίδης: «Τα γομάρια τα έχουμε δεχθεί σε αυτήν την αίθουσα, αλλά φθάνει, κύριε Ροντούλη».

Α. Ροντούλης: «Εσάς σας τσίμπησε καμιά μύγα, κύριε Ξυνίδη; Σας τσίμπησε καμιά γομαρόμυγα; Δεν κατάλαβα, εσείς γιατί πετάγεστε τώρα;».

Σ. Ξυνίδης: «Τους τραμπουκισμούς σας, αλλού!»

Α. Ροντούλης: «Τραμπούκοι είστε εσείς που λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό! Μας έχετε φλομώσει στο ψέμα, κύριε Ξυνίδη! Δεν σας ανεχόμαστε άλλο! Ψεύτες!».

Σ. Ξυνίδης: «Κύριε Ροντούλη, στη Λάρισα αυτά!».


Σχολιάστε εδώ