Κάτω στον Πειραιά

Συγκεκριμένα, η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά με το υπʼ αριθμόν 5014/ 1780/Φ.4/25-11-2011 έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών, το καλεί να ανακαλέσει την παραχώρηση των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας από τον Δήμο Σαλαμίνας, γιατί ο δήμαρχος κατά παράβαση του άρθρου 9 της ΚΥΑ 1038460/2439 του 2009 παραχώρησε χώρους αιγιαλού σε ιδιώτες με απευθείας ανάθεση και όχι με τη διαδικασία της δημοπράτησης που προβλέπει ρητά το συγκεκριμένο άρθρο. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Σαλαμίνας θα χάσει τις παραλίες και τους αιγιαλούς του, που θα περιέλθουν στην Κτηματική Υπηρεσία.

// Μια και μιλάμε όμως για τον δήμαρχο Σαλαμίνας να κάνουμε και μια ερώτηση. Αληθεύει ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ για να γιορτάσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τους ομογενείς; Και μαζί του έχει πάρει έναν τοπικό εκδότη και τον πρώην αρχηγό Ναυτικού, αντιναύαρχο ε.α. Ελευσινιώτη; Δεν λέμε ότι είναι κάτι κακό αλλά μας κάνει εντύπωση γιατί δεν έχουμε ακούσει να έχει η Κουλούρη ομογενειακή παροικία στις ΗΠΑ.

// Υπάρχει συμφωνία για την αξιοποίηση της πρώην χωματερής του Σχιστού, που τώρα έχει μεταβληθεί σε μία μεγάλη αγροτολιβαδική έκταση; Γιατί, όπως μάθαμε, οι Δήμοι Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Αλέξιο, έχουν βρει ακόμα και την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Αληθεύει;

// Την ιστορία της UNESCO μέσα από τις αφίσες της, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορίνθου. Οι αφίσες, από τις οποίες κάποιες φέρουν υπογραφές διάσημων καλλιτεχνών, αναφέρονται σε θέματα όπως η ισότητα των δυο φύλων, η αξία της ανάγνωσης και του βιβλίου, το πρόβλημα των διακρίσεων, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – κυρίως του παιδιού, η δικαιοσύνη και η ειρήνη, ο σεβασμός στο περιβάλλον κ.λπ. Στην ομιλία του ο κ. Μαρωνίτης, τόνισε πως οι αφίσες διηγούνται με το πιο παραστατικό τρόπο την ιστορία της UNESCO, την αποστολή της ανά τον κόσμο, τους βασικούς σταθμούς του έργου της και πάνω από όλα τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετεί από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.

// O βιολογικός καθαρισμός Πόρου, η δημιουργία δικτύου φωτισμού στον δρόμο Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, η κατασκευή γηπέδου στην Ύδρα, η ανακατασκευή του κοινοτικού ιατρείου στα Αντικύθυρα και η ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής στη θέση Καρατζά Τροιζηνίας είναι τα κυριότερα έργα που εντάχθηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, ύστερα από προετοιμασία και εισήγηση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, τόνισε: «Η απόφασή μας για τη χρηματοδότηση χρήσιμων έργων, δείχνει στην πράξη ότι το μήνυμα του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού “με έργο πάμε μπροστά”, έχει αντίκρισμα αλήθειας. Με αυτές τις εντάξεις, αποδεικνύουμε τη βούλησή μας να υλοποιήσουμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας».

// Απόλυτα εναρμονισμένος με τις θέσεις της ΠΕΔΑ όσον αφορά την αξιοποίηση του Ελληνικού εμφανίστηκε ο ΠΕΣΥΔΑΠ στη συνάντηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ένωσης Δήμων Αττικής όπου εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη. Όπως τόνισε ο κ. Γουρδομιχάλης, τη «στιγμή που, για παράδειγμα, στον Δήμο Πειραιά αναλογούν μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, εξυπακούεται ότι η διεκδίκηση επιπρόσθετων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου εντός των μεγάλων αστικών κέντρων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα των ημερών μας. Στο πλαίσιο αυτό, η διεκδίκηση της αξιοποίησης του Ελληνικού και η ανταποδοτική χωροθέτηση μεμονωμένων χώρων πρασίνου ή πράσινου δικτύου στις γύρω περιοχές και την Αθήνα, προς όφελος των δήμων και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι μονόδρομος».

// Αυτό που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά δεν έχει προηγούμενο. Πολυπληθής αντιπροσωπεία κατοίκων της Κορσικής και της Σαρδηνίας, που κατάγονται από τη Μάνη, πήρε μέρος σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ένωση των Απανταχού Μανιατών, η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και ο Δήμος Πειραιά για να τιμήσει τους Μανιάτες της Κάτω Ιταλίας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών Σταύρος Μπαζάκος και η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Μάνης Νόρα Μιχαλολιάκου. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία που έχει το αντάμωμα αυτό για τον Ελληνισμό που δοκιμάζεται αλλά εξακολουθεί να παλεύει και διατράνωσαν την προσήλωσή τους στις παραδοσιακές αξίες της Μάνης: την τιμή, την οικογένεια, την πατρίδα.

// Μια ακόμη κίνηση αγάπης και ανθρωπιάς από τον Δήμο Πειραιά εν όψει των άγιων ημερών που έρχονται προς τα μέλη των ΚΑΠΗ που έχουν ανάγκη. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου και της αρμόδιας αντιδημάρχου Μελίνας Φυκιά, από την περασμένη Τετάρτη οποιοσδήποτε δημότης θέλει, μπορεί να πηγαίνει στα ΚΑΠΗ οποιαδήποτε βοήθεια, είτε τρόφιμα είτε διάφορα είδη, προκειμένου να διανέμονται σε όσα μέλη έχουν ανάγκη. Να σημειώσουμε ότι από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα ο δήμος συνεχίζει να συγκεντρώνει και να διανέμει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, γιατί στόχος δεν είναι να έχουν φαγητό οι οικονομικά αδύναμοι μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά όλο τον χρόνο.

// Φοβερά πράγματα κατάγγειλε η Ένωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, με αφορμή την διενέργεια διαγωνισμού από τον ΟΛΠ για τη φύλαξη των πυλών εισόδου – εξόδου των Σταθμών Κρουαζιέρας του λιμανιού του Πειραιά. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αντί να προσπαθεί να περιφρουρήσει ο ΟΛΠ την κρουαζιέρα, αν περιφρουρούσε και τη Ναυπηγοεπισκευαστή Ζώνη θα μπορούσε να διασφαλίσει ετησίως 8 δισ. ευρώ από τις ναυπηγικές εργασίες. Γιατί πλοία έρχονται για επισκευές στη Ζώνη, αλλά φεύγουν γιατί δεν εξυπηρετούνται! Οι ναυπηγοεπισκευαστές τονίζουν πως όταν πηγαίνει πλοίο για επισκευή στο Πέραμα, 15-20 συνδικαλιστές απαγορεύουν στους εργαζόμενους να πάνε στις δουλειές τους και ζητούν από τους εργολάβους να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις με εξωπραγματικές απαιτήσεις. Επιπλέον, με πιεστική τακτική και πρακτική, καταλαμβάνουν την πύλη εισόδου στη ΝΕΖ παρά το γεγονός ότι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος εποπτεύεται από τον ΟΛΠ, τη ΝΑΥΣΟΛΠ και το Λιμεναρχείο. Εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης, παρατηρούνται κλοπές και δολιοφθορές, αφού δεν υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια. Σημειώνεται πως η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε προκαταρκτική εξέταση ύστερα από αναφορά των Ομοσπονδιών και Ενώσεων της Ζώνης σχετικά με την «κατάληψη» της εισόδου και την ανάγκη φύλαξης και ασφάλειας της περιοχής. Αν λοιπόν ο ΟΛΠ αποφασίσει να ελέγξει και τη Ζώνη, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Όσο όμως… σφυρίζει αδιάφορα κι έχει στο νου του μόνο το… monorail, η Ζώνη δεν θα δει ποτέ ανάπτυξη. Αντίθετα θα υποβαθμίζεται διαρκώς μέχρι να… απονεκρωθεί!

// Κίνηση «ματ» για να απομονωθεί ο χώρος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, όπου συνήθως συγκεντρώνονται εκείνοι που τους αποδοκιμάζουν, έκανε η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να γίνουν επεισόδια κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Έτσι απέναντι από την εξέδρα των επισήμων θα στηθεί άλλη μια εξέδρα για τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους. Δεξιά και αριστερά της εξέδρας του Τύπου θα τοποθετηθούν πλέγματα για να μην μπορούν όσοι συγκεντρωθούν εκεί να περάσουν απέναντι, όπου θα βρίσκονται οι επίσημοι. Βέβαια ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται, ενώ καλού – κακού, μαζεύτηκαν και τα νεράντζια από τις νεραντζιές που βρίσκονται στους γύρω δρόμους…

// Μάλλον θα ανασταλεί για οικονομικούς λόγους η μεταφορά των Δικαστηρίων του Πειραιά από τη Σκουζέ, που είναι σήμερα, στο πρώην εργοστάσιο Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, στη Θηβών, όπου επρόκειτο να μεταστεγαστεί το ΥΠΕΧΩΔΕ!

// Στα… κάγκελα απέναντι στον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Πειραιά που τον «κατάγγειλε» για την πρόθεσή του να διαθέσει φθηνά αμνοερίφια απευθείας από τους παραγωγούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, βρέθηκε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζαννής, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι θα συνεχίσει να μοιράζει φθηνά προϊόντα, αγνοώντας «απειλές» και «υποδείξεις» των οργανωμένων συμφερόντων. Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Αφού το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το χάσμα τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και αφήνει τους μεσάζοντες να αισχροκερδούν, οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας και σας ενημερώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

// Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες καθαρισμού στον χώρο των παλαιών γραμμών του ΟΣΕ (διαδρομή Λεύκα – Άγιος Διονύσιος), ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσει η ανάπλαση της περιοχής από τον Δήμο Πειραιά.

// «Έξω από τα δόντια» τα είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Πειραιά καθώς και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά. Συγκεκριμένα κατάγγειλε ότι οργανωμένα συμφέροντα προσπαθούν να απαξιώσουν τον Πειραιά και να στρέψουν τον κόσμο σε μαγαζιά άλλων περιοχών. Είτε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, είτε άλλες κρατικές υπηρεσίες, όποτε πάει να αναπτυχθεί τουριστικά κάποια περιοχή του Πειραιά, «πέφτουν» πάνω της και προσπαθούν να την… εξαφανίσουν. Τι πέτυχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τον χώρο των επιχωματώσεων στην Πειραϊκή; Αναρωτήθηκε ο κ. Τσάκος. Απλώς κατέστρεψε 7 μαγαζιά και δημιούργησε έναν… σκουπιδότοπο στον οποίον τώρα δεν… πατάει κανείς, ενώ όταν λειτουργούσαν τα μαγαζιά όλη η περιοχή έσφυζε από ζωή! Τελικά πόσο εξυπηρέτησε την ιστορία του Πειραιά αυτή η εμμονή να μη λειτουργεί τίποτε στις επιχωματώσεις; Και γιατί η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία που «ανησυχεί» για τα αρχαία που βρίσκονται –αν βρίσκονται– σε βάθος 50 και πλέον μέτρων και απαγορεύει να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα και παιδικές χαρές στην επιφάνεια του εδάφους, δεν ανησυχεί για τα αρχαία του Θησείου, όταν ακριβώς δίπλα από τα μάρμαρα και τα πεσμένα κιονόκρανα λειτουργούν εστιατόρια και πιτσαρίες και τα τραπέζια εφάπτονται σχεδόν με αυτά; Τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι υπουργοί που θα προέρχονται από τον Πειραιά στη νέα κυβέρνηση έχουν καθήκον να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν εκείνους που πάνε να… αφανίσουν την πόλη. Θα πρέπει να δώσουν σε όλους να καταλάβουν ότι όποιος τα βάλει με τον Πειραιά θα έχει συνέπειες. Και ότι ο δήμος δεν θα μπορεί πλέον να είναι έρμαιο κανενός…


Σχολιάστε εδώ