Θηλιά για τις εφημερίδες η κατάργηση των ισολογισμών

Bαρύ πλήγμα για τις εφημερίδες από την κατάργηση των ισολογισμών. Το υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την ηγεσία της Άννας Διαμαντοπούλου, κατέθεσε την τροπολογία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μη δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες, παρά μόνο με προϋποθέσεις στις οικονομικές. Διατηρείται, όμως, το κοστοβόρο καθεστώς της δημοσίευσής τους στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και φυσικά στο Γενικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μόνο όταν μια εταιρεία δεν θα έχει ιστοσελίδα ή δεν θα έχει ενημερώσει εγκαίρως το ΓΕΜΗ θα είναι υποχρεωμένη να προβεί σε δημοσίευση σε μία και μόνο οικονομική εφημερίδα.
Η κυβέρνηση δηλώνει πως έτσι απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από το κόστος των 3.000 ευρώ της δημοσίευσης στον Τύπο, όμως διατηρεί τη χρέωση στο ΦΕΚ. Οι συνέπειες για τον Τύπο θα είναι τρομερές, αφού μια σειρά από πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες αλλά και επαρχιακά φύλλα θα υποστούν τρομερές ζημιές, καθώς η δημοσίευση των ισολογισμών αποτελούσε ένα σταθερό έσοδο. Πρόκειται, δηλαδή, με άλλα λόγια για μια διαδικασία εκκαθάρισης όσων δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό αλλά και εκείνων των εφημερίδων που με τον πολιτικό τους λόγο ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.
Ο όρος στο Μνημόνιο 2, που μπήκε έπειτα από απαίτηση εκδοτικών κύκλων, περιορίζει και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για εφημερίδες όπως ο «Ριζοσπάστης» (και ενώ η Τυποεκδοτική οδεύει για το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα) ή η «Αυγή». Αντίστοιχες συνέπειες θα υπάρξουν και για τις οικονομικές εφημερίδες («Ναυτεμπορική», «Ημερησία», «Εξπρές» κ.ά.), που θα χάσουν ένα σημαντικό έσοδο και ενδεχομένως να βάλουν και λουκέτο στις έντυπες εκδόσεις τους.
Το υπουργείο Ανάπτυξης άφηνε να εννοηθεί πως είχε ζητήσει από την «τρόικα», και με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων, την παράταση του καθεστώτος, όμως η αίσθηση ήταν πως το όριο αυτό δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Ιούνιο.
Και ενώ η ΕΙΗΕΑ εξαιτίας των γνωστών διαφωνιών δεν έχει τοποθετηθεί, η ΕΣΗΕΑ είχε στείλει τουλάχιστον επιστολή προς τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνοντας πως η κατάργηση θα πλήξει τους εργαζομένους σε 25 πανελλήνιας κυκλοφορίας και 300 τοπικές εφημερίδες και θα επιφέρει πλήγμα στη διαφάνεια και στον θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των ΑΕ και ΕΠΕ.


Σχολιάστε εδώ