Επεισοδιακό «λίφτινγκ» στην κυβέρνηση Χριστόφια

Επεισοδιακός ήταν ο μίνι ανασχηματισμός που διενήργησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας την περασμένη Τρίτη, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη θρυμματισμένη εικόνα και την αξιοπιστία του μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, όπου το καλοκαίρι τινάχθηκε στον αέρα η ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και ο κεντρικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου, ενώ δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το κυβερνητικό «λίφτινγκ» γίνεται δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο εάν ο Δημήτρης Χριστόφιας θα διεκδικήσει ξανά την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τρία ήταν τα πρόσωπα που αντικαταστάθηκαν με τον ανασχηματισμό. Τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία αντικατέστησε ο οικονομολόγος Βάσος Σιαρλής. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης μετακινήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, αντικαθιστώντας την Πραξούλλα Αντωνιάδου. Επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών τέθηκε η τέως δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Η κ. Αντωνιάδου αρνήθηκε ότι είχε υποβάλει παραίτηση στον Δ. Χριστόφια, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο να πει στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η παραίτηση της κ. Αντωνιάδου είχε υποβληθεί τηλεφωνικά.

Η κ. Αντωνιάδου, εμφανώς ενοχλημένη με την απομάκρυνσή της από το κυβερνητικό σχήμα, τόνισε ότι το κυπριακό πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να δεχθεί μια γυναίκα υπουργό! Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι συνάδελφοί της την υπέσκαπταν!

Απαντώντας στην πρώην υπουργό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ομαδικά και όχι επί προσωπικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κ. Αντωνιάδου λειτουργούσε κατά το δοκούν. Σημειώνεται ότι η κ. Αντωνιάδου είναι πρόεδρος του κόμματος των ΕΔΗ (Ενωμένοι Δημοκράτες), το οποίο ίδρυσε ο πρώην Πρόεδρος Γ. Βασιλείου. Τόσο η ίδια όσο και το κόμμα της είχαν σηκώσει ψηλά τη σημαία του Σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στη Μεγαλόνησο. Πληροφορίες ήθελαν τον κ. Καζαμία να βρίσκεται μονίμως σε διαφωνία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ επισήμως η απομάκρυνσή του αποδόθηκε σε λόγους υγείας.


Σχολιάστε εδώ