Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο απέστειλε προ ημερών επιστολή στον κ. Παπαδήμο με την οποία ζητάει να δοθεί προτεραιότητα στην εκτέλεση έργων υποδομής στη χώρα μας, προκειμένου να απορροφηθούν λιμνάζοντα κονδύλια στα κοινοτικά ταμεία, τα οποία αφορούν την Ελλάδα. Και αναφέρει δύο κοινοτικά ταμεία, τα οποία όμως βρίσκονται στα χαρτιά ακόμη και δεν έχουν υλοποιηθεί. Επομένως, ο κ. Μπαρόζο χτυπά για να ανοίξει ανοιχτές πόρτες. Το πρώτο ταμείο αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαθέτει πίστωση 1,3 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό. Και η μεν ΕΕ θα πάρει τα χρήματα αυτά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα τα διαθέσει εντός της επόμενης τριετίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και αυτό το κοινοτικό δάνειο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εξαντλήσει τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν στο Κοινοτικό ταμείο ως δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσει κατά τη λήξη του η Ελλάδα. Το δεύτερο ταμείο αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, η εκτέλεση των οποίων προϋποθέτει και ελληνική συμμετοχή, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν και επομένως ο κ. Μπαρόζο συνιστά ανάπτυξη που η Ελλάδα, όπως την κατάντησε η «τρόικα» και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε θέση να την εκπληρώσει. Γιατί άραγε ο Μπαρόζο έστειλε αυτή την επιστολή; Απλώς για να δημιουργήσει άλλοθι για την «τρόικα», που έχει καταβαραθρώσει την Ελλάδα σε πορεία μη ανάπτυξης. Όσο τουλάχιστον θα διαρκεί η ύφεση που μας προκάλεσε η συνταγή της «τρόικας».
2
Στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, και ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου, η Ρωσία αποφάσισε να χορηγήσει μακροπρόθεσμο δάνειο (και με χαμηλό επιτόκιο) ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για να αποτρέψει τον δανεισμό της Κύπρου από το ΔΝΤ και γενικά από την «τρόικα». Και ασφαλώς αυτή είναι η πρώτη δόση του δανείου για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. Μέχρι τώρα η Ρωσία έχει κάνει αρκετές επενδύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το ίδιο έχουν πραγματοποιήσει και οι ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες στη Ρωσία. Οι επενδύσεις αμφοτέρων των πλευρών έχουν βάση τις offshore εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία βοηθάει τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος κατά σύμπτωση έχει σπουδάσει σε ρωσικό πανεπιστήμιο και δεν έχει μπολιαστεί με τις ιδέες του φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς, που διδάσκουν μέχρι πλύσης εγκεφάλου τους φοιτητές τα πανεπιστήμια της Δύσης. Και επιπλέον ο κύπριος Πρόεδρος τυχαίνει να είναι και αρχηγός του κομουνιστικού κόμματος της Κύπρου (ΑΚΕΛ). Και όμως αυτή η τοποθέτησή του δεν τον εμποδίζει να συνεργάζεται αρμονικά με την ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Πέραν αυτών θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν βρει ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ισχύει εκεί και αποτελεί μαγνήτη για τους ρώσους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτών των οικονομικών ανταλλαγών τοποθετείται και η πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να αγοράσει μια σημαντική κυπριακή τράπεζα, με υψηλό μερίδιο αγοράς. Ο Χριστόφιας έχει καταφέρει να μην του θέτουν φραγμούς στον δανεισμό του από τη Ρωσία και στις ρωσικές επενδύσεις.
3
Παρʼ όλη την κρίση που περνάνε τα περισσότερα κράτη του πλανήτη και την αλλαγή στην καταναλωτική τους προτίμηση από τα ακριβά στα φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες, εν τούτοις για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και για τους επενδυτές μεσαίου βεληνεκούς υπάρχουν ευκαιρίες υψηλότατων κερδών. Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους το ασήμι κατέρριψε ρεκόρ ανόδου στην τιμή του, με 22%, το αλουμίνιο έφερε κέρδη 13,3%, ο χαλκός 14,9% και ο χρυσός 9%. Το προσφιλές καταφύγιο για τους επενδυτές και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι ο χρυσός. Καθʼ όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου, την ίδια περίοδο το πετρέλαιο τύπου Brent παρουσίασε αύξηση 16,1% και το αργό 7,6%. Αυτά αναφορικά με τις διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Όμως υπάρχουν και θετικές προβλέψεις για τις τιμές ορισμένων γεωργικών προϊόντων, όπως, για παράδειγμα, του σταριού, του καλαμποκιού, του ρυζιού και άλλων βασικών ειδών διατροφής. Να ποιοι πατρονάρουν τις τιμές στις αγορές. Γέμισε ο κόσμος από καρτέλ κερδοσκόπων.