Διάδρομοι και Ψίθυροι

• Ειδικότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις είδαμε αξιοπρόσεκτη ενεργοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων και εντολές αγορών σε μια σειρά μετοχών που μέχρι τώρα είχαν «ανοικτές πληγές» ως προς τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών απέναντί τους. Τι συνέβη; Αυτοί που πούλαγαν τα συγκεκριμένα χαρτιά προ… PSI, τώρα επαναγοράζουν, σε σαφώς πιο συμφέρουσες τιμές, ποντάροντας στο ότι οι περί ων ο λόγος εταιρείες θα βρεθούν σε καλύτερη θέση μετά την αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Ο λόγος για τους τίτλους των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και των νερών, με την ΕΥΑΘ πρώτη.

• Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους τραπεζικούς τίτλους, με πρώτες εδώ την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank.

• Βέβαια, για τον τραπεζικό κλάδο το «μυστικό» της επανατοποθέτησης των ξένων είναι άλλο: η δρομολογούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως οι όροι και οι παράμετροι που θα ακολουθηθούν σε αυτήν. Μια διαδικασία που θα οριστικοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τώρα είναι η ευκαιρία τοποθετήσεων, καθώς ο κλαδικός δείκτης καταγράφει ήδη άνοδο μεγαλύτερη του 85% από τα χαμηλά του περασμένου Δεκέμβρη. Οπότε, όσοι ενδιαφέρονται… βιάζονται να μπουν!

• Τώρα που κλείνει το πρώτο τρίμηνο βγήκαν ήδη λίστες με τους κερδισμένους και τους χαμένους της χρονιάς. Πέραν των τραπεζών, στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζουν μετοχές όπως η ΓΕΚ Τέρνα, η J&P Άβαξ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Frigoglass, η Σιδενόρ, ο Τιτάνας και τα νερά (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

• Στον αντίποδα, όμως, και με σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον συναντάμε μετοχές που είτε δεν έχουν ακόμα αντιδράσει θετικά είτε παραμένουν ακόμα σε αρνητικές αποδόσεις. Και εδώ η λίστα κρύβει πραγματικό ενδιαφέρον και ίσως πολλές ευκαιρίες. Διαβάστε και θα καταλάβετε: Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Intralot, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Jumbo, Folli Follie Group!


Σχολιάστε εδώ