Δεν φάνηκε ο δέκατος…

Το νεοσύστατο κόμμα αριθμεί αυτήν τη στιγμή εννέα βουλευτές και χρειάζεται επειγόντως έναν επιπλέον προκειμένου να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα… πρότυπα της Δημοκρατικής Αριστεράς, και να αποκτήσει τα προνόμια που παρέχει ο κανονισμός λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Τα περιθώρια δείχνουν εξαιρετικά στενά, καθώς από τους εναπομείναντες οκτώ διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ οι επτά έχουν πάρει τον… δρόμο της επιστροφής, αφού υπερψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση. Ο όγδοος, ο βουλευτής Βοιωτίας Μιχ. Γιαννάκης, αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές και προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν ότι είναι απίθανο να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών, ωστόσο ο Π. Καμμένος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα βρεθεί ο δέκατος, αλλά πολύ σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του θα υπερβαίνει τους… δεκαπέντε! Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του επιμένει ότι είναι σε «ανοιχτή επικοινωνία» με βουλευτές κομμάτων πέραν της ΝΔ, οι οποίοι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσουν την προσχώρηση ή τη συνεργασία τους με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, μόνο που μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Ακόμη αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με το Άρμα Πολιτών και ο Γιάννης Δημαράς, με τον οποίο «συμπορεύεται» στον… πόλεμο κατά του Μνημονίου ο Π. Καμμένος, έσπευσε να διαψεύσει τα περί συνεννόησης ή συμφωνίας, αλλά όχι με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο. Περιμένοντας λοιπόν τον… δέκατο (που δεν φαίνεται στον ορίζοντα…), βουλευτές και στελέχη ασχολούνται με τα… προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η κατανομή των αρμοδιοτήτων, ο ορισμός των ομιλητών σε πολιτικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Στην περίπτωση που ο Καμμένος επιτύχει τελικά να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις και θα προσποριστεί τα οφέλη του κανονισμού της Βουλής, καθώς θα μπορεί ως επικεφαλής να παίρνει τον λόγο στις συνεδριάσεις, ενώ θα έχει και αυξημένο χρόνο για να αναπτύσσει τις θέσεις (προτάσεις) του. Πέραν αυτών, όμως, ουδέν. Παρά τα αντιθέτως… θρυλούμενα, το κόμμα δεν δικαιούται και δεν πρόκειται να πάρει κρατική επιχορήγηση, που –εν όψει εκλογών– θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Και αυτό διότι χρηματοδότηση δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν προκύψει από εκλογές (εθνικές ή ευρωεκλογές) και όχι από κατακερματισμό άλλων κομμάτων. Για τον ίδιο λόγο ο κ. Καμμένος ή όποιος είναι επικεφαλής δεν θα έχει θέση στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιείται παραμονές των εκλογών.

Το γεγονός, πάντως, των προηγούμενων ημερών ήταν οι σκληρές δηλώσεις με τις οποίες συνόδευσε την ανακοίνωση προσχώρησής του στο κόμμα ο βουλευτής Λάρισας Χρ. Ζώης αλλά και η «σφοδρή αντιπαράθεσή» του μέσω διαδικτύου με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γ. Μουρούτη. Στις δηλώσεις του ο κ. Ζώης έστρεψε τα «πυρά» του προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι «με μια αντιδημοκρατική απόφαση εκδιώχθηκα από το κόμμα που υπηρέτησα από τα μαθητικά μου χρόνια». Ακόμη διερωτήθηκε σε τι διαφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ που υπερψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο «από το ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ και των Μνημονίων»… Στον βουλευτή απάντησε από το twitter ο κ. Μουρούτης, κατηγορώντας τον ότι ήταν από τους… φανατικότερους του πρώτου Μνημονίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Ζώης είχε προτείνει να υπερψηφίσει η ΝΔ την πρώτη δανειακή σύμβαση. Ο τελευταίος αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι πρόκειται για «συκοφαντίες», και ο κ. Μουρούτης επανήλθε… Για την ιστορία σημειώνεται ότι στους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν προσχωρήσει οι παρακάτω βουλευτές: Χρ. Ζώης, Κ. Μαρκόπουλος, Δ. Σταμάτης, Π. Μελάς, Σπ. Γαληνός, Μ. Τσαρουχά-Κόλλια, Έλ. Κουντουρά και Μ. Ιατρίδη.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ