ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΠΟ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΣΕ ΠΑΟ, ΑΕΚ

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ομάδων που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό, οι ΠΑΕ χωρίς πιστοποιητικό θα παραμένουν στην κατηγορία, αλλά θα τους επιβάλλονται άλλου είδους κυρώσεις, όπως η απαγόρευση μεταγραφών και ανανεώσεων, καθώς επίσης η κατάσχεση ποσοστού από το τηλεοπτικό συμβόλαιο και η απόδοσή του στους δικαιούχους.

Τη συσπείρωση των ομάδων προκάλεσε η αποκάλυψη από άνθρωπο της ΕΠΟ ότι οκτώ ομάδες αδυνατούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό συμμετοχής. Έτσι, συσπειρώθηκε το 50% της Σούπερ Λίγκας παρά τις αντιρρήσεις του Φώτη Κωστούλα, δηλαδή του Παναιτωλικού, ο οποίος θίγεται άμεσα, αν και είναι υπόδειγμα συνέπειας στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Οι περιπτώσεις της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, βέβαια, ήταν διαφορετικές. Οι δύο ομάδες εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ, ακόμα κι αν τιμωρηθούν από την ΟΥΕΦΑ με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις εξαιτίας των οικονομικών ανοιγμάτων τους. Με τη συμμετοχή στους αγώνες διαβάθμισης, όμως, οι «πράσινοι» και οι «κιτρινόμαυροι» μπορούν να εκτίσουν άμεσα τις ποινές τους και έπειτα από έναν χρόνο εξυγίανσης να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

Κόντρα με την Πολιτεία

Οι δύο αποφάσεις της Σούπερ Λίγκας έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά ενεργειών της διοργανώτριας αλλά και της ΕΠΟ για να περιοριστεί, εμμέσως πλην σαφώς, η δυνατότητα παρέμβασης που δίνει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ο νέος αθλητικός νόμος. Πρόκειται για ενέργειες που αυξάνουν το χάσμα ανάμεσα στη συντεταγμένη Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και ουσιαστικά αποτελούν «casus belli» από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού. Ειδικά, μάλιστα, εάν συνδεθούν με την ανακοίνωση της Λίγκας για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής.

«To ΔΣ της Super League καταδικάζει ομόφωνα κάθε περιστατικό βίας», διευκρινίζει η ανακοίνωση του συνεταιρισμού, αλλά στη συνέχεια προσφέρει άλλοθι στα μέλη του, δηλαδή στις ομάδες: «Η λύση δεν είναι η ποινικοποίηση του ποδοσφαίρου. Η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί ότι οι κοινωνικές εντάσεις και τα φαινόμενα βίας μεταφέρονται στα γήπεδα. Οι απόπειρες δαιμονοποίησης του ποδοσφαίρου και η μονομερής απόδοση ευθυνών δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Αποδεχόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, η Super League, για μία ακόμα φορά, καλεί όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων. Η οικονομική και αγωνιστική εξόντωση των ομάδων, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, δεν συντελεί στη μείωση των κρουσμάτων βίας, όταν οι ίδιοι οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι».

Ενεργοποιούνται οι ρήτρες

Η Πολιτεία, βέβαια, δεν θα μείνει απαθής σε μια νέα προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα κρούσματα βίας στα γήπεδα. Με εντολή των αρμόδιων υπουργών θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες βίας για τη χορηγία στον Παναθηναϊκό, ενώ στα επόμενα επεισόδια θα μειωθούν κατά 30% τα χρήματα που δίνει ο ΟΠΑΠ σε όλες τις ομάδες. Θα είναι το πρώτο βήμα για να αντιληφθούν οι παράγοντες των ομάδων ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη δημόσια περιουσία και τη ζωή ανύποπτων φιλάθλων, οι οποίοι απλώς επιθυμούν να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Η εικόνα με παιδάκια να κλαίνε έντρομα έχει συγκλονίσει βουλευτές και υπουργούς, που πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για να σκληρύνει η Πολιτεία τη στάση της απέναντι σε όσους εκτρέφουν τους στρατούς των χούλιγκαν.


Σχολιάστε εδώ