Ανοιχτά μέτωπα…

ΜΕ ανοιχτή την ημερομηνία των εκλογών, καθώς στις δύο πιθανές (29 Απριλίου – 6 Μαΐου) προστέθηκε και τρίτη (13 Μαΐου), τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Λ. Παπαδήμος φαίνεται να προκρίνει τη 13η Μαΐου, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης. Ωστόσο προσκρούει στην άρνηση του Αντ. Σαμαρά, που επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναμένεται ότι θα επιδοθούν σε διμέτωπο αγώνα, το ένα εναντίον του άλλου και καθένα ξεχωριστά κατά των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις διαρροές προς τα αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Για «σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης» ετοιμάζεται το ΚΚΕ, που κατήγγειλε προκαταβολικά επιχείρηση «νόθευσης της λαϊκής συνείδησης» μέσω της δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού. Διμέτωπος ο αγώνας, κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Αριστεράς, για τον Γ. Καρατζαφέρη, που προσπαθεί να σταματήσει τις διαρροές που είναι προς τρεις κατευθύνσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αποδοκιμασία των κομμάτων που είναι υπέρ του Μνημονίου. Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να απορροφήσει τις δυνάμεις που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσους φεύγουν από τη ΝΔ.

Παρεμβάσεις

ΩΣΤΟΣΟ, το διακύβευμα των προσεχών εκλογών τέθηκε από τον… πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος είπε ότι το δίλημμα δεν θα είναι «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», αλλά «Ευρώπη ή χάος». Παράλληλα, επιτέθηκε κατά των κομμάτων της Αριστεράς, κατηγορώντας τα για μηδενιστική πολιτική και ανευθυνότητα. Και μέσα στη… σύγχυση, ο… περίφημος Π. Τόμσεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική. Από κοντά και ο Β. Σόιμπλε, που άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τυχόν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα θα θέσει υπό αίρεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Αυτού του είδους οι έξωθεν παρεμβάσεις αναμένεται να ενταθούν καθ’ οδόν προς τις εκλογές, καθώς Βρυξέλλες και ΔΝΤ ανησυχούν ότι μια ριζική πολιτική αλλαγή θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όνειρα νίκης…

ΑΛΛΑΓΗ σελίδας στο ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή –με… μαοϊκά ποσοστά (97%)– του Β. Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος. Ενθαρρυντικό μήνυμα ο βαθμός συμμετοχής στην ανοιχτή ψηφοφορία, με το επιτελείο του να αναφέρεται σε 236.000 άτομα, προεξοφλώντας ένα ανάλογα θετικό αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές. «Η νίκη είναι ένας εφικτός στόχος» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος κόντρα στις προβλέψεις όλων των δημοσκοπήσεων. Την επομένη της εκλογής του παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, ενώ μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε κατά του Αντ. Σαμαρά, αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς. Αποκαλύπτοντας έτσι και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει κατά την προεκλογική περίοδο. Την ίδια στιγμή προσκείμενοι σ’ αυτόν βουλευτές εξαπολύουν επιθέσεις κατά της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λ. Κατσέλη και του Χ. Καστανίδη, αμφισβητώντας τόσο τα κίνητρά τους όσο και τις προοπτικές του νεοσύστατου κόμματος. Πέντε από τους διαγραμμένους βουλευτές προσχώρησαν στη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη.

Στάση αναμονής

ΣΤΗ Νέα Δημοκρατία περιμένουν την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, προκειμένου να ξεκινήσουν και τυπικά την προεκλογική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;». Στο μεταξύ, μετά τους πέντε διαγραφέντες βουλευτές που επέστρεψαν ήδη, ο δρόμος άνοιξε και για επτά ακόμη που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο πότε και με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτό. Από τη Λ. Συγγρού λέγεται ότι στις τελικές αποφάσεις θα συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες, ενώ ορισμένοι, ένας-δυο, εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποσυρθούν από την πολιτική.

Οι πιθανότητες κάποιοι εξ αυτών να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές είναι περιορισμένες, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών που υπερψήφισαν το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους κι έχουν υποστεί σημαντικό πολιτικό κόστος.

Επιστροφή στο 2001!

ΚΙ αν ορισμένοι είχαν ξεχαστεί να… αναπαύονται στις δάφνες του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης, ήρθε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να τους επαναφέρει στη σκληρή πραγματικότητα! Στην τριμηνιαία έκθεσή του αναφέρεται στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων της τάξης των 14 δισ., ενώ το Μνημόνιο κάνει λόγο για 11 δισ., και επίσης τίθεται θέμα νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις στα πρότυπα… Πορτογαλίας και Κροατίας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν επανεφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, αλλά και την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου Μνημονίου η χώρα μας πρέπει μέχρι το 2015 να μειώσει κατά 150.000 τον αριθμό των δημ. υπαλλήλων, μάλιστα 15.000 από αυτούς πρέπει να απολυθούν μέχρι τον Ιούνιο. Εξίσου… αισιόδοξη είναι και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που προβλέπει ύφεση 4,5% το 2012, 0,5% το 2013 και ανεργία σταθερά πάνω από 19%. Ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος ζήτησε πιστή εφαρμογή του προγράμματος ως τελευταία ευκαιρία για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Τέλος, εκτίμησε ότι στις αρχές του 2013, μετά και τις νέες περικοπές που αναμένονται, οι μισθοί στην Ελλάδα θα έχουν… επιστρέψει στα επίπεδα του 2001!


Σχολιάστε εδώ