Ανάπηρο κράτος

Ο οδηγός του ταξί πάτησε απότομα φρένο και βιαστικά είπε στον επιβάτη:
– Συγγνώμη, φιλαράκο, αλλά θα περιμένεις ένα λεπτάκι.
– Καταλαβαίνω… ώρα για τουαλέτα, απάντησε ευγενικά ο επιβάτης, με χαμόγελο που έδειχνε περισσή κατανόηση.
– Δεν κατάλαβες τίποτα! τον διόρθωσε ο ταξιτζής και συμπλήρωσε: Δεν πάω για κατούρημα. Για το επίδομα πάω!
Πριν ο άτυχος επιβάτης προλάβει να ζητήσει περισσότερες εξηγήσεις, ο ταξιτζής είχε ήδη αλλάξει τον ρόλο του. Με αργές, τελετουργικές κινήσεις φόρεσε ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά, έβγαλε από το πορτμπαγκάζ ένα μπαστούνι και κούτσα κούτσα μπήκε στο κτίριο του ΙΚΑ.
Εκεί, κοινό και υπάλληλοι τον υποδέχτηκαν έτσι όπως αρμόζει σε ένα άτομο με αναπηρία. Μια γριούλα του παραχώρησε αμέσως τη θέση της, με ένα εγκάρδιο «περάστε, παρακαλώ… προηγείστε!», ενώ ο διευθυντής διέταξε να εξυπηρετηθεί «αυθωρεί και παραχρήμα»
Στο άκουσμα της συγκεκριμένης φράσης, η ματιά του ταξιτζή άστραψε πίσω από τα μαύρα γυαλιά. Διαισθανόμενος ότι κάτι παίζει με χρήμα, ο οδηγός του ταξί στράφηκε προς το μέρος του αρμοδίου υπαλλήλου.
– Παρακαλώ, το επίδομα!
– Υποχρέωσή μας! απάντησε ο υπάλληλος και χωρίς δεύτερη κουβέντα άρχισε να τον εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα.
Όταν ολοκληρώθηκε η σεμνή τελετή της επίδοσης του επιδόματος, ο οδηγός γύρισε τροπαιούχος στο παρανόμως σταθμευμένο, επί του πεζοδρομίου, ταξί του.
– Το πήρα! κραύγασε θριαμβευτικά και έβαλε μπρος τη μηχανή…
– Καλοφάγωτο! συνέχισε ο υπομονετικός επιβάτης, ζητώντας ταυτόχρονα περαιτέρω διευκρινίσεις: Αν μου επιτρέπεις, τι ακριβώς πήρες; Για επίδομα… πολυτέκνου σε κόβω.
– Επίδομα τυφλού! απάντησε ο ταξιτζής, αλλά ο επιβάτης… δεν έπεσε στο κάθισμά του ξερός! Ούτε φοβήθηκε ούτε εξεπλάγη. Αντέδρασε απλά, ελληνικά.
– Κρίμα, είπε, που δεν ήρθα στο ΙΚΑ μαζί σου. Ήταν ευκαιρία να εισπράξω κι εγώ τη σύνταξη… της συγχωρεμένης της πεθεράς μου.
Συνηθισμένα πράγματα! Γιατί να εκπλαγεί οποιοσδήποτε; Εδώ κοτζάμ υπουργοί, μη διαβάζοντας το Μνημόνιο, οδηγούν στα τυφλά την Ελλάδα… Ο τυφλός ταξιτζής μας μάρανε; Από ένα ανάπηρο κράτος όλα να τα περιμένεις… Ειδικά στο ραντεβού με τις κάλπες, που αυτήν τη φορά δεν θα είναι ένα ακόμα «ραντεβού στα τυφλά»!


Σχολιάστε εδώ