Έκανα δύο λάθη, ομολόγησε ο Παπακωνσταντίνου
Η άποψη ότι στον εκτροχιασμό του ελλείμματος συνέβαλε η άρση της επιτήρησης της οικονομίας το 2007 δεν θα σοκάριζε κανέναν αν ακουγόταν από κάποιο στέλεχος της ΝΔ. Όταν όμως την εκφέρει ο υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αιρετική! Είναι νωπές οι μνήμες από τις επικρίσεις που δεχόταν η κυβέρνηση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ για να βγει η χώρα από την επιτήρηση, για την οποία έλεγαν ότι είναι ταπεινωτική! Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει μόνο του, καθώς ΝΔ και ΚΚΕ δεν συμμετείχαν ποτέ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παν. Κουρουμπλής μόλις αποχώρησαν, ενώ και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του, οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται.
Διότι, σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, το πρόβλημα της χώρας δεν έχει αφετηρία το 2009, αλλά την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη το 2001, την επομένη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Στην άποψη αυτή θεωρεί, μάλιστα, ότι συνηγορούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που βρισκόταν σταθερά πάνω από 3%. Επιπλέον, εκτιμά ότι μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την άρση της επιτήρησης το 2007, υπήρξε χαλάρωση, η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα την αύξηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους, την πρόβλεψη της κυβέρνησης της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του ʼ09 για έλλειμμα 6%, ενώ ήδη είχε φτάσει στο 10% του ΑΕΠ…
Εξομολογητικός προς τους δημοσιογράφους και με διάθεση αυτοκριτικής εμφανίστηκε και ο τέως υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομοίως μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή! Μίλησε για τα «δύο λάθη» του, που ήταν ότι δεν προώθησε τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν έδειξε μεγαλύτερη επιθετικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αντί να αναδείξει τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα δεν έπιανε τους στόχους που έθετε το Μνημόνιο, ανέδειξε τις ευθύνες των άλλων, λέγοντας ότι συνάντησε μεγάλα εμπόδια μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα! Και έσπευσε να χαρακτηρίσει πολιτικό έγκλημα την απόκρυψη και όχι την «αποτύπωση»…
Για την οικονομική κατάσταση της χώρας ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν παραδέχτηκε καμία ευθύνη στην Εξεταστική Επιτροπή. Αντιθέτως, για το έλλειμμα του 16% είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη, παρά μόνο για το πώς φτάσαμε σʼ αυτό, γεγονός που συνδέεται με τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ επί εννέα μήνες και από το ΠΑΣΟΚ επί τρεις μήνες! Στην κατάθεσή του επέρριψε ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών της ΝΔ Γιάννη Παπαθανασίου, κι εκείνος με τη σειρά του ανταπέδωσε μέσω υπομνήματος, όπως αποφάσισε η ΝΔ να πράξουν οι πρώην υπουργοί της.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο Γ. Παπαθανασίου επιρρίπτει ευθύνες στους Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Παπανδρέου, που με τις αποφάσεις τους «μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και τώρα θέλουν πιστοποιητικό αθωότητας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα του 2009, ενώ χαρακτηρίζει την κατάθεση του τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε «ψέματα, ψέματα, ψέματα, για να καλύψει τις δικές τους ευθύνες».
Υπόμνημα υπέβαλε και ο πρώην υπουργός Γ. Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις συνθήκες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2009 και τη διαμόρφωση του ελλείμματος, αφού η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών τελείωσε τον Ιανουάριο του 2009.