Kυριακάτικα

Διάπλατες τις πόρτες άνοιξε για συμμαχικές κυβερνήσεις ο Παντελής Οικονόμου, κάνοντας τον απολογισμό στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

Με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές:

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει κεντρική θέση, να έχει τη δύναμη να προσφέρει μια ευρύτατη δυνατότητα εναλλακτικών συμμαχικών κυβερνήσεων. Βεβαίως, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να κυβερνήσουμε μόνοι μας, δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση, αλλά και δεν μπορεί να υπάρχει ως μονοδιάστατη λύση για την εγγύηση της συνέχειας της προσπάθειάς μας μόνο μία λύση κυβερνητική ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό πρέπει να το απορρίψουμε. Πρέπει να βρεθούμε σε κεντρικό σημείο και να έχουμε πολλαπλές δυνατότητες συμμαχίας, συμμαχικών κυβερνήσεων.

Και αυτό διότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να βάλουμε σε κίνδυνο όσα έχει πετύχει ο ελληνικός λαός με τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου τα τελευταία δύο χρόνια».

***

Μια λεπτομερής, ιστορική επιτομή της πολιτικής ιστορίας της Μεταπολίτευσης είναι το νέο βιβλίο του βουλευτή της ΝΔ, πρώην προέδρου της Βουλής, Δημ. Σιούφα, υπό τον τίτλο «Κράτος και Κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης 1974 – 2011».

Μέσα απʼ το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «περνούν» όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, τα μέλη τους, καθώς και οι πρωταγωνιστές όλης αυτής της περιόδου. Και όπως τονίζει στον πρόλογο ο Δημ. Σιούφας:

«Δεν μπορεί να ρίπτεται στην πυρά όλη η μεταπολιτευτική περίοδος για ό,τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας. Είναι μόνο κατά ένα μέρος δημιουργός της κρίσης. Πολλαπλής κρίσης. Οφείλουμε, ταυτόχρονα, να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε όσα πετύχαμε στα χρόνια που πέρασαν…».

***

Με επισκέψεις στα δημοτικά διαμερίσματα Κορισσίων, Παρελίων και Θιναλίου, στον ΟΑΕΔ και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέχισε την εβδομάδα που πέρασε τις περιοδείες του στην Κέρκυρα ο αν. τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει μετακινηθεί σε μόνιμη βάση στο νησί των Φαιάκων και, εκτός απροόπτου, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Κέρκυρα.

***

Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος, είπε ο Μιχελάκης. Τέτοιες δηλώσεις, όμως,
θα έπρεπε να γίνονται είτε από το Παγκράτι, στην Πλατεία Πλαστήρα,
είτε από του Παπάγου. Όχι από τη Συγγρού…


Σχολιάστε εδώ