Ψάχνουν για τον δέκατο

Οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν στη διάρκεια συσκέψεων (η τελευταία έγινε την περασμένη Τετάρτη) που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και, όπως χαρακτηριστικά έλεγε βουλευτής, «όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, δεν υπάρχει επιστροφή». Κομβικής σημασίας θεωρείται ο αριθμός «10», για τον αριθμό των βουλευτών που θα προσχωρήσουν στην κίνηση αυτή, διότι έτσι θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τα προνόμια που παρέχει ο κανονισμός και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο μέχρι αυτό να διακόψει τις εργασίες του για τις εκλογές.

Μέχρι χθες οι βουλευτές ανέρχονταν σε εννέα, υπήρχε ωστόσο η αισιοδοξία ότι μέχρι αύριο θα έχει βρεθεί και ο δέκατος, ενώ άλλοι βουλευτές έκαναν λόγο για 12 και παραπάνω, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι 2 ή 3 θα προέρχονται από χώρους πέραν της ΝΔ, από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο αυτό ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του κ. Καμμένου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας πριν ή μετά τις εκλογές με ΝΔ, ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή, αλλά εμφανίσθηκε ανοιχτός σε συνεργασία του με το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά. Ο κ. Καμμένος διέψευσε και την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε να ηγείται της κίνησης ο Β. Μαρκεζίνης. Καθήκοντα προεδρεύοντος θα ασκεί ο Π. Καμμένος, ενώ βασικούς ρόλους θα έχουν οι Κ. Μαρκόπουλος και Χρ. Ζώης. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα μετάσχουν ακόμη οι Δ. Σταμάτης, Π. Μελάς, Σπ. Γαληνός, Μ. Τσαρουχά-Κόλλια, Έλ. Κουντουρά και Μ. Ιατρίδη, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσει τελικά ο Μιχ. Γιαννάκης, ο οποίος μετείχε σε ορισμένες συσκέψεις.

Από την περασμένη Πέμπτη οι περισσότεροι βρίσκονται στις εκλογικές περιφέρειές τους και έχουν επαφές με ψηφοφόρους τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την απόφασή τους να μετάσχουν στο νέο πολιτικό εγχείρημα. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι ο κ. Ζώης πραγματοποίησε περισσότερα από 400 (!) ραντεβού στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Εκπρόσωπος Τύπου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ανέλαβε ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ.

Στην προσπάθεια δεν θα συμμετάσχουν επτά βουλευτές, με το επιχείρημα (σκεπτικό) ότι η πρωτοβουλία δεν έχει ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και δεν μπορεί να σταθεί στην κοινωνία με μόνο την αντίθεση στο Μνημόνιο. Πρόκειται για τους: Γ. Βλάχο, Κ. Γκιουλέκα, Γ. Καρασμάνη, Κ. Παπασιώζο, Γ. Βαγιωνά, Ελ. Βόζεμπεργκ και Μ. Τζίμα.

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για τη ΝΔ, ορισμένοι ωστόσο θα επιλέξουν να πάνε σπίτι τους. Σχολιάζοντας τη συμπόρευση «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και διαγραμμένων, παράγοντες της Λ. Συγγρού σημείωναν ότι το εγχείρημα δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια έχει ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές, προοπτικές επιβίωσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Προσθέτουν ακόμη ότι οι περισσότεροι βουλευτές διαπνέονται από ρεβανσιστικές διαθέσεις και βασικός στόχος τους είναι να πλήξουν τη ΝΔ και να της ανακόψουν τον δρόμο προς την αυτοδυναμία. Την Παρασκευή η Λ. Συγγρού υποδέχθηκε, όπως αναμενόταν, στις τάξεις του κόμματος τους πέντε «μετανοημένους» βουλευτές που είχαν διαγραφεί όταν καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, αλλά στη συνέχεια υπερψήφισαν τους εφαρμοστικούς νόμους. Μ. Κεφαλογιάννης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καρυπίδης, Αλ. Δερμεντζόπουλος και Ζ. Τζηκαλάγιας πήραν «συγχωροχάρτι» από τον κ. Σαμαρά και θα περιληφθούν στους εκλογικούς συνδυασμούς.


Σχολιάστε εδώ